15 znakova da ste pod stresom

Telo nam šalje signale, ali nespecifične reakcije na stresne faktore iz okruženja mnogi pogrešno tumače

Zdravlje 21.06.2017 | 12:56
15 znakova da ste pod stresom
ČAK i veoma izražene simptome stresa mnogi pripisuju prevelikom broju dnevnih obaveza, životnim i porodičnim problemima, pa ovo stanje dugo ostaje neprepoznato. Vremenom može i da se pogoršava. Posledice akutnog i hroničnog stresa trpe gotovo svi organi, i što on duže traje šteta po organizam je veća.

Psihijatri su na osnovu kliničke prakse uspeli da izdvoje 15 simptoma koji upozoravaju da stres vlada našim umom. Bitno je istaći da su oni kod svakoga različiti, a svakom telo šalje signale bar tri simptoma sa liste. Znači, ako se "pronađete" u bar tri simptoma sa ove liste, sigurno ste pod stresom.

1. Bez obzira na to što ste spavali dovoljno, i dalje imate potrebu za snom i najradijte biste se vratili u krevet zanemarujući sve dnevne obaveze.

2. Teško se budite. Razlog je nedovoljno hormona kortizola koji luči nadbubrežna žlezda, a koji je neophodan da se stvori više energije.

3. Nemirni snovi i noćne more takođe su pokazatelji stresa. Kada ste nervozni i napeti češće ćete se buditi i nećete moći olako da utonete u "duboke" faze spavanja.

4. Velika želja za slanom hranom i grickalicama je signal da telo nema dovoljno elektrolita, jer stres dovodi do disbalansa u njihovoj količini.

5. Vrtoglavica kada ustajete iz sedećeg, ležećeg ili čučećeg položaja je čest pratilac lošeg raspoloženja, a najčešća nastupa kao direktna posledica nedostatka elektrolita.

6. Bolan PMS i neredovne menstruacije takođe mogu da budu posledica stresa. Hormoni stresa utiču na disbalans polnih hormona, zbog čega predmenstrualni sindrom postaje znatno teži.

7. Česte prehlade su znak slabog imuniteta do koga dolazi zbog kontinuiranog stresa.

8. Teže se snalazite u konfliktnim i napetim situacijama jer se sposobnost tolerancije i otpornost na nove količine stresa smanjuju.

9. Ne možete da započnete dan bez kafe, cigareta ili nekog energetskog pića. Smatrate da ćete na taj način da podignete energiju, ali ona je jednostavno "iščezle" zbog hronično prisutnog stresa. Pušači obično, kada ih stres ovlada, puše mnogo više cigareta nego inače.

10. U situacijama kada uspete da se opustite obavezno se javi glavobolja.

11. Stres je najčešći razlog za promenu izgleda kože. Prati ga pojava bubuljica, a moguće je i da se koža više isušuje ili masti nego što je uobičajeno normalno. Češća je i pojava svraba kože.

12. Hormoni stresa podstiču lučenje imunoglobulina E, proteina u krvi koji je odgovaran za alergijske reakcije u organizmu. Zbog toga je stresno stanje često uzrok pojave alergije.

13. Problemi sa varenjem, pojava zatvora ili dijareje, kao uopšte poremećaj pražnjenja creva u direktnoj su vezi sa napetim živcima.

14. Stres može da bude okidač za slabiji apetit, zbog čega se često naglo gube kilogrami. Međutim, nije retko da je kod nekoga stres okidač za prekomernu ishranu i stvaranje viška kilograma.

15. Ne možete da se fokusirati na obaveze, često zaboravljate na stvari koje bi trebalo završiti i nedostaje vam oštroumnost.

Novosti
foto:internet
 

Komentari / 0

Ostavite komentar