213 godina od podizanja Ustanka

Proslave su prilika da se ukaže na težak položaj stvaraoca Srpske.

Republika Srpska 14.02.2017 | 20:15
213 godina od podizanja Ustanka
Služenjem parastosa u Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice i polaganjem cvijeća pred spomenikom Voždu Karađorđu, danas je u Dobrunu kod Višegrada obilježeno 213 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka i Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Svi veliki praznici vezani za boračku populaciju su prilika da se podsjeti na one koji su živote dali na braniku otadžbine, kao i one koji su na svojim plećima iznijeli teret rata i stvorili Republiku Srpsku.

„Boračke kategorije loše žive", kaže bivši pripadnik Vojske Republike Srpske i odlikovani borac Drago Papić i dodaje da je najveći broj srpskih junaka sad na evidencijama Biroa za zapošljavanje.

On je ogorčen na institucije Republike Srpske koje nemaju razumijevanja, pa odlikovani borci još nisu dobili naknade za medalje, a kasne i invalidnine.



Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić konstatuje da su borci i dalje nezadovoljni, jer su na marginama brige republičkih institucija o njima.

„Konkretno mislim na kašnjenje isplate odlikovanim borcima i godišnja primanja ove kategorije. Ako godišnja primanja boraca ne mogu da budu prioritet u odnosu na redovna mjesečna ostalih korisnika budžeta, nadležni treba da se stide i zabrinu", rekao je Savčić.
Savčić je ponovio da Boračka organizacija traži da i borački dodatak bude na vrijeme isplaćivan.

„Neki koji primaju redovna mjesečna primanja ipak lakše podnose ako se to čeka recimo 33 dana, nego ako se isplata očekuje 365, a da onda još treba nekoliko desetina dana da ona stigne na kućni prag. Ta primanja su inače mali iznosi, što je još jedna uvreda boračkim kategorijama", istakao je Savčić.

On je podsjetio da su u Boračkoj organizaciji preduzete neke promjene koje do sad nisu postojale, a to je usvajanje pravilnika Sabora srpskog borca, koji će se sazivati ukoliko važna pitanja ove kategorije ne budu rješavana.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović osvrnuo se na značaj podizanja Prvog srpskog ustanka i broja boraca koji su poginuli za slobodu srpskog naroda, ali i onih koji su učestvovali i dali živote za Republiku Srpsku.

„Mi smo u ovom ratu imali 215.621 pripadnika Vojske Republike Srpske, od njih je 11 odsto poginulo ili 23.184 najhrabrijih srpskih sinova", rekao je Savanović.

Vijenci i svijeće položeni su i ispred Spomenika braniocima Republike Srpske u Višegradu. Ovim događajima prisustvovali su i predstavnici Vlade Srbije.



(BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

stop ratnim profiterima

14.02.2017 23:58

Tako je Savcicu .....prozovi te gadove ratne profitere narod je uz tebe.

ODGOVORITE