Složena situacija oko Agrokora

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je izjavio novinarima da je Savjet ministara BiH danas izrazio zabrinutost za „veoma složenu situaciju kada je u pitanju kriza oko Agrokora“. Savjet ministara razmatrao je informaciju o implikacijama krize "Agrokor" na firme kćerke u BiH i uopšte na ekonomiju u BiH, koju je pripremilo ministarstvo, koje vodi Šarović.

Bosna i Hercegovina 04.05.2017 | 18:44
Složena situacija oko Agrokora
- Svoj fokus je usmjerilo na nekoliko ključnih sastanaka koji su održani u prethodnih nekoliko sedmica, u prvom redu, na ministarsku konferenciju u Beogradu, dva sastanka koja su organizovana u Vladi FBiH i zadnji sastanak u Savjetu ministara BiH 27. aprila, kojim je predsjedavao predsjedavajući Denis Zvizdić - kazao je Šarović.

Po njegovim riječima, na sjednici Saveja ministara BiH je izražena zabrinutost za „veoma složenu situaciju kada je u pitanju kriza oko Agrokora“.

- Zajednički smo konstatovali da, zavisno od preduzetih mjera povjerioca Vlade Hrvatske Ante Ramljaka i kredibilnosti tih mjera, zavisi i cijeli sistem 'Agrokora' u regionu. Zajednički smo na sjednici Savjeta ministara konstatovali da, ukoliko razvoj događaja krene negativnim tokom, da se to može negativno odraziti na kompanije Agrokora u BiH, na više od 1.300 dobavljača, na povjerioce u BiH. Uopšte na ekonomiju Bosne i Hercegovine i na više hiljada radnih mjesta, a znamo da ih u 'Agrokoru' ima više od 5.200 - istakao je Šarović.

Dodao je da je, takođe, na današnjoj sjednici Savjet ministara BiH zaključilo da je potrebno da aktivnosti  nadležnih  institucija u BiH budu usmjerene da štite interese bh. kompanija iz sistema "Agrokora", njenih zaposlenih radnika, dobavljača, kooperanata, manjinskih akcionara i domaćih kreditora i da interesi ovih bh. subjekata budu ispred interesa većinskog akcionara Agrokora, „što je za nas suštinski bitno“.

Takođe, naveo je, Savjet ministara BiH je zaključio da zbog povećanog rizika i preventive za moguće zloupotrebe treba da se, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, provedu opsežne i kontinuirane kontrole finansijskih tokova između kompanija i povezanih osoba, robnih tokova, iznošenja izvan zemlje novčanih sredstava, te da zabrane, koliko je to zakonom moguće, sve rizične transakcije koje ne bi bile predmet monitoringa u normalnim okolnostima.

- Ovo jesu okolnosti koje nisu u potpunosti redovne i normalne - kazao je Šarović.

Radi izbjegavanja negativnog uticaja na ekonomske tokove u zemlji kao i da se pomogne normalnom funkcionisanju kompanija, Šarović je kazao da se čini opravdanim i legitimnim da nadležne institucije u BiH na određeno vrijeme zabrane davanje garancija i kreditnih i trgovinskih zaduženja firmi kćerki od  matične firme.

- Mislimo da je ovaj stav Savjeta ministara BiH takođe važan, a koji uključuje i da se spriječi preuzimanje dugova većinskog vlasnika "Agrokora" na štetu firmi kćerki u BiH kao i zalaganje imovine ovih kompanija kao garancija za obaveze matične kompanije - napomenuo je.

Po njegovim riječima, u narednih 15 dana Savjet ministara očekuje jasan plan legitimisanog povjerioca Vlade Hrvatske kojim putem će dalje da ide "Agrokor", tačnu inventuru obaveza "Agrokora" i njegovih kćerki firmi kao i plan isplate dobavljačima kako u centrali tako i u regionu bez diskriminacije kao i druge mjere koje će preuzeti "Agrokor" na saniranju stanja.

- Takođe, Savjet ministara BiH je konstatovao da je u posljednjih nekoliko dana došlo i do poremećaja u isplati malim dobavljačima u Hercegovini i u nekim drugim dijelovima BiH, kao i do poremećaja ustaljene prakse da se najvećim dijelom obaveze isplaćuju u naturalnom dijelu, a jedan manji u novčanom. To se vršilo putem firme kćerke "Velprom", no u posljednjih nekoliko dana "Velprom" ne prihvata ovakve aranžmane i traži da se obaveze izvršavaju u potpunosti u novčanom dijelu, što je stvorilo poteškoće kod jednog broja dobavljača - naveo je Šarović.

Kaže da  Savjet ministara BiH smatra, ukoliko se to pokaže nužnim, i da se imenuje povjerilac od  entitetskih vlada ili s nekog drugog nivoa i s nivoa BiH koji bi vršio monitoring plaćanja finansijskih obaveza, razmjenjivao informacije unutar institucija BiH i pratio ukupna dešavanja u vezi sa "Agrokorom" i o tome izvještvao nadležne institucije.

(Fena)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Lud zbunjenog

04.05.2017 17:23

Do danas si pričao drugu priču, nemoj zaboraviti da se i u tu priču ugradiš.

ODGOVORITE
Name

Rade

04.05.2017 18:11

aj ne kaki... ako iko ne petlja i ne laze onda je to Sarovic

Name

Re Rade

04.05.2017 18:57

Je li ti ovaj Mirko neki rod pa ga braniš.

Name

rale

04.05.2017 21:27

Sikira vas propala hrvatska kompanija Agrikor...a ne odbraniste i povaluste BOBARkompaniju..i 1500 ljudi....uredno prijavljeni...kao druge komp.dobre...svi ste vi isti..sramota...drugovi...braca...fuj

Name

075

04.05.2017 18:41

Ponavljam post od prije par mjeseci!!Da mi je neko u ratu rekao da će 20-tak godina nakon rata mene,kao "malog" čovjeka štititi kadrovi SDS(Šarović i Mektić) rekao bih mu da je lud jer sam živio sa "druge strane bojišnice" u Tuzli ali nikad ne reci nikad!!

ODGOVORITE
Name

Znam

04.05.2017 20:07

Šarović je pravi gospodin, najbolji ministar i najpošteniji Srbin u politici i tačka. Ima tesku zivotnu sudbinu upravo zbog svoje savjesti i postenja .

ODGOVORITE
Name

Gojko

05.05.2017 06:29

Dobar ti taj džoint!

Name

Biće muke

04.05.2017 20:10

Pa nije Agro-tijesto nego Agro-kora. A kora je tvrda.

ODGOVORITE
Name

Ajoooj

04.05.2017 21:02

Nije kora tvrda- sve su to bananice za guljenje.

Name

Istina!

05.05.2017 05:33

Kakva slozena situacija,tu je sve jasno,Todoric je veliki prevarant,uzimao kredite i tako kupovao,sada kada teeba

ODGOVORITE