Sve više radnika u javnom sektoru

Moratoriji na zapošljavanje u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini još uvijek su samo šarena laža za javnost, jer su zabilježene hiljade novih zapošljavanja u javnom sektoru, u 75 odsto institucija i javnih preduzeća u BiH, a to su hiljade novih ljudi koji su opterećenje za budžet, rekao je danas Adis Arapović, program menadžer organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI).

Bosna i Hercegovina 30.05.2017 | 12:27
Sve više radnika u javnom sektoru
Arapović je istakao da prema ovom istraživanju, iako ne postoje egzaktni podaci, javni sektor u BiH broji 190.000 ljudi, od čega je 6.000 konkretnih političkih funkcija, a to su ministri, parlamentarci i njihovi članovi kabineta.



"To su legitimne političke funkcije, ali ono što nije jesu upravljačke i rukovodeće pozicije u ostatku javnog sektora, institucijama, agencijama, vanbudžetskim agencijama, školstvu, zdravstvu, gdje je zbir upravljačkih pozicija oko 20.000.

Svaka od ovih pozicija bi trebala biti popunjavana na transparentan i meritoran način putem javnih konkursa, međutim 99 posto su popunjene od strane političkih kadrova, koji su nominirani ili imenovani od vladajuće stranke", rekao je Arapović i objasnio da je zbog toga u BiH oko 25.000 političkih funkcija, jer se gotovo sve i jedna rukovodeća pozicija smatra "političkim plijenom".

Kao najgoru posljedicu ovakvog stanja, Arapović je izdvojio činjenicu da tako postavljeni kadrovi ne odgovaraju ni Ustavu ni zakonima nego onome ko ih je postavio - stranci.

"Svaki četvrti zaposleni u BiH radi u javnom sektoru, a četvrtina svih budžeta se troši na plate zaposlenih u javnom sektoru", rekao je Arapović.

Prema njegovim riječima, CCI je u ovom istraživanju dobio odgovore od 80 institucija, a bilo je i onih koji nisu dostavili odgovore i time, prema riječima Arapovića, skrenuli pažnju na sebe. Istakao je i da nije primjećen veliki progres u zakonskoj regulativi, iako se to jasno traži i Reformskom agendom.

"Posmatrano kroz četiri kriterijuma, da se svi konkursi objavljuju na web stranicama organa koji zapošljava, da se objavljuju u denvnim novinama, da su svi kriterijumi za ocjenjivanje dostupni kandidatima, kao i da se sastavi komisija objave tokom faze raspisivanja konkursa, došlo se do zaključka da trenutni indeks transparentnosti proces zapošljavanja, na skali od 0 do 100 iznosi 32", pokazuje izvještaj CCI.

Nisu razrađeni kriterijumi po kojima se primaju novi radnici, a "intervju je usko grlo zapošljavanja, najveći dio farse, jer na ovaj način dominantno se odlučuje ko će dobiti posao, ko ne".

"Cijela priča o javnom konkrusu, proceduri, sastav komisije, postupak ocjene kandidata dovodi nas do izbora podobnih, a ne sposobnih. Javna uprava ne traži najbolje kandidate, nego podobne, po pravilu, politički podobne", rekao je Arapović i dodao da u 75 posto slučajeva institucije koriste ugovor o djelu i zaobilaze moratorijum na zapošljavanje.

Pri zapošljvanju pozivaju se na 50 zakona i drugih akata, a prem riječima Arapovića, podesili su zakonodavstvo i propise na sebi interesantan način jer da nema te "šume" propisa bilo bi lakše da proces bude proveden.

CCI je upozorio kako je neophodno u što skorijem periodu izmijeniti ili donijeti novi Zakon o državnoj/javnoj služni na svim nivoima u skladu sa SIGMA principima reforme javne uprave, te detaljnije urediti konkursnu proceduru kako bi se osiguralo da posao u javnoj upravi dobijaju najbolji kandidati.

"Imenovanja i zapošljavanja u zdravstvu i školstvu moraju biti izuzeta od uticaja politike. Ne smijemo dozvoliti da nas liječe ili spašavaju stranački hirurzi i ljekari i da nam djecu kroz život vode stranački učitelji", rekao je Arapović.

Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Radnik iz propale drzave

30.05.2017 10:59

Nek im je sretno! Najveći klinički centar u BL u dubiozi samo kad sam slušala neku veče gosp Stanica a i škole nisu ništa bolje najveća skola tehnička tj metalska u BL prokišnjava pa matovina raste jadna djeca. A i toplana građe novu na drva a stara na mazut ce raditi minimalan br radnika a ostatak napolje. Penzioneri u oktobra povisica a juni nema para, gdje će naći u oktobra. Jadni smo sa ovakvom vlasti niti ima čovjek gdje raditi nit ima gdje zaraditi. Zlo da ne može veče gore i od poplava i ostali nepogoda.

ODGOVORITE
Name

re

30.05.2017 12:16

Zato je Dragan Bogdanic izdao naredbu o ponovnom povisenju zdravstvenih usluga, jer treba nahraniti tu stranacku hobotnicu.

Name

o čemu vi

30.05.2017 11:19

Kmetovi se kote...

ODGOVORITE
Name

075

30.05.2017 11:31

Godišnje dvije i po milijarde u KEŠU kad se zračuna TOPLI ide ovim " trutovima " na budžetu ! A još dvije i po milijarde budžetlijama u doprinose za penziju socijalno i to ! PET MILIJARDI GODIŠNJE ! Jedva čekam službeni bankrot BiH i entiteta i Distrikta Brčko zbog ovih stvari !!

ODGOVORITE
Name

Naprijed

30.05.2017 11:49

Prosle godine sam se nasao ispred zgrade vlade RS negdje oko 10casova. U momentu sam pomislio da su demostracije, neko mi rece _ne boj se pauza je za dorucak-.

ODGOVORITE