Vlada se zadužuje da bi krpila rupe

Obaveza Vlade Republike Srpske je da ispuni obećanje koje je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio željezničarima, istakao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović, On je, gostujući u Dnevniku BN televizije, poručio da je srž problema u Srpskoj što se Vlada zadužuje samo da bi krpila rupe u budžetu.

Republika Srpska 21.03.2017 | 23:31
Vlada se zadužuje da bi krpila rupe
Predsjednik Republike Srpske ima svoja prava i obaveze definisane Ustavnom, i to što je Dodik obećao željezničarima zadužilo je Vladu Srpske, poručio je Pavlović.

"To što je on obećao provešće Vlada. To će biti jedna ozbiljna obaveza Vlade da se u jednom kratkom roku zaista riješe problemi željezničara koji su došli u tačku koja je postala alarmantna", rekao je Pavlović.

Željezničari su očigledno imali povjerenje u predsjednika, ističe Pavlović i dodaje: "Sad je pitanje da li Vlada Srpske može da ispuni predsjednikova obećanja. "

Prema njegovim riječima, Vlada je već pripremila rezervni plan za izmirenje tih obaveza; to su ti grantovi koji su uobičajeni prema Željeznicama.

"Jednostavnije, to je poklon koji daje budžet da bi Željeznice funkcioniusale, jer nemaju dovoljno prihoda za svoje troškove. Trenutno nema dovoljno novca pa je Vlada pribjegla odluci da se komercijalno zaduži još 50 miliona KM i vjerovatno će iz tih sredstava biti ispoštovani radnici i obaveze koje je predsjednik obećao", rekao je Pavlović.

Srž problema je u Srpskoj taj što se Vlada zadužuje samo da bi krpila rupe u budžetu, poručio je ekonomski analitičar u Dnevniku BN televizije.

Dodaje da su pozitivna klima za investitore i aktivne mjere zapošljavanja izlazna strategija za situaciju u kojoj se nalazi Srpska.

"To se lako radi. Ako bi iz budžeta rakli da sve uštede koje napravimo na platama idu na poseban fond za regresiranje kamate koju plate kompanije koje su kupile opremu, počele da izvoze i zaposlile nove radnike, onda bi praktično stvorili mehanizam gdje bi svaka ušteda morala da bude usmjerena u privredu i to direktno", rekao je Pavlović.

Ističe da je Srpska u situaciji da svako ministarstvo može da zarađuje i poručuje :

"Znam slučaj jednog ministarstva koje obavljajući tehničke poslove obezbjeđuje dovoljno prihoda za svoje troškove. Morali bismo da počnemo da se ponašamo domaćinski, da tražimo uštede gdje je to moguće, a siguran sam da pameti ima dovoljno, jedino što nije tamo gdje treba."



(BN televizija)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Milan

22.03.2017 03:24

Zasto Dodikov sin neradi za 370 KM ???????

ODGOVORITE
Name

predsjednik masala

22.03.2017 05:37

Srz problema je taj da takav drzavni i ekonomski nodel nije odrziv. RS kao i Federacija ne mogu da agiraju kao drzavice kada nemaju ni u lijevoj ni u desnoj. Mnogo bogatije (Slovenija) ima problema, a BiH treba neko da dozivotno financira.

ODGOVORITE
Name

Maca Diskrecija

22.03.2017 05:42

Ima pameti dovoljno samo što radi za sebe a ne za narod koji je izabrao !

ODGOVORITE
Name

+++

22.03.2017 05:56

AJDEEEE

ODGOVORITE
Name

Rade

22.03.2017 06:32

......Šta je sa Pavlović bankom....

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

22.03.2017 06:43

Nemaju oni povjerenje u njega nego ga se PLAŠE.

ODGOVORITE
Name

KAKVI NOVI POCECI

22.03.2017 07:11

OVA STRUKTURA TREBA DA ODGOVARA ZA SVO ZLO KOJE JE NAPRAVILA NARODU, A TO SE MOZE URADITI PRVENSTVENO ISPITIVANJEM PORIJEKLA IMOVINE, PA ODUZIMANJEM NELEGALNO STECENE! A, NOVIH ZADUZENJA NE MOZE VISE BITI - S TIM JE GOTOVO, JER SE NI OVO NE MOZE VRATITI.

ODGOVORITE
Name

007

22.03.2017 08:42

Zašto svi analitičari samo mlate praznu slamu.a ništa ne žele popraviti.Neka se uključe u rad organa,a ne samo da kritikuju.

ODGOVORITE
Name

Re OO7

22.03.2017 13:53

GLUP SI KO OVAN.

Name

da bi

22.03.2017 11:08

Zadužuje se da bi krpila rupe Dodikovih tajkuna kojima je realna ekonomija velika misterija. Naviknuti na neoliberalni kriminal nametnut i podržan od predsjednika Dodika srljaju u zaduženja kako bi prehranili svoju megalomaniju i megalomaniju dragog nam predsjednika Dodika.

ODGOVORITE
Name

Kamenko

22.03.2017 16:01

A šta ce drugo vlada nego se zadužiti?Šta ekonomski stručnjak predlaže?Hokus pokus preparatus ili ciri ba ciri bu?

ODGOVORITE