Posle ploča i audio-kasete počele da se vraćaju?

U vreme kada se muzika besplatno skida sa interneta, novi život mogle bi da dobiju zaboravljene audio-kasete. Naime, prošle godine je u Americi nekoliko albuma objavljeno upravo na kasetama, a njihova prodaja porasla je za 75 odsto. Ima li iza to interesovanja među domaćim izvođačima i izdavačima?

Zanimljivosti 01.02.2017 | 11:07
Posle ploča i audio-kasete počele da se vraćaju?
Poslednja kaseta na mašinama PGP RTS-a snimljena je pre deset godina. Proizvodnju koja broji milionske tiraže, zatvorila je grupa „Legende“.

Radmilo Cvijović direktor PGP RTS-a navodi da je osamdesetih godina, kada je PGP uvodio proizvodnju kaseta, to je bila najsavremenija proizvodnja, a tiraži su bili neverovatno veliki.

„Mesečno nam je trebalo do 800.000 kaseta, što ce-de nikad nije dostigao“, istakao je Cvijović.

U kvalitetu zvuka ce-de je prestigao kasetu. Ipak, muzičari sa višedecenijskim stažom kasete dobro pamte baš zato što nisu bile savršene. Za njih vezuju brojne anegdote.

„Neko vreme presnimavanja, žurke... I sećam se uvek smo se pravili važni ko će najbolju kompilaciju da donese. Trebalo je biti pravi majstor da se to uradi. Jedini je problem bio ono kad se umota kaseta pa neki loš kasetaš, onda imamo probleme, ali tu su postojale olovke“, priča pevačica Biljana Krstić.

Savremenu tehnologiju muzičari u Srbiji, bar za sada, ne bi menjali starom. Ukoliko požele da pesmu snime baš na traci - izdavači su spremni.

Audio-kasete su počele da se vraćaju na tržište?
„Ove mašine su potpuno ispravne ugašene zato što tržište nije zahtevalo dalju proizvodnju kaseta. Uz mali servis moguće je ponovo obnoviti proizvodnju kaseta“, otkriva Goran Kuzmić iz PGP RTS-a.

Ali, nije spremna publika. Zajedno sa kasetama u istoriju su otišli i kasetofoni. Tako bi muziku sa trake mogli da slušaju retki koji su uređaje sačuvali, ili vlasnici starijih automobila sa kasetofonom.

„Naši prodavci se uopšte ne sećaju da je poslednjih godina neko ušao u prodavnicu i tražio kasetofon. Ono što znamo sigurno je da još ima romantika koji slušaju ploče zato što ponekad ljudi traže gramofone“, kaže Irena Jerković iz jedne prodavnice tehnike.

Iako se više ne proizvode, polovni kasetofoni još se mogu naći u oglasima. Osim njih, i hiljade zaboravljenih izdanja na kasetama.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar