Mogerini sutra s liderima regiona

Premijeri zapadnobalkanske šestorke sastaće se sutra u Briselu na neformalnoj večeri, koju organizuje šefica EU Federika Mogerini, kako bi se u neposrednom razgovoru ocenila situacija u regionu i dogovorili koraci za dalju regionalnu saradnju, te napredak na putu evrointeracija.

Region 23.05.2017 | 17:08
Mogerini sutra s liderima regiona
Večera bi trebalo da počne oko 19:30 u zgradi Evropske službe za spoljne poslove ( EEAS), a prethodiće joj bilateralni sastanci. Predviđeno je da se premijer Srbije Aleksandar Vučić sastane sa Federikom Mogerini oko 19 sati, saznaje Tanjug u diplomatskim izvorima u Briselu.

U Briselu kažu da ova večera predstavlja i nastavak razgovora koje je Federika Mogerini imala sa balkanskim liderima kada je početkom marta posetila region.

Pojačano interesovanje EU za Zapadni Balkan i sama poseta Federike Mogerini i drugih EU zvaničanika regionu usledili su pošto je početkom godine došlo do podizanja tenzija unutar, ali i među zemljama Zapadnog Balkana.

Politička kriza oko formiranja vlade u Makedoniji, već hronična nefunkcionalnost zajedničkih institucija u BiH, podizanje tenzija na liniji Beograd - Priština zbog hapšenja Ramuša Haradinija i zaustavljanja srpskog voza na administrativnoj liniji sa Kosovom, praktična blokada daljeg dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine... sve su to bili razlozi zbog koji se Mogerini, prema rečima slovačkog ministra spoljih poslova Miroslava Lajčaka, vratila "frustrirana" iz posete regionu.

"Situacija je napeta i izložena unutrašnjim, regionalnim i globalnim izazovima, ali to je region koji ima u sebi kapacitet i snagu da odregauje na to ako mu obezbedimo verodostojan proces evrointegracija, što je naš posao", poručila je Mogerini po povratku u Brisel.

Tokom marta EU je Zapadni Balkan stavila u fokus razgovora u Briselu.

Kriza odnosa unutar regiona, ali i pojačan uticaj stranih sila na dešavanja na Zapadnom Balkanu ( pri čemu se u Briselu misli prvenstveno na Rusiju i Tursku) ocenjeni su u Briselu kao "znaci za uzbunu" koji su zahtevali veće angažovanje EU na skrajnutoj temu proširenja.

Na samitu EU u martu lideri EU ponovili su "jednoglasnu i jasnu posvećenost" zemalja članica Unije evropskoj budućnosti "celog Zapadnog Balkana i svih šest partnera u regionu".

Pomirujuća i ohrabrujuća retorika Brisela ipak je, po mišljenju mnogih, ostala samo već više puta ponovljena fraza koja nije ispraćena konkretnim merama i potezima Unije.

Činjenice su da je u periodu od marta na ovamo nastavljena politička kriza u Makedoniji koja je pretila da postane i etnička. Otvorila se i nova kriza u vezi s bojkotom parlamentarnih izbora u Albaniji, a zbog pominjanja ideje o "ujedinjavanju svih Albanaca",što su činili pojedini albanski lideri, došlo je i do novog srpsko - albanskog zaoštravanja.

Priština nije rešila pitanje demarkacije sa Podgoricom, što je bio i jedan od uzroka pada vlade na Kosovu.

Istovremeno, činjenica je da dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine "stoji" i da od februara EU, kao posredinik u ovim razgovirma, nije organizovala niti jedna sastanak na političkom ili tehničkom nivou.

I pored svih poziva iz EU da se radi na promeni do sada postignutih dogovora u dijalogu, na prvom mestu formiranju Zajednice srpskih opština, ništa se ni na tom polju nije pomerilo sa mesta.

Prošle nedelje, posle iznenadnih i gotovo istovremenih proboja u rešavanju političkih kriza u Makedoniji i Albaniji, što se dogodilo neposredno posle posete zamenika pomoćnika američkog državanog sekretara Brajana Hojta Jia Skoplju i Tirani, zvanični Brisel bio je suočen sa pitanjem javnosti da li je uticaj SAD u regionu veći od evropskog i pored zacrtne evropske budućnosti Zapadnog Balkana.

"U pitanju je rezultat napornog rada i političke volje. Kada govorite o Zapadnom Balknau govorite o regionu koji ima EU perspektivu i gde je EU snažno angažovana. Nastavićemo da podržavamo i Albaniju i Makedoniji, ali i ceo region", poručila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Ona je odbacila optužbe da su SAD imale više uticaja na rešavanju problema u regionu i podsetila da je šefice EU Federika Mogerini organizovala sastanak sa premijerima zapadnobalknaske šetorke u Briselu na kome bi trebalo da se ponovo razmotri situacija u regionu i budući koraci.

"Za nas je to prioritet na kome nastojim da budemo snažno angažovani". poručila je Kocijančić.

Dan pred sastanak zapadnobalkanse šetorke u Briselu u Evropskoj komisiji nisu mogli da Tanjugu potvrde tačan spisak premijera koji će prisustvovati večeri koju organizije Federika Mogerini.

Najviše nedomica se odnosi na to ko će predstavljati Makedoniju, s obzirom da Zoran Zaev još nije preuzeo mesto makedonskog premijera. U kancelariji šefice EU diplomatije kažu da posle večere u sredu neće biti zajedničkog obraćanja medijima, ali da će se Federika Mogerini izdati pisanio saopštenje o temama i zaključcima sastanka sa premijerima sa Zapadnog Balkana.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Vidi se

23.05.2017 17:59

Vidi joj se na licu sta od nas ocekuje.Cemer.

ODGOVORITE
Name

075

23.05.2017 19:31

" Šefica " nečega što virtualno postoji će " postrojiti naše vođe " , reći će kako je " zabrinuta " i kako region " odlično napreduje ka EU " !

ODGOVORITE
Name

Mentalitet stada

23.05.2017 20:30

Svi oni pripadaju istom centru moći i istoj banci polažu račune! Sutra će biti pohvaljeni za dobar rad, izvukoše mnogo love napolje. Za javnost neku izjavu nije teško smisliti, malo mazanja očiju...