Hrvatima prijeti potpuni kolaps

Uprkos visokoj nezaposlenosti u Hrvatskoj, turističkom sektoru nedostaje oko 20. 000 kvalifikovanih radnika.

Region 21.05.2017 | 14:23
Hrvatima prijeti potpuni kolaps
Sindikalci poručuju da je rešenje u povećaju plata i poboljšavanju radnih uslova u turizmu.

Hrvatska je suočena s još jednim paradoksom: uprkos jednoj od najviših stopa nezaposlenosti u EU, Hrvatsku ugrožava hronični nedostatak kvalifikovane radne snage, i to u skoro svim privrednim granama.

Nedostatak kvalitetne radne snage posebno pogađa turizam kao stratešku privrednu granu, a ovaj paradoks može se objasniti činjenicom da poslodavci u turizmu traže iskusne i stručne radnike, a oni su u velikom broju potražili bolju budućnost u zapadnim zemljama. Kako se procenjuje, prošle je godine u turizmu manjkalo 15.000 sezonskih radnika, a ove se godine taj broj povećao na 20.000.

U inostranstvo umesto na more

Direktor specijalizovane riječke agencije za zapošljavanje „Posao i karijera“ Bojan Lukša potvrđuje da je broj raspoloživih radnika, takozvanih sezonaca, u unutrašnjosti Hrvatske, posebno u Slavoniji, poslednjih nekoliko godina u velikom padu. Manjak radnika, po njegovom mišljenju, direktna je posledica ulaska Hrvatske u EU jer radnici u potrazi za boljim radnim mestima napuštaju Hrvatsku, ali i negativnih demografskih trendova.

Ulazak Hrvatske u EU onemogućio je i dolazak radnika iz susednih zemalja, posebno iz BiH, naročito u turizam i brodogradnju, što je u ranijim razdobljima bilo uobičajeno. BiH, podvlači Lukša, nije deo evropskog tržišta, a Hrvatska svojim radnim uslovima i visinom plata nije atraktivna radnicima iz drugih evropskih zemalja. Rešenje vidi u aktivnijoj demografskoj politici i dodatnoj edukaciji radnika.

Umaška Plava laguna, hotelska kompanija koja upravlja s više od 20.000 turističkih postelja, zapošljava oko 2.000 sezonskih radnika, a još uvek traži 200 njih za predstojeći špic sezone.

„Radnicima nudimo kvalitetne mogućnosti za sticanje veština i radnog iskustva. Radna mesta otvorena su u Poreču i Umagu, smeštaj i tri obroka dnevno su na trošak poslodavca, a uz sigurnu i redovnu platu obezbeđena je i stimulacija za rad u julu i avgustu“, rekla nam je portparolka Eva De Zan Prusina, dodavši da o kvalitetu rada u Plavoj laguni najbolje govori činjenica da se veliki broj sezonskih radnika svake godine vraća.

Zapravo je reč o takozvanim stalnim sezoncima, radnicima sa stalnim ugovorom, kojima su radni staž i penzioni osiguranje plaćeni tokom cele godine, iako rade kraće od 12 meseci.



Uvoz radne snage?

Da li je rešenje u povećanju kvota za strane radnike? Hrvatska vlada očito misli da nije, jer ni ove godine kvote za strane radnike nisu povećane, premda je već prošla sezona pokazala da Hrvatska nema dovoljno radnika u turizmu. Povećanju kvota za strane radnike protivi se i predsednik Sindikata turizma i usluga Eduard Andrić, koji upozorava da je uvoz radne snage „najskuplje rešenje za poslodavca“.

„Rešenje ovog problema je u povećanju plata i radničkih prava. Turizam je posebna delatnost u kojoj je dobar radnik nezamenjiv. Mnogi poslodavci u tom sektoru u nemogućnosti smanjenja drugih troškova i dalje pokušavaju da štede na radnicima i zapošljavaju isključivo sezonce, umesto da zaposle kvalitetne kadrove na neodređeno“, komentariše Andrić za DW.

Slično razmišlja i Lukša, koji upozorava da one firme koje su imale dobru kadrovsku strategiju i ulagale u svoje zaposlene danas nemaju problema s radnom snagom, za razliku od onih koje tim pitanjima nisu posvećivale pažnju.

"Te firme danas se suočavaju s manjkom kvalitetne radne snage“, ocenjuje Lukša i dodaje da je s višom platom danas lakše dobiti boljeg radnika, ali to više nije jedini uslov. Kuvar zaposlen preko njegove agencije, recimo, ima platu od oko hiljadu evra, što nije preterano visoka plata, ali dnevno radi osam sati i organizacija rada je takva da radnici nisu preopterećeni, a imaju i besplatan smeštaj i hranu.

Plate zaostaju 17 odsto

Sindikalac Andrić, međutim, stavlja naglasak upravo na povećanje plata, tvrdeći da konobari prosečno primaju od 540 do 670 evra neto, kuvari od 470 do 670, a sobarice od 400 do 540 evra. „Premda plate u turističkom sektoru zaostaju za prosekom plata u privredi za čak 17 odsto, poslodavci su nakon tri kruga mukotrpnih pregovora, na jedvite jade, pristali na povećanje od samo 1,7 odsto“, ističe Andrić, koji upravo u mizernim platama vidi glavni razlog što je sve manje mladih zainteresovano za ugostiteljske škole.

„O tome svjedoče poluprazni razredi u ugostiteljskim školama, jer mladi su svesni da u toj struci nemaju nikakvu perspektivu. Rad od nekoliko meseci ne obezbeđuje život od 12 meseci, a takvi radnici ne mogu da podižu kredite i razmišljaju o zasnivanju porodice. Zbog toga mladi u sve većem broju napuštaju Hrvatsku“, navodi Andrić.

Ipak ističe i jedan pozitivan primer. Reč je o porečkom Valamaru, najvećoj turističkoj kompaniji u zemlji, za koju Andrić kaže da svoje radnike plaća daleko više od ostalih poslodavaca u turizmu.

Iz Valamara su nam precizirali da su njihove plate 29 posto više od proseka turističkog sektora i šest odsto više od hrvatskog proseka. Gotovo 65 odsto sezonskih radnika svake godine se vraća u Valamar, a udeo lokalnih radnika je čak 75 odsto. Radnici u Valamaru su stalni sezonci, koji rade minimalno devet meseci u godini, a imaju celogodišnji staž i prihode, uz garanciju posla sledeće tri godine.

Poslodavac im pomaže u rešavanju kreditnih i drugih finansijskih potreba, a brine i o kvalitetnom smeštaju.

"Valamar je zato danas verovatno jedina firma u ovom sektoru koja nema problema s radnom snagom, dok će nekim drugim kompanijama proći sezona, a da neće uspeti da nađu potrebne radnike“, zaključuje Andrić.

(Dojče vele)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

vss

21.05.2017 12:28

E ako su sezonce poceli nazivati strucnom radnom snagom, onda su zbilja otisli u pm. Slicno kao kod njih, kod nas priucene budale, zovu majstorima.

ODGOVORITE
Name

Dr

21.05.2017 15:46

Haha ono sto oni nazivaju kolaps mi nazivamo uspjehom

Name

Student

21.05.2017 12:30

Ako su oni u kolapsu, onda smo mi već antimaterija! Samo od turizma godišnje zarade više nego što bi mi svi u RS da se prodamo kao roblje. Mudro ćute i zarađuju!

ODGOVORITE
Name

dok

21.05.2017 12:59

U pravu si ali ima jedan "mali" problem.Hrvat ne plaća rado dažbine državi.Vidi šta rade u BH,najjače turističko mjesto Medjugorje a državi NIŠTA,ni TV pretplatu niko ne plaća.Tako im je i u Hrvatskoj,privatnici ne plaćaju porez a društvene firme još gore.

Name

popara

21.05.2017 13:18

Varljivo je to,za vrijeme rata su zivjeli od humanitarne pomoci,mala nestabilnost i nema turizma.

Name

www

21.05.2017 13:41

Dugo se nisam nasmijao od srca ovako čuj antimaterija i da se u roblje prodamo. Sta mislis kola je cena roba

Name

Re

21.05.2017 15:03

Heheh kolaps, a čitam na federalnim medijima zainteresovani da kupe TE Stanari....

Name

Don Kihot

21.05.2017 13:10

"Istorija este magistra vita" Moraće jednom,jednoga dana da svate da bez Srba na ovim prostorima nisu u stanju da opstanu sami..trudili se ili ne , ali kada svate biće kasno za sve , jer neke stvari u istorijskim okolnostima se nisu dešavale slučajno, mi smo naprosto povezani je smo komšije i najbliži srodnic, kroz vijekove smo se miješali i razmišljamo identično, pd uslovom da neko to ne pokuša zloupotrijebiti, i samo tako na balkanu i možemo živjeti...Naravno da treba svako svoje da poštuje i brani , ali i da nedira ni tuđe ,komšijsko, a još vode mora da prođe dok to ne svarimo....

ODGOVORITE
Name

Ironija

21.05.2017 13:26

Ma da, nek' vide kako mi radimo pa će biti uspješni​ u svakom pogledu.Kod nas ima posla,imamo kadrove,vrijedni,ma sve kako i treba u razvijenoj zemlji a oni se izdvojili.E baš mi je drago što se pate.

ODGOVORITE
Name

lego

21.05.2017 13:45

Hrvatski turizam je inače u stagnaciji, problem je neljubaznost i bahatost prema gostima. Idi malo do Albanije pa da vidiš kako se turisti nosaju "ko na dlanu vode".

ODGOVORITE
Name

mi

22.05.2017 10:20

Zalosno je citati ove Komentare prvo trebamo imati na umu mi smo Balkan i to kaze sve. Sva druga objasnjena su za mene suvisna. Svi mi zaostajemo i stotinu godina od svijeta sretni smo samo ako nista ne uradimo a naj sretniji kad nekoga prevarimo. Pozdrav iz Muenchena.

ODGOVORITE