Angela srdačno dočekala Makrona

Njemačka kancelarka Angela Merkel dočekala je danas u Berlinu novog francuskog predsjednika Emanuela Makrona, uz najviše vojne počasti, na početku njegove prve posjete inostranstvu otkako je stupio na funkciju.

Svijet 15.05.2017 | 18:50
Angela srdačno dočekala Makrona
Oni su, posle srdačnog rukovanja, počeli razgovore, samo dan nakon što je Makron inaugurisan za predsjednika, prenosi AP.

Velika grupa građana, među kojima su neki nosili zastave EU, posmatrala je ceremoniju dočeka šefa francuske države.

Makron se poslednji put sa njemačkom kancelarkom sastao kao predsednički kandidat, u martu u Berlinu.

Njemačka i Francuska su tradicionalno pokretači evropskih integracija, ali su njihovi odnosi proteklih godina u slabljenju s obzirom na ekonomske nedaće Francuske, napominje američka agencija.

Makron je odabirom Berlina za prvu destinaciju na funkciji šefa francuske države nastavio tradiciju francuskih predsjednika, a četvrti je predsjednik te zemlje koga Merkel dočekuje kao njemačka liderka u proteklih 12 godina.

Makronovo okruženje je najavilo da se novoizabrani francuski predsjednik danas sastaje s njemačkom kancelarkom kako bi sa njom počeo saradnju na tri prioritetna polja - bezbjednosti, ekonomiji i investiranju, i socijalnoj zaštiti, javili su francuski mediji.

Poslije razgovora Merkelove i Makrona predviđena je zajednička konferencija za novinare, a potom večera.

Nemačka kancelarka mu je u nedelju 7. maja, nakon što su objavljeni prvi rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora, srdačno čestitala, među prvima, ubjedljivu pobjedu nad liderkom krajnje desnice Marin Le Pen.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

EU

15.05.2017 17:11

ANGELA AKO MISLIS DA BIH UDJE U EU MORAŠ PRATITI AMERE I UVESTI SANKCIJE DODU TAKODJE IZEDBEGOVIĆU I NARAVNO NAJVEĆEM LOPOVU ČOVIĆU.

ODGOVORITE
Name

Toni

15.05.2017 21:43

Ti si lopov.