''Izvještaj je potvrda diskriminacije Srba''

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da izvještaj Stejt departmenta o stanju ljudskih prava za 2016. i bilten Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba predstavljaju još jednu potvrdu velikog porasta nasilja, govora mržnje i drugih oblika diskriminacije prema preostalim Srbima u Hrvatskoj.

Region 04.03.2017 | 18:42
''Izvještaj je potvrda diskriminacije Srba''
Glavni razlog sve tragičnijeg položaja preostalih Srba jeste sve otvorenije obnavljanje ustaštva koje je započelo kada je EU potpisala Ugovor o pristupanju sa Hrvatskom 2011. godine, kao i kada je Haški tribunal izrekao oslobađajuće presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču 2012. godine, naveo je Linta u saopštenju.

EU snosi veliku odgovornost za sadašnji tragičan položaj Srba, jer je pristala da primi Hrvatsku u svoje članstvo iako imovinski i brojni drugi problemi protjeranih Srba i srpskih povratnika nisu bili rešeni.

Kako kaže, hrvatsko pravosuđe nije bilo spremno da kažnjava brojne ratne zločince iz reda hrvatskog naroda, kao i pojedince i grupe koji šire govor mržnje i nasilje.

Linta ističe da odluka vlade Andreja Plenkovića da osnuje takozvani Savjet za suočavanje sa prošlošću pokazuje da aktuelna vlast u Hrvatskoj, kao ni prethodne, nema političke volje da započne stvarni obračun sa ustaštvom ili hrvatskim nacifašizmom.

Takvo ponašanje hrvatskih vlasti dodatno ohrabruje proustaške snage da aktivno rade na ostvarenju svog krajnjeg cilja, a to je potpuna rehabilitacija zločinačke NDH, kao i rešavanje pitanja preostalih Srba u skladu sa idelogijom Mila Budaka da trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati a trećinu pokrstiti.

Jedan od sastavnih elemenata neoustaške ideologije jeste i stalno ponavljanje besmislene i lažne teze da su Srbi agresori i zločinci, a Hrvati tobože žrtve koji su vodili oslobodilački rat, dodao je Linta.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Jedino

04.03.2017 19:27

Što možemo uraditi je da im ne dajemo naš novac. Kupujte domaće a kada oni ne budu mogli izvoziti u BiH i Srbiju ima da zatvore radna mjesta pa neka onda mrze. Npr u EU nemaju šansu sa izvoze.

ODGOVORITE
Name

Hasan

05.03.2017 08:04

Ovaj Linta gasi vatru sa benzinom.Laje ki pas iz neke sigurne rupe u Beogradu dok taj tamo narod mora ziviti sa Hrvatima.Ovaj kao da neshvata da neja vise Jugoslavije.Ovaj kao da misli da moze komandovati iz druge drzave.Napravicete najbolju uslugu Srbima u HR ako prestanete lajati iz Beograda.