Spriječiti prazničnu bolest konja

Veoma je važno da se tokom zime spriječi pojava takozvane praznične bolesti konja - oticanje nogu - koja je posljedica dužeg držanja ovih životinja u štali.

Republika Srpska 16.01.2017 | 20:40
Spriječiti prazničnu bolest konja
"Veoma je važno da se konji svakodnevno izvode u padok ili da se uprežu u sanke kako bi se kretali i što više bili na svježem vazduhu. Time im se pojačava cirkulacija krvi u nogama i spriječava opaka bolest", kaže poznati uzgajivač konja Stanislav Jovanović iz semberskog sela Popovi.

On napominje da konji, za razliku od drugih domaćih životinja, lakše podnose niske temperature, jer imaju dužu, zimsku dlaku.

"Konji mogu podnijeti i hladnoću od minus dvadeset stepeni, ali im se mora obezbjediti dovoljno zrnaste hrane i kvalitetnopg sijena, napominje Jovanović.

On u Popovima ima dvije kobile, koje bi trebalo da se oždrijebe početkom proljeća. Zbog toga su često u padoku, na svježem vazduhu, a osim uobičajene hrane on im svakodnevno daje i po dva kilograma šargarepe.BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ssss jo

16.01.2017 20:46

O kakvim vi konjima ko još drži konje osim sto je to ovaj jadni narod

ODGOVORITE
Name

Dobro govori

17.01.2017 00:51

Mnogo je bitno sacuvati ove prelijepe snazne zivotinje jer se ovfje udkoro nece imati para za naftu i masine. Ovi nepismenjaci na vlasti, sve su razbatalili.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

17.01.2017 08:13

TO SE NE ODNOSI NA VLADINE KONJE....

ODGOVORITE