Srpska: Cijene goriva lete ka 2 KM

Gorivo na većini benzinskih pumpi u Republici Srpskoj od juče je skuplje za oko sedam feniga po litru, a razlog je, kako su naveli pumpaši, skok cijena sirove nafte na svjetskom tržištu.

Republika Srpska 22.02.2017 | 13:11
Srpska: Cijene goriva lete ka 2 KM
Time su se cijene litra goriva približile nadomak iznosu od dvije KM.

Iz Grupacije za promet nafte i naftnih derivata pri Privrednoj komori Republike Srpske pojašnjavaju da su nove cijene rezultat poskupljenja barela u inostranstvu od prije nekoliko mjeseci.

"Distributeri nafte i naftnih derivata su iskoristili zalihe, a nova nabavka po višim cijenama, dovela je i do poskupljenja goriva kod nas. S obzirom na to da je već neko vrijeme cijena na svjetskom tržištu stabilna, ni cjenovnici benzinskih pumpi u RS ne bi trebalo uskoro ponovo da budu mijenjani", objasnili su iz Grupacije za promet naftom.

Na benzinskim pumpama "Nešković" i "Super petrol" u Banjaluci litar "dizela" od juče košta 1,86 KM, što je za sedam feninga više u odnosu na ponedjeljak.

"Dizel" na pojedinim "Nestro petrol" pumpama u Banjaluci juče ujutru bila je do 1,99 maraka. Benzin "95" na "Nestru" u Banjaluci iznosio je 1,96 KM, dok je "super 98" bio 2,05.

Vozači u Srpskoj ogorčeni su zbog novog poskupljenja goriva i ističu da će na kraju biti primorani da svog četvorotočkaša parkiraju u garažu.

"Čim nafta poskupi na svjetskom tržištu domaći distributeri dižu cijenu goriva, dok u suprotnom slučaju čekaju i po više mjeseci da bi cijenu korigovali na niže. Bojim se da bi novi cjenovnici za sobom mogli da povuku i druga poskupljenja, poput karata u javnom gradskom i prigradskom saobraćaju, koje su u Banjaluci već previsoke", rekao je vozač Saša T.

Iz Pokreta potrošača Republike Srpske poručuju da ih uopšte ne bi iznenadilo da prevoznici, trgovci, ali i ostali distributeri nakon ovog poskupljena podignu cijene svoji usluga i proizvoda.

"Zbog slobodnog formiranja cijena u Srpskoj svako radi šta hoće i kako hoće, a na kraju ispaštaju potrošači čija je kupovna moć pala na najniže grane. Mnogi vozači polako odustaju od vožnje automobila, jer sebi ne mogu priuštiti skupo gorivo", kazali su u Pokretu potrošača Republike Srpske.

(Glas Srpske)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

22.02.2017 12:17

OTIŠLI SMO U PI*DU MATERINU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

pero

22.02.2017 12:33

Ne moze na niko nista,jaci smo od sudbine,.......

Name

AR

22.02.2017 12:47

Eto vidis oni otisli na molitveni ruckic.I odma se vidi napredak poskupimo gorivo Eto para a to niko nece primijeniti jer ce mo mi I dalje ici kontra od citavog svijeta.Pravo su se usaglasile i vlast I opozicije

Name

pirmo pirmo

22.02.2017 12:42

Kad cijene skoče 1$ odma poskupljenje a kad padnu 10$ niko ništa?????

ODGOVORITE
Name

Ko je ovde lud ?!

22.02.2017 12:48

Cijene sirove nafte koje su zastupljene na tržištima još od početka decembra 2016. godine, sada se mogu smatrati najstabilnijim periodom u proteklih deset godina. Naime, od početka decembra 2016. sve do pisanja teksta na snazi su minimalno promjenjive cijene barela crnog zlata. Prema podacima o promjeni vrijednosti barela Brent nafte, odnosno nafte na evropskoj berzi, oscilacije zabilježene u protekla gotovo tri mjeseca ne prelaze šest dolara. Najniža cijena Brenta iznosila je nešto više od 51 dolar, dok je najveća vrijednost od početka decembra iznosila 56 dolara. Slično kretanje je zabilježeno i na američkom tržištu gdje WTI nafta, iako nešto jeftinija, ne bilježi promjene veće od pet dolara po barelu. Najniža cijena barela je od početka decembra bila nešto veća od 49 dolara, dok je najviša zabilježena 21. februara i iznosila je 54 dolara. Vremenski raspon takve stabilnosti cijena nije zabilježen tačno deset godina. Naime, krajem 2006. godine, odnosno od sredine septembra do kraja decembra, cijene crnog zlata nisu oscilirale više od šest dolara.

ODGOVORITE
Name

re

22.02.2017 13:13

A koje su cene u FEDERACIJI i okruženju.

Name

Stoja

22.02.2017 13:33

Plate i radna mjesta ukidajte-smanjujte a cijene podizite i tako dok mozete a onda sta i dokle ce narod trpiti nemojte se pitati dok ne nastane haos...

ODGOVORITE
Name

Otimaju

22.02.2017 16:59

Nama u drzavnim firmama su upravo smanjili plate.

ODGOVORITE