Analiza, EL - Trka za Top 8: Pet kola za još pet mjesta!

Uoči 26. evroligaške runde, matematički plasman u narednu fazu obezbedile su tri najbolje plasirane ekipe. Crvena zvezda mts ove sedmice gostuje Armaniju, sa željom da se dodatno približi plej-ofu.

Košarka 16.03.2017 | 00:00
Analiza, EL - Trka za Top 8: Pet kola za još pet mjesta!
Kalkulacije postaju sve jasnije, a dan završetka "revolucionarnog" ligaškog dela Evrolige sve bliži. Uoči 25. kola Evrolige, koje će početi u četvrtak, ovako stoje stvari:

Plasman u Top 8 osam teoretski su obezbedile tri ekipe - Real (19-6), CSKA (19-6) i Olimpijakos (18-7). Veoma blizu tom cilju je i Fenerbahče Željka Obradovića i iz trenutnog ugla posmatranja, ta četiri tima do kraja će se boriti za što bolju poziciju uoči plej-ofa.

Sa druge strane, trku za preostala četiri mesta aktivno trči pet ekipa, sa Žalgirisom kao šestim učesnikom, koji takođe vreba svoju šansu i koristi prilike da se približi "gornjem domu".

Posle 25 odigranih utakmica, tri tima su trenutno na deobi petog mesta - Baskonija, Panatinaikos i Crvena zvezda mts, sa zajedničkim skorom 14-11. Anadolu Efes (13-12) je njihov prvi pratilac, a Darušafaka je trenutno prvi tim ispod crte i u ovom momentu njen učinak "diktira" broj pobeda koji će biti dovoljan za prolaz.

Ove sedmice, trka tih timova ponovo će biti u centru evroligaške pažnje. Ovo su parovi 26. kola:

u četvrtak

Efes - Makabi 18.00
PAO - Real 20.15
Bamberg - Fenerbahče 20.45
Armani - Zvezda 20.45

u petak

Uniks - Žalgiris 17.00
Darušafaka - Barselona 18.00
Olimpijakos - Galatasaraj 20.00
Baskonija - CSKA 21.00

Zvezda u Milanu, protiv "otpisanog" Armanija

Srpski i regionalni šampion u sredu uveče putuje u Italiju, gde će na gostovanju Armaniju definitivno imati značajnu podršku svojih navijača, koji su od srede u velikom broju krenuli ka Italiji.

Ekipa Dejana Radonjića poleće za Milano u večernjim satima bez ponovo nespremnog Stefana Jovića.

Naspram sebe, crveno-beli će imati rivala koji takođe nedeljama ima velikih problema da kompletira redove, jer je u prethodnom periodu ostao bez Zorana Dragića, koji je završio sezonu, Mantasa Kalnijetisa, koji će mirovati bar do kraja marta, Krunoslava Simona, koji nije nastupio u Evroligi od 9. februara i italijanskog krila Simonea Fontekija, koji je početkom marta slomio kost šake.

Armani trenutno ima skor 7-18, sa Uniksom deli poslednje mesto tabele i izgubio je poslednja četiri meča u najjačem takmičenju. Na svom terenu Milanezi imaju skor 6-6, jer su u poslednje četiri utakmice u Mediolanum forumu ostvarili tri pobede, nad Galatom, Olimpijakosom i Darušafakom.

Međutim, odmah nakon trijumfa nad sastavom Dejvida Blata, ostvarenog početkom februara, Repešin sastav počeo je ponovo da gubi u kontinuitetu, pa dočekuje crveno-bele bez teoretskih šansi da se plasira, a sa ambicijom da popravi loš utisak. U poslednjem kolu, na gostovanju Makabiju (bez trenera Jasmina Repeše), šampion Italije poražen je rezultatom 82:92, uz 19 poena Rakima Sandersa.

Srpski internacionalci Milan Mačvan i Miroslav Raduljica postigli su na toj utakmici po 12 i sedam poena i zauzeće svoje mesto u timu i u četvrtak, s tim da bi na "Raduljinu" minutažu (bar u perspektivi) mogao da utiče i jučerašnji dolazak američkog centra poljskog porekla Kejleba Tarčevskog, bivšeg studenta univerziteta Arizona.

Meč u Milanu počeće u 20.45 časova, biće prvo evroligaško gostovanje Zvezde italijanskom velikanu i imaće - kao i svi dueli do kraja - povišenu važnost za crveno-bele u sklopu borbe za Top 8, koju će Radonjićev tim u martu voditi paralelno sa najznačajnim "jadranskim" bitkama protiv Budućnosti.

Tabela: Real 19-6, CSKA 19-6, Olimpijakos 18-7, Fenerbahče 16-9, Baskonija 14-11, PAO 14-11, Zvezda 14-11, Efes 13-12, Darušafaka 12-13, Žalgiris 11-14, Barselona 10-15, Bamberg 9-16, Makabi 9-16, Galatasaraj 8-17, Uniks 7-18, Armani 7-18.

Ko igra protiv koga do poslednjeg kola:

26. kolo (16. i 17. mart): Efes - Makabi, Panatinaikos - Real, Bamberg - Fenerbahče, Milano - Crvena zvezda, Uniks - Žalgiris, Darušafaka - Barselona, Olimpijakos - Galatasaraj, Baskonija – CSKA.

27. kolo (21. i 22. mart): Fenerbahče - Makabi, Žalgiris - Efes, Bamberg - Baskonija, Panatinaikos - Milano, CSKA - Darušafaka, Crvena zvezda - Olimpijakos, Galatasaraj - Uniks, Real Madrid – Barselona.

28. kolo (23. i 24. mart): Efes - Fenerbahče, Makabi - Žalgiris, Milano - Bamberg, Uniks - CSKA, Darušafaka - Galatasaraj, Baskonija - Panatinaikos, Olimpijakos - Real, Barselona - Crvena zvezda.

29. kolo (30. i 31. mart): Efes - Olimpijakos, Bamberg - Darušafaka, Barselona - Makabi, Crvena zvezda - Uniks, Galatasaraj - Baskonija, Žalgiris - Milano, Panatinaikos - CSKA, Real Madrid – Fenerbahče.

30. kolo (6. i 7. mart): Fenerbahče - Barselona, Bamberg - Galatasaraj, Makabi - Panatinaikos, Baskonija - Žalgiris, CSKA - Olimpijakos, Darušafaka - Crvena zvezda, Milano - Uniks, Real Madrid - Efes.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar