Najzdraviji narod, u čemu je tajna?

Najzdravija srca i koronarni sistem imaju pripadnici naroda Čimejnej u šumama Bolivije, od kojih skoro niko nema znakove začepljenja arterija.

Svijet 18.03.2017 | 17:33
Najzdraviji narod, u čemu je tajna?
Sprovedeno istraživanje zaključilo je da su prikupljeni podaci nevjerovatni i daju dobar uvid koliko potpuno drugačije ishrane i načini života mogu da utiču na zdravlje ljudi.

Istraživači ističu da su svjesni da ostatak svijeta ne može da se vrati na takav način života, odnosno na sakupljanje plodova i primitivnu zemljoradnju, ali da se iz prakse „ovog fascinantnog naroda mogu izvući pouke“.

Čimejnej narod broji oko 16.000 ljudi, koji love, pecaju i obrađuju zemlju na rijeci Maniki u Amazonskoj prašumi.

Njihov način života ima sličnosti sa načinom života naših dalekih predaka od prije nekoliko hiljada godina. Timu naučnika trebalo je više letova i putovanja kanuima kako bi stigli do njima.

Od čega im se sastoji ishrana

Sedamnaest odsto ishrane čini divljač, uključujući divlje svinje, tapire i kapibare (najveće glodare na svijetu). Sedam odsto čini slatkovodna riba.

Ostatak hrane stiže sa porodičnih farmi koje uzgajaju pirinač, kukuruz, korijen manioke (nešto poput slatkog krompira) i jednu vrstu banana.

Osim toga, jedan dio ishrane čini voće i zrnevlje koje se sakuplja po prašumi.

To sve znači da 72 odsto kalorija koje unesu dolazi iz ugljenih hidrata u odnosu 52 odsto u SAD, a slično je i u ostatku razvijenog svijeta.

Oko 14 odsto kalorija pripadnici naroda Čimejnej dobiju iz unetih masti. Poređenja radi, u SAD masti čine 34 odsto kalorijskog unosa.

Što se unosa proteina tiče, on je sličan i kod jednih i kod drugih, ali južnoamerički narod unosi mnogo više nemasnog mesa.

Koliko se kreću?

Pripadnici Čimejneja daleko su aktivniji. Muškarci u prosijeku naprave oko 17.000, a žene 16.000 koraka. Čak i oni preko 60 godina starosti zakorače 15.000 puta dnevno.

RTS

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Moderan zivot

18.03.2017 16:44

Moderan zivot znaci biti lijen ! U kuću natrpaš svega samo da se ne daj Boze pokreneš a kamo li prohodas. Daljinski na dohvat i pici ! Ljudi prave i kupe stan-kucu i tu se zatvore i sve se odvija u tih četiri zida. I onda poslije nekoliko godina "lagodnog zivota " dodje racun u vidu zdravstvenih tegoba..

ODGOVORITE
Name

Mislim-Man

19.03.2017 09:05

Nažalost. Istina. A tek mladi naraštaji? Curica mi je imala problema za leđima 15 godina, atletičarka. U inostranstvu živimo. Tada mi je terapeut kojem je 55 godina i koji se brine o mnogim ekipama, aktivnim Fudbalerima, Hokejašima rekao da treneri ekipa (kojima je preko 40 imaju bolju prestandu i kondicione osobine tijela mišića i srca nego "aktivni" sportisti ) A još je dodao da djeca izmedju 10-15 god uzrasta danas neće biti sposobni da rade puno radno vrijeme sa 35. Onda me nekako isprepadao, fino me strah uhvatio, nadam se da nije u pravu, usprkos svojoj profesionalnoj struci

Name

Erika

19.03.2017 08:50

Moderan život znači kraj civilizacije- u svim obzirima.

ODGOVORITE
Name

ma ja

19.03.2017 10:30

Iz licnog iskustva nepretjerivati u sportu neforsirati tjelo da bi osvaro svoje ciljeve.Interes je prolazan a posljedice su stalno prisutne sto tjelesne sto psiholoske

Name

gast

19.03.2017 17:07

Opet sve znamo ali sve radimo pogresno evo i mein je skoro 70 godina i u poslednjih 10 godina nisam bio prehladjen ni nekako bolestan. Ne pusim vise od 40 godina hranim se dosta zdravo i krecem se dosta. Kod nas se narod slabo hrani pusi i pije jos od mladih dana a zivi u losim uslovima zube izgubi vec sredinom dvadesete. A sve je krivo nase skolstvo mi poprimamo sve od drugih Modu, drogu kockarnice, i sve sto ne valja.

ODGOVORITE