Ostavka ministra u vladi Hrvatske

Ministar inostranih i evropskih poslova Republike Hrvatske Davor Ivo Stier podnio je ostavku na tu funkciju.

Region 12.06.2017 | 17:49
Ostavka ministra u vladi Hrvatske
Uspostavili smo okvir za vođenje samosvjesne spoljne politike, sad dolazi nova faza", kazao je na početku izjave Davor Ivo Stier.

"Velika je čast predstavljati RH u svijetu, ali sad je važnije ovdje živjeti demokršćansku opciju. Zato sam tražio da premijer još prošloe sedmice izabere novu osobu koja će voditi Ministarstvo. Zvanično sam danas podnio ostavku nas mjesto ministra, obnašat ću dužnost do imenovanja novog ministra."

Podsjetimo, Novi list je u subotu, pozivajući se na nezvanične informacije, objavio da je Stier dan nakon drugog kruga lokalnih izbora kuvertirao svoju ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra spoljnih poslova te dužnost političkog sekretara HDZ-a, nezadovoljan što je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dogovarao formiranje nove parlamentarne većine s HNS-om, odnosno ulazak te stranke u Vladu, nakon što je propala saradnja HDZ-a s Mostom.

Stier je bio zagovornik saradnje s Mostom i nakon što je došlo do razlaza, izrazio je žaljenje zbog toga te dodao da se on u stranci zauzimao za nove izbore.

Nakon što je objavljena informacija da je Davor Ivo Stier podnio pa povukao ostavku na sve pozicije, ministar spoljnih i evropskih poslova te potpredsjednik Vlade za N1 televiziju je o spekulacijama da napušta Vladu, poručio da će izjave dati u ponedjeljak.

''Plenkoviću Stierovo ponašanje nije dobro sjelo, a nisam siguran ni da ga je odgovarao od ostavke'', komentarisao je izvor upućen u zbivanja u najužem premijerovu krugu za Večernji.

(N1)

Komentari / 0

Ostavite komentar