Poreska podmeće "klipove" Vladi

Obećanje Vlade Srpske da neće biti uhlebljenja u javnom sektoru prekršeno je svega nekoliko dana nakon Nove godine.

Republika Srpska 13.01.2017 | 07:44
Poreska podmeće "klipove" Vladi
Novogodišnja euforija nije se ni slegla, a Poreska uprave RS je preko Agencije za državnu upravu RS već 5. januara raspisala konkurs za prijem 29 novih radnika širom RS.

Kao opravdanje za ovaj potez u PU RS navode to što je prošle godine “penzionisano ili je po drugom osnovu Poresku upravu napustio 31 radnik”. Ovim je pogaženo “čvrsto opredeljenje” Vlade RS da će se broj zaposlenih u javnom sektoru od ove godine postepeno smanjivati, i to pre sve svega prirodnim odlivom odnosno penzionisanjem radnika.

Ukoliko se na mesto penzionisanih primaju novi radnici, logično pitanje je - kako to onda Vlada misli da smanjuje broj zaposlenih?! Objašnjenje u Ministarstvu finansija RS, kao i obično, nismo uspeli da dobijemo, dok u PU RS kažu da im je novo zapošljavanje odobreno i napominju da imaju manjak radnika.

"U PU je zaposleno na neodređeno vreme 771 radnik, a sistematizacijom je predviđeno 820 radnika, odnosno trenutno je 49 radnika manje u odnosu na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, na koji je saglasnost dala Vlada RS" kaže Zora Vidović, direktorka PU.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija je krajem prošle godine, kada je kreiran budžet za ovu godinu, obećavao da će zapošljavanje u javnom sektoru biti strogo kontrolisano. Vlada RS se takođe obavezala Međunarodnom monetarnom fondu da će u ovoj godini raditi na smanjivanju broja zaposlenih i izdvajanja u budžetu za njihove plate, kako bi se javna potrošnja presumerila u investicije.

Jedan od zahteva MMF je i stavljanje moratorijuma na nova zapošljavanja u javnom sektoru. Imajući ovo u vidu, svaki konkurs za posao u javnom sektoru suprotan je Pismu namere MMF i politici koja je proklamovana od strane Vlade RS o štednji u javnom sektoru, smatra ekonomista Zoran Pavlović.

"Bez obzira o kome je reč, svi javni organi su trebali da preuzmu obavezu da smanjuju broj zaposlenih po osnovu prirodnog odliva i tako smanjuju troškove javne administracije" ističe Pavlović.

Bude li se odstupalo od ovog dogovora može, upozorava on, biti dovedena u pitanje podrška MMF. Dragutin Škrebić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da PU treba da bude efikasnija ali da to ne znači da se ide na zapošljavanje novih radnika.

"Mogla se izvršiti preraspodela radnika tamo gde ih ima viška, a ne odmah ići na nova zapošljavanja. Bez smanjenja javne potrošnje mi nećemo moći još dugo da funkcionišemo. Moramo hitno da racionalizujemo javni sector, ne zbog MMF nego zbog sebe" ističe Škrebić.

Da PU radi bolje poslodavcima ne bi smetao broj zaposlenih.

"PU treba da ubire prihode za državu i da ne dozvoli kriminalnim preduzećima da posluju i dovode do situacije da država ne može da naplati svoja potraživanja, jer naprave obaveze veće od kapitala" ističe Škrebić.

Nema viška radnika

U PU je privremeno angažovano 14 volontera koji ne primaju nikakvu naknadu, te tri radnika po ugovoru o delu - ložači u toku grejne sezone u Novom Gradu, Bijeljini i Trebinju.

"Sedam radnika je neraspoređeno zbog neodgovarajuće školske spreme ili mesta stanovanja, ali su oni uključeni u broj zaposlenih od 771 radnika, tako da nema viška radnika u odnosu na sistematizaciju" objašnjava Vidovićeva.

Izvor: EuroBlic
Foto:Srna

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Bijeljina

13.01.2017 06:57

Poreska je leglo uhljebljenih ljencuga.

ODGOVORITE
Name

stricevic

13.01.2017 07:07

29 sigurnih novih glasova za SNSD.

ODGOVORITE
Name

Bojan

13.01.2017 08:42

Jedva cekam da sidju sa vlasti. Bice intetresantno citati sta su radili.

ODGOVORITE
Name

Sve izbjeglice sanjaju

13.01.2017 11:04

Sve izbjeglice iz visoke krajine sanjaju da počnu da rade u agenciji Bond

Name

Sinny Boy

13.01.2017 08:50

Kada se pravdaju svi se pozivaju na pravilnik. Treba promeniti pravilnik i smanjiti broj potrebnih radnika za 50! Ali to niko ne pominje.

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

13.01.2017 10:35

Ima u Srpcu jos nezaposlenih.Mora Zora to da dovede u red.

ODGOVORITE
Name

Nije vic

13.01.2017 14:36

Zora je to ljudi. Nije šala. Jes' da je neznalica, u ozbiljnoj firmi ni glavni knjigovođa bila ne bi, ali naša je. Srbačka a naša, republičko srpska.

ODGOVORITE
Name

SDS

13.01.2017 19:01

Zora je Srpkinja ,a SDS je kljucno mjesto u Centraknoj baci dao kadru SDS po rodjenja Bisnjakinji.Eto tako su I kod nas stigle promjena

ODGOVORITE