SAD granatirale aerodrom u Siriji

Sa američkih razarača u istočnom Mediteranu ispaljeno je na desetine "tomahavk" raketa na pozicije sirijske vojske, a operaciju je naredio predsjednik Donald Tramp kao osvetu za navodni napad hemijskim oružjem snaga Bašara el Asada u Idlibu, javile su agencije.

Svijet 07.04.2017 | 08:11
SAD granatirale aerodrom u Siriji
Zvaničnik Bijele kuće je rekao da je ispaljeno 59 precizno navođenih raketa koje su pogodile vazduhoplovnu bazu Šajrat u Siriji.

Drugi zvaničnici su ranije objavili da je ispaljeno 70 raketa.

Ta vazduhoplovna baza, prema zvaničniku Bijele kuće, ima veze sa "programom hemijskog oružja sirijskog režima i direktno je povezana sa užasnim hemijskim napadom 4. aprila", prenio je AFP.

Napad je izvršen sa američkih vojnih brodova u istočnom Mediteranu.



Ciljevi napada bili su avioni i infrastruktura, uključujući pistu, ali ne i ljudi, saopštili su američki zvaničnici za televiziju En-Bi-Si.

Prema nekim informacijama na aerodromu bi mogle da se nalaze i ruske trupe.

Pentagon je objavio snimak napada, a očevici su takođe na Tviteru postavili snimak sa zemlje.

Tramp je naredbu za napad izdao sa Floride, a sa američkim predsjednikom su u to vrijeme bili državni sekretar Reks Tilerson, kao i njegov savjetnik za bezbjednost H. R. Makmaster.

Kako Si-En-En prenosi, Tramp je tokom napada bio na večeri sa kineskim predsjednikom Si Ðinpingom, a sekretar za odbranu Džejms Matis ga je sve vrijeme informisao o operaciji u Siriji. Tramp je novinarima rekao da je u interesu SAD da zaustave upotrebu i širenje smrtonosnog hemijskog oružja.

"Večeras sam naredio vojni napad na pozicije u Siriji sa kojih je izvršen napad hemijskim oružjem. Nema spora oko toga da li je Sirija koristila zabranjeno oružje i prekršila obaveze koje ima pod Konvencijom o hemijskom naoružanju i ignorisala apele Savjeta bezbednosti UN. Godine pokušaja da se promijeni Asadovo ponašanje su propale, i to veoma dramatično", rekao je sinoć Tramp.

Prema posljednjem bilansu, najmanje 86 ljudi, među kojima je 30 djece i 20 žena, poginulo je u napadu hemijskim oružjem u toj pobunjeničkoj provinciji na sjeverozapadu Sirije.

Sirijske vlasti: Ima žrtava

Guverner sirijske pokrajine Homs Talal Barazi izjavio je za libansku televiziju "Al Majadin" da u američkom raketnom napadu ima poginulih, a opozicija tvrdi da su stradala najmanje četiri vojnika.

Barazi je prethodno za Rojters kazao da ne vjeruje da je u napadu na bazu u blizini Homsa bilo "puno ljudskih žrtava", ali da je nanijeta materijalna šteta.

Sirijski vojni izvori: Američki napad akt agresije

Američki napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu je akt agresije, javila je danas sirijska državna televizija, pozivajući se na vojne izvore.

"Američki akt agresije protiv sirijskih vojnih meta, uz korišćenje nekoliko raketa", glasila je hitna vijest sirijske tv stanice, objavljena ubrzo nakon što su SAD objavile da je došlo do udara.

Neimenovani sirijski vojni izvori su rekli da su u zoru SAD ispalile raketu koja je pogodila jednu od vazduhoplovnih baza u centru Sirije, navodeći da ima žrtava.

"Ova američka agresija usledila je poslije zlonamjerne medijske kampanje pojedinih zemalja...nakon onog što se dogodilo u Kan Šeikunu", javila je sirijska novinska agencija SANA, misleći na grad na sjeverozapadu Sirije gdje je izvršen, kako se sumnja, hemijski napad u kojem je poginulo na desetine civila, preneo je AFP.

Tramp: Nešto bi trebalo da se desi sa Asadom

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da bi "nešto trebalo da se desi" sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom nakon hemijskog napada u Siriji, ali nije rekao da bi Asad trebalo da napusti funkciju.



"Mislim da je ono što je Asad uradio užasno", rekao je Tramp novinarima, prenosi Rojters.

"Mislim da je to što se dogodilo u Siriji sramota za čovječanstvo, a on je tamo i pretpostavljam da upravlja stvarima, tako da bi nešto trebalo da se dogodi", rekao je Tramp.

Istovremeno, državni sekretar SAD Reks Tilerson izjavio je da predsjednik Sirije Bašar Al-Asad ne bi trebao da ima ulogu u vladanju nad sirijskim narodom, nakon navodnog napada hemijskim naoružanjem, i da stoga SAD razmatraju pravilan odgovor na tu situaciju.

Tilerson je rekao da "nema sumnje" da Asadova vlada stoji iza napada u kome je poginulo desetine civila u gradu Idlibu na sjeveru Sirije, prenosi AFP.

On je takođe uputio upozorenje Rusiji, rekavši da bi trebalo da "pažljivo razmotre" svoju podršku Asadovoj vladi.

SAD: Poslije ovog raketnog napada ne planiramo nove u Siriji

Raketni napad koji su SAD izveleu Siriji bio "jedini" i očekuje se da ostane tako jer u ovom trenutku ne postoje planovi za eskalaciju, izjavio je neimenovani američki zvaničnik za Rojters.

Ovaj zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da se vjeruje da napad ne predstavlja signal velike promjene u fokusu predsjednika SAD Donalda Trampa koji je sada usredsređen na domaću politiku.

Putin: Agresija na suverenu državu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je napad američkih ratnih brodova na vojnu bazu pod kontrolom vlade iz Damaska “agresija na suverenu državu”, saopštio je njegov portparol Dmitrij Peskov.

Peskov je saopštio da je ruski predsjednik rekao kako su napadi kršenje međunarodnog prava i da su izvedeni pod lažnim izgovorom.



Peskov je rekao da sirijska vojska nema hemijsko oružje i da je to potvrdila Organizacija za zabranu hemijskog oružja pri UN-u. Putin vidi američki raketni napad na Siriju kao pokušaj da se odvrati pažnju od civilnih žrtava u Iraku, dodao je Peskov.

Sirija tvrdi da nije upotrebila hemijsko oružje u napadu na provinciju Idlib, kriveći opozicione borce da su držali hemikalije u skladištima koje su pogođene u vazdušnom udaru prije nekoliko dana.



(Agencije)

Komentari / 42

Ostavite komentar
Name

Hm

07.04.2017 06:20

E kad sam ja pisao da vam Tramp nece biti Obama tad su pojedinci nosili njegove slike na majicama! Sve je isto kao i lani samo sto kod Trampa nema sale!

ODGOVORITE
Name

Već vidjeno

07.04.2017 07:24

Mnogi su se na početku busali kako će ovo ili ono a kada ih malo podsjete na Kenedija onda podviju rep i rade šta im se kaže. Na kraju će biti da je s Trampom bilo najlakše manipulisati....

Name

Bih

07.04.2017 07:49

Na zalost nema otvoreni ruku za orgijanje po Kosovu i Bih. A sada spektakl, "podhitno zvati Seselja i Galijasevica" da nam olade m..da... :)

Name

dok

07.04.2017 08:13

Ma nebi ovo Tramp radio,to je sve bivša administracija.HAHAHA

Name

Podrinjac

07.04.2017 06:52

Tramp je fasista kao i ostali američki predsednici.Izmisle hemijsko oruzje kao i i Iraku da bi izvrsili bombardovanje.Njihov cilj nikada nije bio borba protiv ID nego za unistenje Sirije i legalnog rukovodstva zemlje.Trebalo bi napraviti pakt zemalja i napasti Ameriku da se vrati u svoje granice.Na kraju bez sukoba svetskih razmera nece se nista rijesiti.

ODGOVORITE
Name

koja si ti budala

07.04.2017 07:27

S tobom stvarno nesto nije u redu.

Name

Bih

07.04.2017 07:52

Pa vas 99% srba je uzvikivalo "Trampe Srbine" i mislili ste da ce te od njega i rusije dobiti otvorene ruke za novo orgijanje po Kosovu I BiH. Na zalost samo ste se osramotili "na inauguraciji ispred taraba bele kuce". Diagnoza jos fali pa onda??

Name

re bih

07.04.2017 08:06

Tako su I islamski teroristi ubijali svoje po sarajevu,tuzli,srebrenici da bi pridobili nato da tuce srbe I na kraju ispadose kao oni borci oslobodili . tako rade I pobunjenici u siriji ubijaju svoj narod

Name

"Re Bih"

07.04.2017 09:05

Oo da kako da ne. Upravo ti islamski teroristi sijede u Haagu kao dokaz za sva zlodjela kako vojni tako i politicki, a to sto ti "krecis" sa islamskim teroristima ne pije vode u svijetu osim u Hr i Sr, sto je ne bitno. Dakle tvoj stav i izlaganje je suplja preostala prica jer drugi argumenata nemate....DE JAVU...

Name

re re bih

07.04.2017 09:25

Zato je tvoja bih proglasena kao leglo terorista.a sto se tice moji iz haga ce izac nekad a tvoji teroristi iz zemlje nikad.a amerika je vas stitila a da drugoj strani vas roka ubi dje stigne

Name

@re re bih

08.04.2017 07:58

Ti nisi ni svestan svoje nesvesnosti....

Name

popara

07.04.2017 06:55

Kako ce odgovoriti Rusija,saveznik Asada.?Do sada mu je pomagala bombardovanjem protivnicke strane koja je u bila slabo naoruzana.Sda bi mu trebali pomoci jer je ovo akt agresije na Siriju.Mislim da ce Rusi,kao obicno,podvuci rep.

ODGOVORITE
Name

Bih

07.04.2017 07:56

Ameriku i Rusiju boli q..rac za nama MALIM balkanskim plemenima, DE JAVU 1999 kada pustise NATO I USA da kontaminiraju Srbiju i Kosovo u naredni 1000 godina. Trazili ste gledaj te...

Name

075

07.04.2017 08:13

Putin je razočarao mnoge svojim kukavičlukom ! NATO mu je na 101 km od " kuće " , od Lenjingrada ( koristim staro ime ) a on taktizira , svaki dan mu pukne eksplozija u Rusiji , sankkcije itd . a on taktizira ! Dokle ...

Name

re popara

07.04.2017 13:44

Koja protivnicka strana je slabo naoruzana?Sta mlatis?Imaju teroristi TOW,americki protivoklopni sistem.Imaju rakete Grad,tenkove,transportere,svo pjesadijsko oruzje.Posjeti stranicu -www. southfront.org , pa se malo informisi.

Name

Dijagnoza

07.04.2017 07:01

Opeobani recept iz Bosne. Markale na Sirihki način. Ponavlja se isti scenario samo drugi glumci.

ODGOVORITE
Name

re malo vise

07.04.2017 07:08

Skole nebi bilo lose....

Name

re

07.04.2017 07:14

Da vidimo dze sad Putin lako je ubijati djecu i zene!!!!

Name

xy

07.04.2017 07:29

Ti opet preskaces terapiju. Pi lijekove redovno i smanji dozivljaj.

Name

izdominirani

07.04.2017 07:07

Dolazeća američka administracija, i jedna mala ispravka, ovo nije bilo "granatiranje", napad sa 60 "tomahavk" raketa je ravnanje sa zemljom.

ODGOVORITE
Name

BG

07.04.2017 07:07

Tooo Tvampe Svbine,eto vam ga sad.Tako se to radi,bravo Amerika.Mislili ste da se Amerikanci boje Rusa.

ODGOVORITE
Name

re

07.04.2017 10:08

Jok boji se tvoje tzv beiha.pa sto ne napadne rusi uzese krim I jos par teritirija.prpa nije to jugoslavija.doduse ni nama nisu nista mogli sto ne krenuse junacine pjesadiju. Valja fasovat

Name

TREĆI SVETSKI

07.04.2017 07:07

Evo trećeg svetskog. Bježimo u planine Kremanske!

ODGOVORITE
Name

Blizi se

07.04.2017 07:32

Sve sluti na to.

Name

Ante

07.04.2017 07:20

Samo rokajte nije bitno ko i koga

ODGOVORITE
Name

Kumic

07.04.2017 07:21

Ovo isti snimak kao 99

ODGOVORITE
Name

re

07.04.2017 07:27

Eh to su bila ljepa vremena......

Name

Vuk

07.04.2017 07:30

Čudnu igru igraju ovi Rusi , Asada lupa ko stigne i kada stigne , svako malo Turci i Izraelci , sada i Amerikanci, a Rusi rasporedili kažu "stručnjaci" najsavremeniju protivvazdušnu odbranu u Siriji i na Mediteranu.Još jednom se pokazuje da su jadni oni koje Rus brani i Asada puštaju niz vodu.

ODGOVORITE
Name

Re

07.04.2017 08:22

Tacno,vidi toga se nisam sjetio.Gdje su "cuvene"s 500,pored kojih ni ptica nemoze proci,bar su se tako hvalili.Prodjose svi tomahavci a s500 slijepa.Ovim je Amerika dokazala da su Rusi 0 za njih.Sad ce propasti proizvodnja i otkazivanje ugovora petstotki.

Name

re vuk

07.04.2017 11:55

Polako doce I one na probu.sta bi sa onim izraelskim avionima jel njija oborila maca?dok rus nije ugrozen njega ne zanima.sto nije amerika gadjala gdje su rusi.znaju sta bi bilo vako bolje necackat mecku.

Name

boa

07.04.2017 07:32

Sve je to ista kuhinja markale,srebrenica sirija,i koliko jos????? STRATEGIJA DEMOKRATIJE

ODGOVORITE
Name

hm

07.04.2017 07:44

50 potrosenih tomahawk raketa otvara mogucnost proizvodnje novih, inace propade vojna industrija, imas nezadovoljne radnike koji ostaju bez posla...Uopste nije bitno ko je predsjednik, ako si predsjednik, pristao si da potpisujes, drugi ti kazu sta ces da potpisujes.

ODGOVORITE
Name

Лија

07.04.2017 07:50

Већ познати сценарио. Маркале, Рачак итд. Инсценирај догађај и одмах осуди без доказа и било какве истраге.

ODGOVORITE
Name

Re.

07.04.2017 08:15

Samo ako nije po srpski odma nema dokaza,ma idi bre, znas vec gde

Name

Malo polje Mostar

07.04.2017 08:02

Haha, klasika, kao i Markale... Sami naprave povod pa napadnu jedinu vojsku koja se bori protiv terorista. Ali doći će kraj i američkom fašističkom imperijalizmu. Propalo je svako carstvo pa će i oni. Nadam se da će naša djeca to dočekati i živjeti oslobođeni od američke tiranije.

ODGOVORITE
Name

neutralan

07.04.2017 08:06

Putin je bio na vrijeme obavijesten i nije se protivio bombardovanju. Cinjenica je da IDIL trenutno ima najjacu mornaricu na svijetu...

ODGOVORITE
Name

Putin

07.04.2017 08:07

Ode Putin u Misiju rupu,svaki dan gledali smo neke nove Rakete Avione i.t.d. I sta bi?Ispostavilo se da Putin puno prica i da od toga nije nista istina.

ODGOVORITE
Name

MUNGOS

07.04.2017 08:33

SAČEKAJ DA SE HODŽINO SAMELJE...

Name

075

07.04.2017 08:09

WW III u najavi !! Valjda nas zaobiđu ?

ODGOVORITE
Name

cvjetko

07.04.2017 08:44

Ma .ebo Siriju svakako je sva polupana, problem je sto ovo vise nije nas Tramp iz kampanje nego neki drugi Tramp,ovo mora da su mu gazde necim zaprijetili pa sad napada ruse,nas Mile pod hitno mora mijenjati strategiju i sa Amerima niz dlaku jer daleko je rusija a svabe su odavno u bazi butmir

ODGOVORITE
Name

Bob

07.04.2017 09:10

To je neko pogresno spelovao Trampu mjesto Siberia napisao Siria.

ODGOVORITE
Name

Crni

08.04.2017 06:26

I sad vi meni svi recite da se ne drogirate.

ODGOVORITE