Nezakonita većina formirana u Šipovu

Nelegalno formirana skupštinska većina na čelu sa SNSD-om prekinula je petu sjednicu SO Šipovo i održala nastavak sjednice van skupštinske sale, nakon što su odbornici opozicije protestovali jer je dnevni red usvojen mimo statuta i poslovnika SO.

Republika Srpska 09.02.2017 | 22:21
Nezakonita većina formirana u Šipovu
Peta sjednica Ssupštne Šipovo održana je mimo Statuta i Poslovnika zato što je predsjednik SO Milan Plavšić predložio dnevni red koji nije usaglašen na Kolegijumu prije 10 dana, tvrde odbornici opozicije.

- Osim toga, materijali nisu dostavljeni odbornicima na vrijeme, jer prema Poslovniku, materijali treba da budu dostavljeni najmanje sedam dana prije sjednice, a dostavljeni su nam pet dana prije zasjedanja, tvrdi Dragoljub Vujković, predsjednik Kluba odbornika DNS Šipovo.

Kada je nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice na red došla druga tačka dnevnog reda, uslijedilo je glasanje i odnos vladajućih i opozicionih odbornika bio je 9:9.

Međutim, pod pritiskim načelnika opštine Milana Kovača, predsjednik SO Milan Plavšić, mimo statuta i poslovnika uvažio je glas odbornika SDA Almedina Šišića čiji mandat je tek trebalo da bude verifikovan, jer je u skupštinskim klupama zamijenio Resula Brkića.

-Mi smo negodovali što je odborniku SDA dozvoljeno da glasa iako nije imao pravo dok ne položi zakletvu. Uzeli smo pištaljke i pištali, nakon čega je, na inicijativu načelnika Kovača pozvana policija, koja se pojavila veoma brzo, kaže Vujković.





U međuvremenu je predsjednik SO Milan Plavšić dao pauzu od deset minuta, ali se nije vratio u salu ni nakon pola sata.

Vujković kaže da su kasnije saznali da je sjednica nastavljena u drugim prostorijama i da je održana pod ključem, kao i da su odbornici novoformirane skupštinske većine usvojili i prešli sve tačke dnevnog reda.

Odbornici opozicije najavljuju da će tražiti od nadležnih institucija da se odrede o zakonitosti današnjih odluka SO Šipovo.

-Prekršeni su i statut i poslovnik Skupštine, kao i zakon o lokalnoj samoupravi RS, jer o usvajanju dnevnog reda na današnjoj sjednici nije mogao da glasa odbornik SDA Almedin Mešić dok mu Verifikaciona komisija ne legalizuje mandat, kategoričan je Vujković.

Načelnik Opštine Šipovo Milan Kovač nije želio za medije da komentariše dešavanja na današnjoj sjednici.

Od ukupno 19 odbornika u Šipovu, SNSD ima 7, DNS i NDP po 3, NS i SDS po 2, a po jednog odbornika imaju PDP i SDA. Lokalnu vlast 

Lokalnu vlast čine SNSD, NS i SDA, a u opoziciji su DNS, NDP, PDP i SDS.

(Istinito)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Mirko

09.02.2017 21:25

Sve sto ste napisali je laz.

ODGOVORITE
Name

Re: Mirko

09.02.2017 22:29

Jesi ti onaj sto si kupovao glasove od bijede za par pokvareni salama i isteklog roka konzervi piva Sram te bilo izdao i prevario si nas prokletnice Siki!

Name

Sipovo

09.02.2017 21:37

Isti su i Almedin i Kovac vehabije oba. Srpska zemljo otvori se i pogledaj propast svoju.

ODGOVORITE
Name

Cumbo

09.02.2017 22:21

Jel to onaj što je pokrao državnu šumu u tom kraju pa se obogatio?

ODGOVORITE
Name

Baraba od Šipova

09.02.2017 22:44

Nakon Zmaja od Šipova, dobili smo i Barabu od Šipova u liku aktuelnog Dodikovog načelnika Kovač Milana. Svako onaj ko živi u ovom gradu zna ko je Kovač, kako je došao do bogatstva od 10 miliona kojim se javno hvali i kako svoje podanike časti: "ja sam svima tata" kaže samouvjereni tajkun i pljačkaš javne imovine pod patronatom Dodik Milorada. To što je nedavno dobio batine od Stevana Medića ga ne sprečava u njegovom kabadahijskom ponašanju. A Lukač i njegova policija koju je Kovač naručio i uveo u skupštinsku salu moraće da objasni otkuda u demokratskom društvu intervencija policije u radu skupštine.

ODGOVORITE
Name

NN

11.02.2017 13:17

Nemam komentar.

Name

Sindikat

10.02.2017 10:24

Sta he tu sporno. zakon je zakon. nacelnik zna najbolje sta je za gradjane

ODGOVORITE