Novi dokazi: Ramuš je zakopavao i žive

Protiv bivšeg vođe zločinačke OVK Ramuša Haradinaja (49) Srbija je pre dva dana dostavila nove dokaze. To su svedočanstva o klanju žena, silovanju neveste na svadbi, i o policajcima koji su živi zakopani. Apelacioni sud u Francuskoj odložio je za 6. april donošenje odluke o izručenju.

Region 03.03.2017 | 21:28
Novi dokazi: Ramuš je zakopavao i žive
PAŽNJA: TEKST SADRŽI FOTOGRAFIJE UZNEMIRUJUĆEG SADRŽAJA!

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine dostavilo je preko Ministarstva pravde ranije opis dela za koja se tereti Haradinaj i spisak svih dokaza. Pre dva dana su na inicijativu Ministarstva pravde Srbije dostavljeni pojedini konkretni dokazi - iskazi svedoka i zapisnici sa uviđaja. Na prikupljanju dokaza protiv Haradinaja već godinama rade zamenik tužioca Dragoljub Stanković, sadašnji vršilac dužnosti tužioca Milan Petrović i nekadašnji tužilac Vladimir Vukčević.

Tako su dostavljeni dokazi o zverstvima pripadnika OVK pod komandom Haradinaja kada su kidnapovali dva policajca. Prvo su im noževima odsecali delove tela, a zatim su ih žive zakopali u pesak, tako da im se vide samo glave, po kojima su pripadnici OVK urinirali.

Dostavljeni su dokazi za kidnapovanje dve starije žene, koje su odvedene u nedovršenu kuću u jednom selu, gde su ih pripadnici OVK maltretirali i silovali. U toj kući je bilo još dosta žena koje su bile silovane i maltretirane, jedna od njih je ubijena pucnjem u glavu, a druge su odvedene van te lokacije, gde su, prema nalazima patologa, zaklane.



Postoje dokazi kako su zaustavili albanske svatove, i počeli da ih zverski muče jer su ih optuživali da sarađuju sa srpskom policijom i vojskom. Prema izjavama svedoka, svi svatovi su bili odvedeni u podrum jednog hotela, gde su mučeni i maltretirani, a žene, među kojima i nevesta, silovane su. Jednom svatu su odsekli uvo koje su, potom, stavili u usta njegovom rođaku.

Francuskoj su dostavljeni i konkretni dokazi o svirepim zločinima. Jedan od najgorih je kada su Hardinajevi potčinjeni odsekli glavu dvonedeljnoj bebi sredinom juna 1999. u Đakovici, pošto su upali u porodičnu kuću K. A. Prema svedočenjima, jedan od pripadnika OVK je upitao:

Šta ima za ručak, na šta mu muškarac odgovara: Ima prazan pasulj. Drugi pripadnik OVK opet ga je upitao: Nema ni govedine, ni ovčetine, a muškarac mu odgovara: Nema mesa. Onda je izvukao pištolj iz pojasa i ispalio dva hica u dvonedeljnu bebu u kolevci, potom prišao, odsekao joj glavu i njenom ocu rekao: Eto, sad imaš meso za pasulj.



Haradinaj je, prema svedočenjima, prvo tukao i zatim silovao albansku maloletnu devojčicu u đakovičkom hotelu "Paštrik" 12. juna 1999. oko 18 časova. Nakon toga su je tukli i silovali i ostali iz OVK, i to neprekidno 40 sati, sve do jutra 14. juna 1999.

Prema izjavama svedoka, nekadašnjih pripadnika OVK, Hardinaj je naređenja za likvidacije najčešće izdavao sa rečima: "Vodite ih kod baca-Adema". "Baca" je izraz poštovanja, a Adem se odnosi na tada već ubijenog komandanta OVK Adema Jašarija.



Koje će još konkretne dokaze tražiti francuski sud, biće poznato kada zahtev stigne u Srbiju.

"Istražno veće je, u skladu sa zahtevima Tužilaštva, naložilo dostavljanje dodatnih informacija, a sledeće ročište je zakazano za 6. april", izjavila je juče Mari-Elen Kalvano iz Generalnog sekretarijata suda u Kolmaru.

Haradinaj je priveden u Francuskoj 4. januara na zahtev Srbije, koja ga tereti za ratne zločine ubistva više od 70 osoba. Sudu su dostavljeni i novi dokazi - izjave novih 30 svedoka, koji su opisali kako je ubijeno 13 žrtava, među kojima su i deca. Neke od tih žrtava je i lično Haradinaj ubio.

Nestali dokazi

Zoran Stijović, nekadašnji pripadnik DB zadužen za KiM, rekao je ranije za "Blic" da su nestali prisluškivani razgovori vođa OVK koje je imao DB Srbije. Ti presretnuti razgovori nisu dostavljeni ni srpskom ni haškom tužilaštvu i njihova sudbina do danas nije poznata.

Srpski zahtev Francuskoj

Srbija je u januaru saopštila da će odbiti da izruči lica koja traži Francuska ukoliko joj Pariz ne preda Haradinaja. Njemu sada više ne može da se sudi za zločine iz 1998, jer je za njih oslobođen u Haškom tribunalu.



Doktor Zoran Stanković, koji je bio šef Komisije za ispitivanje zločina, pružio je nedavno "Blicu" na uvid dokumentaciju o tri ubistva; majke i ćerke Albanke, i srpskog policajca za šta su bili osumnjičeni pripadnici OVK.

Izvor: Blic
Foto: Privatna arhiva

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ramuš je psihopata

03.03.2017 20:39

Nije njemu bitno kojoj vjeroispovjesti pripadaju,bitno je da ubije! Ubijace on i Albance kad mu dođu pod ruku! Tragedija je što na ovim prostorima psihopate su u državniom vrhu!

ODGOVORITE
Name

re psihopata

03.03.2017 22:28

U pravu si druze a sta uradise psihopate od Srba u Bosni od Bosnjaka i Hrvata.

Name

Re

04.03.2017 05:05

Da sta uradi Alija izetbegovic svom naroda na Markalama u Srebrenica u saradnji SA Oricon a da nepricam dalje o jedinici el mudzahid kojom je komandovao izetbegovic i zlocinima nad srbskom narodom

Name

Милан

03.03.2017 21:41

Врло опасан човјек!

ODGOVORITE
Name

Hm

03.03.2017 23:29

Takozvani Zapad, uporno daje podrsku zlikovcima.

ODGOVORITE
Name

Zmaj

04.03.2017 05:48

Imamo mi njih i po bosni ovakvih Ali jos su nedodirljivi koji su ubijali i svoj narod a ne samo srbski.

ODGOVORITE
Name

Drina

05.03.2017 07:31

Te monstruozne price bez dokaza pred sudom ne piju vode.Te priče su služile za podizanje mržnje i straha kod naroda ali su pred sudovima sve padale u vodu.

Name

Goran

04.03.2017 06:19

Pustite ga da mu narod sudi.

ODGOVORITE
Name

Ćo

04.03.2017 06:53

Volio bi ja da ga daju meni u ruke,

ODGOVORITE
Name

Don

04.03.2017 09:35

Pa da čovjek burek od tebe napravi.

Name

majo

04.03.2017 15:25

Bolesnici

ODGOVORITE
Name

Zijad

04.03.2017 19:14

Dobrica Cosic,mi srbi lazemo.......

ODGOVORITE