Srbački osnovci obišli manastir

Oko sedamdeset učenika od prvog do trećeg razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Srpca i područnih škola iz Kobaša i Nove Vesi, danas je u pratnji svojih razrednih starješina posjetilo obnovljeni manastir „Osovicu“, koji je posvećen „Blagovjestima Presvete Bogorodice“ i potiče iz četrnaestog vijeka kao zadužbina kralja Dragutina.

Republika Srpska 14.06.2017 | 17:30
Srbački osnovci obišli manastir
Srbački osnovci su bili oduževljeni ovim duhovnim zdanjem, koje je u više navrata rušeno, da bi ga Turci do temelja spalili prije 310 godina. Ostaci temelja otkriveni su 2003. godine, nakon čega je uz blagoslov vladike banjalučkog Jefrema počela obnova hrama i trenutno se nalazi u završnoj fazi.

Učenici su posebno bili oduševljeni što su imali priliku da se druže sa vladikom banjalučkim Jefremom i jeromonahom manastira ocem Teofilom. Mnogi od njih su prvi put vidjeli, ne samo manastir, već i vladiku Jefrema. Od namjesnika manastira čuli su priču o istoriji ovog hrama, njegovom značaju i velikom interesovanju vjernika koji dolaze da se pomole bogu i dive manastirskom kompleksu.

Ovaj manastir za kratko vrijeme obnove postao je još jedan istinski duhovni svjetionik, koji privlači veliki broj mladih iz raznih krajeva Republike Srpske.

„Manastir se nalazi na površini od oko 30 hektara u podnožju planine Motajica, u prelijepom prirodnom ambijentu koji pruža izvanredne mogućnost da naši učenici nižih razreda obogate svoje znanje, ne samo o istoriji i značaju ove bogomolje, već i o ekologiji uz istovremeni odmor i zabavu. To nam je i bio cilj ovog izleta, što bi trebalo da postane redovna praksa za učenike svih škola“, rekao je rukovodilac Područne škole „Jovan Jovanović“ iz Kobaša Željko Cvijanović.

Učenici i njihovi učitelji posebno su bili oduševljeni prijemom kod manastirskog bratstva, a nezaboravan će ostati i susret sa vladikom banjalučkim Jefremom, koji je bio u redovnom obilasku manastira Osovica, kako bi se upoznao sa završnim radovima i pripremama za predstojeću svetkovinu – osveštenje hrama 25. jula, kojem će, kako se procjenjuje, prisustvovati više hiljada vjernika iz šire banjalučke regije.

(BN/S.K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar