Ivanov: EU pada na ispitu

Predsjednik Makedonije Ðorđe Ivanov izjavio je u Istanbulu kako Evropska unija pada na ispitu po pitanju Makedonije.

Region 07.05.2017 | 11:35
Ivanov: EU pada na ispitu
"Dok EU, s jedne strane, promoviše ljudska prava, zaštitu vlastitog identiteta i druga prava, ta pravila za Makedoniju ne važe", rekao je Ivanov, javlja agencija Anadolija.

Ivanov je boravio u Istanbulu, gdje se obratio na Forumu o globalnom liderstvu 2017. u organizaciji Univerziteta Bahčešehir.

U svom govoru osvrnuo se na period Osmanskog carstva, te kazao kako su tokom tog perioda različite vjere, različiti jezici i rase vijekovima živjeli zajedno, no kako to Evropljani još nisu shvatili.

Prema njegovim riječima, danas postoji pisani trag za posljednjih tri hiljade godina istorije čovječanstva, te da je 2.700 godina od toga proteklo u ratovima.

"Svuhet je u globalnom smislu u miru živio 300 godina. Tu smo suočeni s jednim paradoksom. Možemo vidjeti da su najduže godine mira zabilježene na Balkanu, Kavkazu i Bliskom istoku", istakao je Ivanov.

Ivanov je rekao kako Evropska unija, isto kao i Titova Jugoslavija, predstavlja projekat mira, no, istakao je, kako EU ne uspjeva pronaći rješenje u kriznim periodima.

"Sve je perfektno dok traje mir. EU, kao što je to imala i Jugoslavija, ima problem nepostojanja metoda za krizu", rekao je Ivanov, navodeći primjere Grčke, Ukrajine, te probleme borbe protiv terorizma.

Istakao je, takođe, kako je Makedonija donjela odluku o pristupanju EU, no, zbog stavova Unije, još nije uspjela ući na ta vrata. Isto tako, naglasio je kako njegova zemlja čini sve da postane članica NATO-a.

"Učinili smo sve što su tražili od nas. U Irak smo 12 puta slali svoje misije u okviru NATO-a, u Avganistan čak 24 puta. Ipak, nismo prihvaćeni u članstvo, jer nam je ime Makedonija", kazao je Ivanov, te dodao:

"Do sada je osam puta stigla preporuka Evrposke komisije za početak pregovora, no datuma još nema. Jer, ime vaše zemlje je Makedonija, vi ste Makedonci i jezik kojim govorite je makedonski. EU pada na ispitu po pitanju Makedonije. Dok EU, s jedne strane, promoviše ljudska prava, zaštitu vlastitog identiteta i druga prava, ona za Makedoniju ne važe."

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

NOVOMATIC

07.05.2017 09:45

POMOCE AUSTRIJA SA SVOJIM NOVOMATICOM,IVANOV NEMOJ DA BRINES,TO SU DIVNI LJUDI. ALBANIJA JE NOVOMATICU PRODALA SVOJU LUTRIJU I VIDI STA ALBANCI DANAS RADE,STA HOCE,ZA AMERE DILAJU DROGU A ZA NOVOMATIC PERU PARE STECENE OD ONE ISTE DROGE! ISTI TAJ NOVOMATIC JE KOD NAS DOVEO MILORAD DODIK I VLADIMIR DELIC SA KIPRA ZA DVA MILIONA EURA CASTI KOJU JE DODIK PRIMIO. ISTI SCENARIO CE BITI I OVDJE KAO U MAKEDONIJI,NOVOMATIC JE FASISTICKA TVOREVINA!

ODGOVORITE
Name

praonice novca

08.05.2017 08:08

I Novomatic-Dodikove praonice novca: NOVO RS doo i RSA GAMING Doo registrovane kod Sudije MONIKE KOVAČEVIĆ! OSNOVNI SUD Banjaluka...

Name

Hm

07.05.2017 11:08

Svi su dobili odredjene uloge i igri bez granica koju provode svjetski centri moći. Sukoba mora biti inače se igra prekida. Planiran je treći balkanski rat i iz te mašine vam nema napolje.

ODGOVORITE