Albanski lider danas na jugu Srbije

Albanski predsednik Bujar Nišani posetiće danas, prema najavama, opštine na jugu Srbije sa većinski albanskim stanovništvom, a sama najava izazvala je reakcije političara u Srbiji, kako Albanaca, tako i Srba.

Srbija 07.03.2017 | 08:14
Albanski lider danas na jugu Srbije
Nišani dolazi, kako je ranije rekao predsednik nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliu, da bi se upoznao sa uslovima u kojima žive Albanci i tvrdi da o Albancima, prema Ustavu Albanije, treba da se stara matična država.

"On dolazi da poseti Albance. Jer, Ustav Albanije kaže da sva prava Albanaca treba da brani država Albanija", tvrdi Musliju.

Nišani će biti prvi predsednik Albanije od 1948. godine, odnosno od posete Enver Hodže, koji dolazi u Srbiju.

Ministar za rad Aleksandar Vulin je reagovao na tu izjavu i naveo da je ona opasna, da priziva sukobe gde ih nema i poručio da je onaj ko tako govori neprijatelj i Albanaca i Srba i mirnog života.

Vulin je poručio da o Albancima na jugu Srbije i ostatku njene teritorije brigu vodi Republika Srbija, kao i o svakom drugom građaninu koji živi u Srbiji, vodeći pritom računa o specifičnostima svake od nacionalnih zajednica, da svačija prava budu zaštićena i ni na koji način povređena.

Svedoci smo, kaže Vulin, da se na Balkanu ponovo budi velikoalbanska politika i da sve češće u našem susedstvu vidimo do čega dolazi kada počne da se govori o prekrajanju granica, o mešanju u unutrašnje stvari druge države i o tome neko ima eksluzivno pravo da zastupa nekoga.

Opština Bujanovac pozvala je građane da u podne dočekaju albanskog predsednika i pokažu mu gostoprimstvo.

Nišani ne dolazi u Bujanovac ilegalno, već po pozivu i uz prethodnu saglasnost Beograda, rekao je za "Politku" zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić koji ističe da se bez potrebe stvara panika i dižu tenzije u srpskoj zajednici.

"Poseta Bujara Nišanija je zvanična, sledi posle poziva predsednika opštine Šaipa Kamberija koji je pre izvesnog vremena bio u Tirani gde je razgovarao na koji način Albanija može da pomogne na jugu Srbije", rekao je Arsić.

Povodom izjava Muslijua, da prava Albanaca treba da štiti Albanija, Arsić kaže: "Sva prava Albanaca biće ostvarena u Republici Srbiji. Imaće isto onoliko prava kao što imaju sve druge nacionalne manjine. Ni više ni manje od toga".

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da ne očekuje tenzije tokom te posete.

"Naš posao je da ne dozvolimo da takve tenzije ugroze bezbednost građana, ma gde oni živeli u Srbiji i mi ćemo se truditi da i ta poseta tako prođe", rekao je Stefanović i dodao da u Srbiji, za razliku od drugih, niko ne linčuje, ubija, niti pokušava da maltretira one koji dođu u našu zemlju.

"Naši gosti se osećaju dobrodošlo u Srbiji, bez obzira da li nam se uvek sviđa šta imaju da kažu. Oni su na teritoriji naše zemlje sigurni", podvukao je Stefanović.

Jug Srbije u kojima živi albansko stanovništvo posetio je 2014. godine premijer Albanije Edi Rama.

On je tokom zvanične posete Srbiji obišao i Preševo i razgovarao sa tamošnjim liderima Albanaca.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dzo

07.03.2017 10:18

Oni mogu gdje god hoce i sto god hoce samo Srbi nemogu nigdje. Oni pustaju dronove sa alb.zastavom, oni nama u nasoj drzavi kazu kako mi trebamo da priznamo kosovo itd.

ODGOVORITE