Priština koči formiranje ZSO

Rusija naglašava konstruktivnu liniju Beograda u kontaktima sa Kosovom koja se tiče srpskih opština, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Svijet 09.02.2017 | 17:42
Priština koči formiranje ZSO
„Željeli bismo da ukažemo na konstruktivnu liniju Beograda koji je pokazao uzdržanost, nije se poveo za provokacijama i napravio je značajne korake u eliminisanju postojećih nesuglasica. Korjen problema je u tome što stvaranje Zajednice srpskih opština na Kosovu već četiri godine sabotiraju Kosovari uz prećutni pristanak EU“, rekla je Zaharova.

Ona je prokomentarisala saopštenja da ruska strana može biti umiješana u hakerske napade u više zemalja.

„Nemamo toliko hakera“, rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, optužbe Norveške i Holandije o napadima ruskih hakera su neosnovane. Radi se o glasinama, dodala je ona.

"Neosnovano, bez bilo kakvih činjenica. Sve su to samo glasine koje se ne mogu provjeriti, jer nigde ništa nije zabilježeno“, rekla je Zaharova.

Predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije je navela da je trend optuživanje Rusije koji je prihvaćen u čitavom svijetu prvo pokrenula administracija bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame.

Ranije je saopšteno da je direktor službe za bezbjednost Holandije Rob Bertol optužio Rusiju, Kinu i Iran za pokušaje sajber-napada na holandske kompanije i državne organe, a koji su se dogodili u poslednjih šest mjeseci.

Zaharova je izjavila i da je izvještaj organizacije za ljudska prava „Amnesti internešenel“, u kom se govori o 13 hiljada pogubljenih u zatvoru u blizini Damaska, „lažan“ i „falsifikat“.

„U suštini, suočavamo se sa još jednom namjernom provokacijom čiji je cilj dolivanje ulja na vatru unutarsirijskog sukoba koji postepeno slabi, i novim napumpavanjem tek smirenih strasti, kao podsticaj Sirijcima da još više mrze jedni druge“, rekla je ona.

Autore ovog falsifikata ne zbunjuje sopstveno priznanje da astronomski broj žrtava koji oni navode predstavljaju rezultat nekih aritmetičkih kalkulacija izračunatih na osnovu dokaza neimenovanih lica“, istakla je Zaharova.

Portparolka Ministarstva izjavila je da je Moskva spremna za saradnju sa Vašingtonom u punom formatu kada u potpunosti bude formiran tim Stejt departmenta.

„Da bi postojala saradnja, treba neko da postoji sa druge strane. Čekamo formiranje tima Stejt departmenta i formiranje pristupa američke administracije u ključnim oblastima međunarodnih odnosa. Zatim treba održati kontakte na diplomatskom nivou, nakon čega ćemo biti spremni za saradnju u punom formatu sa našim američkim kolegama o pitanjima od zajedničkog interesa“, istakla je Zaharova.

(Sputnjik)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

lolo

09.02.2017 16:48

Mala je k'o secer.

ODGOVORITE
Name

Bravo

09.02.2017 17:31

Beograd je pokazao "uzdržanost", tako što je uzdržao šareni voz da mu ga šiptari ne bi zapalili i poslali nazad umotanog u crveno crnu zastavu. Posebno se ističe Nikolić koji je pola sata molio svoje sinove da ne idu u oslobađanje Kosovo Republjik, čak im je obećao kupiti po jednu kanticu Eurokrema!

ODGOVORITE