Vlada smišljeno izbjegava obaveze

Pravilo da svi moraju redovno izmirivati svoje obaveze u Srpskoj ne važi, kada je država dužna građanima.

Republika Srpska 17.01.2017 | 07:27
Vlada smišljeno izbjegava obaveze
Brojni građani Republike Srpske, koji imaju izvršne presude, ne mogu da naplate svoja potraživanja iz budžeta Republike Srpske, jer se Ministarstvo finansija Republike Srpske, poziva na Zakon o izvršnom postupku Republike Srpske, kojim je predviđeno da se „izvršenje novčanih potraživanja na teret sredstava budžeta Republike Srpske, gradova i opština, sprovodi do visine iznosa na poziciji budžeta predviđenoj za te namene, te da se u budžetu obezbeđuju sredstva na ime izvršenja pravosnažnih sudskih presuda za odgovarajuću fiskalnu godinu”.
 
Ovim argumentom Vlada Republike Srpske se jednostavno pravdala da nema novca, a građani su ostajali kratkih rukava.

Željko Bubić, advokat iz Banjaluke, koji je imao veliki broj slučajeva da klijenti ne mogu da dobiju svoj novac od države, uputio je prošle godine inicijativu Ustavnom sudu Republike Srpske za ocenu ustavnosti Zakona o izvršnom postupku Republike Srpske.

Ustavni sud je krajem decembra prošle godine odlučio da je navedeni zakon, odnosno pojedini njegovi članovi, neustavan i nezakonit. Ustavni sud je objasnio da ograničavanjem naplate potraživanja iz budžeta za koje postoje izvršne presude „nije postignuta pravična ravnoteža između javnog interesa i interesa građana”.

"Izvršna vlast ne poštuje sudsku odluku, sa obrazloženjem da nema novca, dok s druge strane od građana očekuje da redovno izmiruju svoje obaveze prema državi. Zamislite da građanin kaže državi da će platiti porez onda kad bude imao novca. Reč je o potpuno nepravednom položaju građana, u odnosu na državu i kršenju načela obligacionog prava, što je Ustavni sud i prepoznao", ističe Bubić.

On naglašava da ovakvo ponašanje Vlade Republike Srpske, koja ne uvažava sudske odluke, predstavlja nepoštovanje sudske vlasti, a trpe i građani koji godinama čekaju da dobiju ono šta im pripada i na šta imaju pravo.

"Ovo je osetljivo pitanje koje ljulja čitav sistem. Sudovi donose jalove oduke, koje izvršna vlast ne poštuje i time preuzima prevelika ovlaštenja. Način na koji je Vlada Republike Srpske postavila izvršavanje svojih tekućih redovnih obaveza nije u redu i treba tražiti novo rešenje", ističe Bubić.

Borislav Radić, direktor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova Republike Srpske, kaže da ovaj problem imaju zaposleni u prosveti, pravosuđu i drugi koji su tužili državu zbog neisplaćivanja jubilarnih nakanda, naknada za rođenje deteta, smrt člana porodice i drugih i dobili presude.

"Deset odsto ide prinudnim izvršenjem iz budžeta, a ostali čekaju. Ministarstvo finansija Republike Srpske ih samo evidentira i kaže - nema novca", navodi Radić.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske, po ustaljenom pravilu, nismo dobili komentar na ovu temu.

Nakon odluke Ustavnog suda Republike Srpske, Vlada Republike Srpske ima rok od šest meseci da Zakon o izvršnom postupku uskladi sa odlukom Ustavnog suda, te da novi predlog uputi u skupštinsku proceduru.

Čeka od 2013. godine

Advokat Željko Bubić je naveo primer građanina koji ima rešenje Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo da mu se plati 20.000 KM.

"Rešenje je doneseno 2013. godine, po osnovu izvršenog veštačenja za potrebe Okružnog tužilaštva. S obzirom da je vreme prolazilo, a nije dobio novac, on je , plašeći se zastare potraživanja, podneo tužbu. Sud potom donese sudsku presudu i sudsko rešenje o izvršenju ali i dalje nema isplate potraživanja", navodi Bubić.

Izvor: Blic

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Bijeljina

17.01.2017 06:35

Ne postignemo vlastite sudske odluke, pa čak i ustavnog suda Republike. Dokaz za državu vode kriminalci.

ODGOVORITE
Name

Da, da

17.01.2017 08:10

Narod ih je birao i izabrao, ili tacnije vecina.

Name

нн

17.01.2017 15:10

Није бирала ни већина, него око 25%. 50% и не излази на изборе.

Name

Svaler

17.01.2017 07:04

Dodik ima vise slika sa Zeljkom nego sa sopstvenom zenom.

ODGOVORITE
Name

razumio

17.01.2017 07:05

Ovo sve je sasvim normalno u banana-drzavama. Jedno od glavnih pitanja jeste, da li su sva ta ministarstva, kao i takav privredni model uopste ekonomski odrziva? Jer jedno su zelje, a drugo mogucnosti! Bojim se da gubimo uzalud vrijeme i da bjezimo od realnosti koju ne znamo da tumacimo.

ODGOVORITE
Name

dr

17.01.2017 07:09

Mogu tako sa građanima kako hoće. A kada su u pitanju naše obaveze prema državi, ako nemaš para ide prinudna naplata. Tako radi npr. RTRS.

ODGOVORITE
Name

ILIJA

17.01.2017 07:40

BITNO JE DA JE PRESJEDNIKOV BUDZET 11 MILIONCICA I DA JE REDOVAN UZ TO ON NAJVISE VOLI SRPSKU REPUBLIKU A ZA OSTALE JE NEBITNO

ODGOVORITE
Name

Sjecam se..

17.01.2017 07:41

Pitali jednog prolaznika sta je bilo prije kokos ili jaje?A on ce na to"prijatelju prije je bilo svega"

ODGOVORITE
Name

A pitaju dje su pare

17.01.2017 07:52

A Alen Tifa i Brega za dva sata svirke lapise vise jednogodisnji plata prosjecnog radnika..i to iz budzeta..sa

ODGOVORITE
Name

mikica

17.01.2017 08:16

Samo SNSD i Milorad Dodik!Moja kuca, Srpska... Dogodine nezavisnost, matica Srbija, Kosovo je Srbija... Samo dajte parole, a od cega cu zivjeti - nije bitno.

ODGOVORITE
Name

PAJKO

17.01.2017 08:22

JELI OVO NJEGOVA ZENA.

ODGOVORITE
Name

Nn

17.01.2017 08:24

Gdje god su trebali da vrse isplate,a ako se radi o tzv radnickoj klasi,za koju mislim da ne postoji,onda naravno ako si veliki srbin mozes cekati,ako se pobunis slucajno,to je izdaja...

ODGOVORITE
Name

mojca

17.01.2017 08:25

Sve to je već odavno poznato, i nema potrebe da pišete...najbolje bi bilo kada bi se <dodika i ostale guzunje ignoriralo... kao da jih nema....

ODGOVORITE