Mladi u susret Vaskrsu

Dječije odjeljenje Narodne biblioteke iz Srpca danas je na platou ispred Doma kulture u centru ovog krada organizovalo tradicionalnu manifestaciju „U susret Vaskrsu“, koja je izazvala veliko interesovanje najmlađih Srpčana.

Republika Srpska 11.04.2017 | 22:19
Mladi u susret Vaskrsu
Više od 150 mališana iz Vrtića „Naša radost“, Udruženja djece sa posebnim potrebama „Izvor“, Udruženja mladih CEZAR i NVO „Milenijum“, te učenika prvih razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Srpca, sa velikim oduševljenjem je farbalo i ukrašavalo vaskršnja jaja.

Manifestacija je imala i takmičarski karakter, jer je čak devet učesnika dobilo nagrade za najljepše ukrašeno jaje. Nagrade je uručio direktor Narodne biblioteke Branko Savanović.



„Zadovoljni smo ovom manifestacijom koja postaje tradicionalna, a njena vrijednost je u tome što našu djecu učimo običajima, pravoslavlju i čuvaju tradicije“, rekao je Savanović.

On se zahvalio lokalnoj upravi na podršci, ali i ovdašnjim pekarskim firmama koje su za mališane, ali i sve graĐane koji su prisustvovali donirali posnu hranu i slatkiše koje srbačke domaćice inače pripremaju u vrijeme vaskršnjeg posta.

Narodnu hranu su promovisali na svojim štandovima i predstavnici kulturno-umjetničkih društava „Lijevče“ iz Razboja, „Motajički vuk“ iz Sitneša i „Beli andjeo“ iz Srpca.



U sklopu obilježavanja najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, u Srpcu je otvoren i mini sajam domaće radinosti.

Na nekoliko izložbenih štandova svoje rukotvorine, uglavnom tradicionalne odjevne i ukrasne predmete od vune, pamuka i drugih materijala, te med i prerađivine od voća, predstavili su proizvodjači iz srbačkih sela: Savka Korbić, Ivana Timarac, Dragica Ačić, Slađana Kežić, Violeta Romić, Željko Itgnjatić, Milka Bajić i Ivana Dragomirović.

Posebno zanimljiv bio je štand članova Udruženja djece sa posebnim potrebama „Izvor“, koji su izložili bogat asortiman suvenira nastalih u njihovim kreativnim radionicama.



Današnjom akcijom šaranja jaja, izložbom posne hrane i prezentacijom narodnih rukotvorina, u Srpcu su na najbolji način počele vaskršnje svečanosti koje će trajati narednih desetak dana.

(BN televizija/S. K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar