Šećerana: Stiglo pismo namjere

Kompanija iz Vijetnama „Konstrukšn korporejšn JSC“ i dalje je zainteresovana za kupovinu bijeljinske Šećerane, što je pokazala i pismom namjere koje je već stiglo na nekoliko adresa.

Republika Srpska 05.04.2017 | 19:20
Šećerana: Stiglo pismo namjere
U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske potvrdili su da im je stiglo pismo namjere vijetnamske kompanije, a pismo sa istim sadržajem dobili su i stečajni upravnik "Šećerane" Lazo Đurđević, Odbor povjerilaca i stečajni sudija.

"Svoje interesovanje predstavnici ove kompanije su iskazali i time što su već dva puta posjetili Bijeljinu i razgovarali sa Đurđevićem o kupovini "Šećerane", gdje su dobili sve potrebne informacije o stanju fabrike, dugovima i potraživanjima. Vijetnamska kompanija nudi zadržavanje postojeće proizvodnje uz proširenje kapaciteta fabrike, kao i zadržavanje radnih mjesta. Ove namjere su dobrodošle, a Ministarstvo će u najskorije vrijeme o pismu namjere ove kompanije upoznati Vladu Srpske", kazao je portparol Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske Aleksandar Macanović.

Naglasio je da je Vlada Srpske zainteresovana za to da za bijeljinsku "Šećeranu" bude pronađen strateški partner koji bi zadržao postojeću proizvodnju, a radnici radna mjesta.

"Fabrika šećera u Bijeljini je na listi preduzeća od strateškog značaja za Republiku Srpsku", naglasio je Macanović.

Đurđević je kazao da je upoznat sa pismom namjere kompanije iz Vijetnama, ali i da za sada ne može ocijeniti da li će na kraju doći do prodaje "Šećerane" ovoj kompaniji.

Naglasio je i da je za 4. maj zakazana sjednica Skupštine povjerilaca fabrike na kojoj će povjerioci biti upoznati sa pismom namjere, ali će i biti odlučivano šta poslije propale treće licitacije za prodaju pokretne i nepokretne imovine "Šećerane". Na prvoj licitaciji imovina je ponuđena za 23,74 miliona, drugoj za 16,50 miliona, a na trećoj za 11,87 miliona maraka.

Prijedlog za otvaranje stečaja u nekadašnjem gigantu Okružnom privrednom sudu u Bijeljini podnijela je Poreska uprava RS 31. jula 2015. godine. "Šećerana" je Poreskoj upravi krajem 2015. dugovala više od 2,8 miliona maraka, radnicima više od šest miliona, a istu sumu potražuje i preduzeće "Agrokop".

Blokiranje računa

Račun "Šećerane" blokiran je prije šest godina nakon što je uhapšen njen tadašnji vlasnik Zoran Ćopić. "Šećerana" je 2014. godine prešla u vlasništvo RS, pošto je Ćopić osuđen na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeta imovina vrijedna oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca jednog od najvećih narko-bosova Darka Šarića.

Ćopiću je tada, između ostalog, oduzeto i 10,8 miliona akcija Fabrike šećera u Bijeljini, koje čine 51 odsto kapitala tog preduzeća. Taj udio bio je u vlasništvu Ćopićevog preduzeća "Agrokop" iz Banjaluke.

"Konstrukšn korporejšn JSC"

* vodeća vijetnamska kompanija

* 1979. godine osnovana

* 1.000 zaposlenih

* 500 miliona evra godišnji promet

(Glas Srpske)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

borac

05.04.2017 17:51

Dokle smo se srozali ima li stida.

ODGOVORITE
Name

Pendula

05.04.2017 18:26

Vijetnamci !?

ODGOVORITE
Name

Litvanci

05.04.2017 18:32

Opet ista prica

ODGOVORITE
Name

Bn

05.04.2017 18:42

Bice vjetnamskog rata.Nema sa Azijatima zajebancije i prevare.Ima nozevi da rade,neka nemisle nasi biznismeni"da ih mogu zalevatiti.Oprez!!!!

ODGOVORITE
Name

srbin

05.04.2017 19:03

Ma ništa od toga.Znam puzdano i provjereno da je pleme "dodikri" indijanaca palo na tenderu i da su uputili žalbu jer su imali najbolju ponudu.Njima je prijeko potreban šečer za "vatrenu vodicu"

ODGOVORITE