Rusija obustavila memorandum

Posle napada SAD na bazu sirijske vojske Rusija suspenduje memorandum o sprečavanju incidenata i obezbeđivanju letova avijacije tokom operacije u Siriji.

Svijet 07.04.2017 | 10:59
Rusija obustavila memorandum
Sporazum je zaključen sa Vašingtonom.

„Ruska strana suspendovala je Memorandumom o sprečavanju incidenata i obezbeđivanju letova avijacije tokom operacije u Siriji, koji je zaključen sa SAD“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Moskva poziva Savet bezbednosti UN da održi hitan sastanak na kojem bi se raspravljalo o raketnom napadu SAD na Siriju, navodi se u saopštenju.

„Pozivamo Savet bezbednosti UN da održi hitan sastanak kako bi se razmotrila trenutna situacija“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ni ne potrudivši se da nešto saznaju, SAD su demonstrirale silu, vojno se suprotstavile zemlji koja se bori protiv međunarodnog terorizma“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

„Ovo nije prvi put da SAD pokazuju ovakav nepromišljen pristup koji samo pogoršava postojeće probleme u svetu i stvara pretnju za međunarodnu bezbednost. Samo prisustvo američkih trupa i trupa drugih zemalja u Siriji bez saglasnosti Vlade te zemlje ili odluke Saveta bezbednosti UN predstavlja grubo, eksplicitno i neopravdano kršenje međunarodnog prava“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova je naglasio da ako se ranije to objašnjavalo „zadatkom borbe protiv terorizma, sada je u pitanju jasan čin agresije protiv suverene Sirije“.

„Postupci koje su danas preduzele SAD još više narušavaju rusko-američke odnose“, piše u saopštenju.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dragan

07.04.2017 10:23

To znaci da ce u buduce rusi koristiti s 400 rus ih navukao da bombarduju sad je taj koji postice terorizam zna rus sta radi

ODGOVORITE
Name

Dejanpd

07.04.2017 12:08

To je trebao odmah uraditi, daj sistem sirijskoj vojsci neka brane suverenitet od agresora, situacija kao preslikana iz agresije na SRJ, teroristi pokusali osvojiti teritoriju suverene drzave, vojska krenula u odbranu, dosla americka flota u Jadran i bez odluke UN-a, bez poziva SRJ, bez ikakvog pravnog akta napala clanicu UN-a! od tada ne postoji ni medjunarodno pravo niti pravda