Kad se grlo upali, najbolji su mlaki napici

Nikako ne treba jesti vrelu supu ili piti previše vruće čajeve, jer to samo dodatno pojačava osećaj bola u grlu.

Zdravlje 01.02.2017 | 11:00
Kad se grlo upali, najbolji su mlaki napici
UPALjENE krajnike ne bi trebalo dodatno iritirati previše toplim ili hladnim napicima, kao ni prejakom hranom koja može dodatno da ošteti sluzokožu.

Doktorak Svetlana Valjarević, ORL u Kliničko-bolničkom centru "Zemun", kaže da u ovom slučaju nikako ne treba jesti vrelu supu ili piti previše vruće čajeve, jer to samo dodatno pojačava osećaj bola u grlu.

- Treba sačekati da napitak postane mlak i dostigne prosečnu sobnu temperaturu - kaže dr Valjarević. - Hladna tečnost smanjuje osećaj bola i subjektivni osećaj toplote u upaljenom grlu, ali je važno da ona ne bude iz frižidera. Najbolje je da temperatura hladnog napitak bude između 10 i 15 stepeni.

Pored pretoplih i prehladnih napitaka treba izbegavati suvu, slatku, previše slanu i začinjenu hranu. Ona dodatno iritira nadraženu sluzokužu grla i može da pojača bol u krajnicima. Gazirane sokove, za kojima mnogi posegnu, u ovoj situaciji nikako ne treba uzimati jer njihova slatkoća ne prija sluzokoži i oni ne doprinose bržem izlečenju. Mleko i mlečni proizvodi se, takođe, ne preporučuju, zato što vrlo često podstiču razvoj novih bakterija u grlu. Bolove u krajnicima mogu da ublaže i tople obloge oko vrta, napravljene rastvorom sirćeta i vode, ili rakijom.

Kako biste sprečili dodatno isušivanje grla i pojačavanje bola, unosite što više tečnosti. Izbegavajte boravak u zadimljenim prostorijama i redovno provetravajte sobu u kojoj boravite kako biste otklonili suv vazduh koji, takođe, može da iritira upaljeno grlo.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar