Djecu treba podsticati da čačkaju nos i jedu sluz

Uprkos široko rasprostranjenom mišljenju i savetima lekara da kopanje nosa može da prouzrokuje krvarenje iz nosne šupljine i razvoj mikroba, austrijski pulmolog Fridrih Bišinger veruje da su deca koja kopaju nos i jedu njegov sadržaj zdravija od ostale dece.

Zdravlje 28.04.2017 | 13:08
Djecu treba podsticati da čačkaju nos i jedu sluz
Razlog za to je glikoproteinski sastojak sluzi, koji izgrađuje i jača imunološki sistem.

Ova grozna navika tako može da bude i korisna, naročito za decu u razvoju, piše portal Kidspot.

U sluznici nosa i sinusa proizvodi se oko litar sluzi dnevno, koja doprinosi blokiranju prašine, bakterija i ostalih nečistoća iz vazduha koji udišemo.

Sluz zapravo ima dejstvo nalik lepljivoj traci, sprečavajući dalje prodiranje bakterija u organizam i čuvajući na taj način naš disajni sistem. Da ovaj system ne postoji, sve nečistoće dopirale bi direktno do pluća.

"Nos je svojevrstan filter u kojem se skupljaju brojne bakterije, a kad ta mešavina stigne do creva, zapravo ima dejstvo leka", kaže doctor Bišinger.

Profesor dodaje da se sluz pretežno sastoji od vode, soli i proteina, i ističe da nije štetna za dečiji želudac.

Sluz u nosnoj šupljini sadrži malu količinu kontaminata, koji deluju kao antigeni, a oni mogu da poboljšaju imunološki sitem kad dete pojede taj sadržaj, prenosi portal Kidspot.

"Grickanje" sluzi pomaže dečijem imunološkom sistemu da se privikne na bakterije i ojača, zbog čega "roditelji ne bi trebalo da se nerviraju kada deca kopaju nos i stavljaju sadržaj u usta, a zatim ga progutaju", kaže profesor Bišinger, dodajući i da bi trebalo da se rešimo socijalne stigme kada je reč o ‘kopanju’ nosa.

Zbog svega navedenog, naučnici razmišljaju o stvaranju sintetičke sluzi, koja bi se dodala u smesu žvakaćh guma ili pastu za zube i taj način jačala odbrambeni sistem dečijih organizma.

Stručnjaci tvrde i da sastav sluzi može da pomogne organizmu u borbi protiv respiratornih upala, čira na želucu i HIV-a.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar