Uskoro stiže vakcina protiv zika virusa

Istraživači Medicinskog fakultet Bejlor u Hjustonu započeli su drugu fazu kliničkih ispitivanja nove vakcine protiv zika virusa, a rezultate bi trebalo da dobiju krajem ove godine.

Zdravlje 05.04.2017 | 11:39
Uskoro stiže vakcina protiv zika virusa
Endrju Pekoš, profesor mikrobiologije i imunologije Džons Hopkins univerziteta, smatra da vakcina ima veliki potencijal da spreči nastanak bolesti, a zadovoljan je i brzinom kojom se klinička ispitivanja odvijaju.

Druga faza istraživanja odvijaće se u dve etape. U prvoj, naučnici će vakcinisati 90 zdravih dobrovoljaca, kako bi odredili optimalnu dozu i mesto ubrizgavanja. U drugoj etapi, 2.400 zdravih dobrovoljaca koji žive u oblastima gde je rizik od zaraze najveći (Portoriko, Brazil, Peru i SAD), dobiće vakcine ili placebo, a naučnici će ih potom pratiti tokom dve godine, kako bi uporedili učestalost infekcija kod eksperimentalne i kontrolne grupe.

Posle toga, prelaze na treću fazu.

Iako pažnja javnosti, kada je reč o zika virusu, jenjava, to je i dalje ozbiljna pretnja javnom zdravlju. Primarno se prenosi ubodom komarca, ali je utvrđeno i da je seksualno prenosiv. Trudnice koje nose virus, mogu da rode decu sa mikrocefalijom, ozbiljnim defektom koji se povezuje sa doživotnim problemima s učenjem i razvojnim poremećajima.

B 92
foto:internet

 

 
 

Komentari / 0

Ostavite komentar