Srebrna sablja nad Kosovom

Gotovo istovremeno sa prijetnjama Haradinajevog brata, održana je vježba KFOR-a, koja je imala za cilj da pokaže sposobnost da se zaštite i spasu građani od svih mogućih prijetnji.

Region 11.04.2017 | 14:33
Srebrna sablja nad Kosovom
Brat ratnog zločinca i poslanik Alijanse za budućnost Kosova, Daut Haradinaj zaprijetio je ratom i etničkim čišćenjem Srba na Kosovu ukoliko njegov brat Ramuš bude izručen iz Francuske u Srbiju. Gotovo istovremeno, u bazi KFOR-a u Filmskom gradu u Prištini održan je prvi dio vježbe pod nazivom “Srebrna sablja”, koju je predvodio brigadni general Kristijan Rajner. Kako je saopšteno, vježba je imala za cilj da pokaže sposobnost da se zaštite i spasu građani od svih mogućih prijetnji.

Uz i onako krhku bezbjednosnu situaciju, dodatan strah među srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji stvorila je izjava Haradinajevog brata da, ukoliko međunarodna zajednica želi Kosovo bez srpske zajednice, onda neka ga izruče.

– Mogu da nas ubace u rat, ništa drugo. Ne znam za druge, ali ja znam za sebe – ako oni naprave grešku i učine to (izruče Ramuša Haradinaja), onda budite spremni za ozbiljnije teme. Ako želite etničko Kosovo bez Srba, onda hajde da se šalimo – rekao je Daut Haradinaj.

Da li zbog sjećanja na martovski pogrom Srba 2004. godine, ili čvrstog obećanje čelnika NATO da će KFOR štititi srpsku zajednicu na Kosovu ili pak preventivna reakcija, gotovo istovremeno sa izjavom Dauta Haradinaja održana je vježba međunarodnih snaga u Prištini.



U bazi KFOR-a u Filmskog gradu u Prištini održan je prvi dio vežbe pod nazivom “Srebrna sablja”, koju je predvodio brigadni general Kristijan Rajner.

Kako je navedeno u saopštenju KFOR-a, vježba je imala za cilj da predstavnicima bezbjednosnih struktura na Kosovu pokaže kako se upravlja vanrednim situacijama.

Predstavnici policije Kosova, Euleksa, kosovskih bezbjednosnih snaga učestvovali su po scenarijama koje je postavila kosovska Agencija za upravljanje vanrednim situacijama, koja je zadužena za podršku građanima i prvim linijama odgovora u pripremama, zaštiti i spasavanju od svih mogućih prijetnji, bilo da su one izvazvane prirodno ili od strane ljudske ruke – piše u saopštenju KFOR-a.



Zamjenik komandanta KFOR-a brigadni-general Kristijan Rajner se u ime komandanta KFOR-a, general-majora Đovanija Funga, zahvalio svim ušesnicima vježbe na saradnji i učešću.

(Telegraf)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

m

11.04.2017 12:41

Prijetio je on I 98 pa da mu nepomoze nato gledo bi kosovo samo na karti.i idiot opet trazi guzici cepa . ovi teroristi su stvarno stoka junace se a kad dobiju po nosu onda jaucu.

ODGOVORITE
Name

Okupatori

11.04.2017 12:45

Okupacija KosMet-a se nastavlja. Ali sve ima kraj...

ODGOVORITE
Name

Romanija

11.04.2017 15:45

Dobro u svemu tome je da ih Trump bas in ne gotivi, tam ko da ce dobiti iza usiju.

ODGOVORITE
Name

Mf

11.04.2017 16:27

Ja KAFOR-u nista nevjerujem jadan je nas Srpski narod samo da im je Bog napomoci neznam ko da ih drugi spasi