Remi Srbije sa SAD, Superligaši položili test!

I Superliga može da napravi dobar rezultat: Orlovi odoleli u Americi! Selekcija Srbije, sastavljena od igrača iz domaće lige, igrala bez golova protiv Jenkija u San Dijegu

Fudbal 30.01.2017 | 00:43
Remi Srbije sa SAD, Superligaši položili test!
Fudbaleri Srbije remizirali su sa selekcijom SAD 0:0, u prijateljskom meču pred više od 20.000 gledalaca u San Dijegu.

Selektor Slavoljub Muslin je u Kaliforniji drugi put u svega nekoliko meseci testirao igrače iz Superlige Srbije, koji su odigrali vrlo solidno protiv tima Brusa Arine koji je takođe imao samo momke iz MLS lige.

Domaćin je kontrolisao meč u prvih sat vremena igre, većina napada je išla preko Saše Klještana i jubilarca Džozija Altidora, ali osim povremenih pretnji golman Srbije Manojlović nije imao previše posla na golu.

"Orlovi" preuzimaju kontrolu u poslednjih 20-ak minuta, vrlo je opasan po desnom boku bio Ćirković, nekoliko puta su se srpski igrači našli u solidnoj situaciji u kaznenom prostoru Amerikanaca, ali je Rimando dobro intervenisao u tim trenucima.

Najbolju šansu je u 89. minutu propustio Lazar Jovanović, koji je posle odlične kontre šutirao pravo u glmana SAD iskosa sa leve strane.

Sledeći meč Srbija igra 24. marta, "Orlovi" gostuju Gruziji u nastavku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018.

Kako smo se nadali – super smo se udali! Igrači iz Superlige Srbije pokazali su da mogu da naprave, ako ništa drugo, onda – solidan rezultat. Nisu briljirali u dalekom Sant Dijegu, ali limitirani činjenicom da nikada ranije nisu igrali zajedno, te da su odradili tek nekoliko kolektivnih treninga, nisu poslužili Amerima da bilduju samopouzdanje. Štaviše povremeno su bili bolji rival. Možda "domaći" Orlovi nisu zaslužili da pobede, ali sigurno nisu zaslužili da izgube – 0:0.

Selektor Muslin može da bude zadovoljan i zbog još jedne činjenice. Napravljen je ogroman pomak u odnosu na premijerno izdanje superligaških Orlova u Kataru. Tada su domaćini udarali u našu selekciju kao u bokserski džak. Takvu privilegiju Amerikancima nismo dozvolili.

Neće se dugo pamtiti duel u San Dijegu. Nije tu bilo ni ozbiljnog tempa, ni previše kreacije. Prosečan duel, ali bilo bi pretenciozno da tražimo dlaku u jajetu. Prosto igrali smo sa timom koji ima nulto internacionalno iskustvo i sa igračima koji se nalaze u trenažnom procesu.

Poučeni lošim iskustvom iz Katara potajno smo se pribojavali da bi kombinovana, ali vrlo iskusna selekcija Amerike, mogla da osramoti superligaške Orlove. Međutim, selektor Muslin je spoznao gde je škripalo u Aziji. Promenio je formaciju, poslao poruku igračima da moraju da ga zadovolje samo kada je jedan paramter u pitanju – disciplina. Tako je i bilo.

Američka selekcija je imala nešto više loptu u posedu, ali su sekvence kvalitetne igre u prvom poluvremenu bile u vlasništvu Srbije. Krilni vezista Mladosti iz Lučana Saša Jovanović je bio agilan, kako već to radi na srpskim drlijama na terenu. Na levom boku smo videli pristojnu saradnju crveno i crno-bele kolacije u sastavu Nemanja Miletić- Srđan Plavšić. Bilo je i Paločevića u igri, dok su štoperi Maraš i Ćalasan fino sarađivali. Rezultat toga bila je nešto bolja kolektivna igra Orlova i detalj iz 22.minuta kada je sudija iz Jamajke mirne duše mogao da pokaže na belu tačku ispred gola Rimanda. Na nekih 15, 75 metara oboren je Đokić, dakle unutar šesnaesterca. Dovoljno samo za slobodan udarac u režiji Paločevića.

Bilo je vruće još u nekoliko situacija pred golom Amerike, dok se domaćin otrkavio tek posle 30 minuta. To tada smo im savršeno trkački parirali, možda i natrčali. Osujetili smo, sem u jednoj situaciji, Amerikance u tranziciji. Tako da Filip Manojlović nije imao priliku da interveniše. Samo je Altidoer dobro pucao sa nekih 15 metara.

Nastavak je prošao u sličnom scenariju. Uz bitnu razliku: izmena selektora Brusa Arene i Slavoljuba Muslina dodatno su umirile tempo. Najbliži golu bili smo u 75.minutu: Ćirković je centirao, a malo su kasnili Mrkić i Gobeljić. Bilo je čvrstih duela u finišu, ali bez konkretnog učinka na obe strane. U 89.minutu smo zapretili iz kontre preko Lazara Jovanovića, a onda nas je sreća pomilovala. Šutirao je Poncijus u 90.minutu. Svi su videli loptu u mreži Filipa Manojlovića, ali je ona završila pored desne stative.

SAD – SRBIJA 0:0

San Dijego

Gledalaca: 20.079

Sudija: Morison (Jamajka)

SAD (4-2-3-1): Rimando - Džons, Birnbaum, Maršal, Garsa - Bedoja, Bredli - Nagbe, Zusi, Klještan - Altidor.

SRBIJA (4-4-2): Manojlović - Panić, Maraš, Ćalasan (od 53. Simonović), Miletić – Plavšić (od 80. L. Jovanović), Paločević (od 60. Alivodić), Đokić (od 72. Jevtović), Gobeljić (od 84. Klisura) – Jovanović (od 60. Mrkić), Ćirković.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar