Radomir Antić: FIFA će uništiti fudbal!

Svetsko prvenstvo u fudbalu će od 2026. godine biti u novom formatu, umesto 32 ekipe, za „boginju” će se boriti 48! Šampion sveta će se znati posle 80 odigranih mečeva, umesto dosadašnjih 64, čime će Međonarodna fudbalska federacija biti bogatija za milijardu dolara!

Fudbal 14.01.2017 | 19:00
Radomir Antić: FIFA će uništiti fudbal!
Najveći zagovornik odluke FIFA je njen prvi čovek Đani Infantino, koji je uprkos brojnim negodovanjima najvećih klubova dobio podršku velike većine nacionalnih saveza. Iako za sada nije poznato gde će se igrati Mondijal 2026, Radomir Antić, bivši selektor Srbije i trener najvećih španskih klubova, u razgovoru za „Alo!” ističe da je novac glavni razlog ove promene.

- Činjenica je da FIFA nastavlja po svome, finansijski momenat im je najbitniji! Ne zanima svetsku kuću fudbala što jedan Real ima 25 povređenih igrača po sezoni ili što klubovi ne mogu da odigraju dve utakmice zaredom u istom sastavu zbog prevelikog broja utakmica. FIFA misli da će da povrati ugled koji je poljuljan zbog raznih kontroverzi tako što će dati priliku slabijim reprezentacijama da osete slast igranja na najvećem fudbalskom takmičenju. Ova igra je odavno došla u situaciju u kojoj se sve svodi na novac, odnosno na zaradu - rekao je Antić za „Alo!”.

Čovek fudbala, s kojim je Srbija poslednji put bila učesnik nekog velikog takmičenja 2010. na Mondijalu u Južnoj Africi, mišljenja je da promena formata neće mnogo da utiče na evropske selekcije.

- Ne znam koliko je povećanje učesnika na Svetskom prvenstvu dobro za naš nacionalni tim. Umesto 13 evropskih selekcija na završnici šampionata sveta sada će biti 16, što ne predstavlja neku veliku razliku. Igraće se u 16 grupa od po tri reprezentacije, što znači da će biti mnogo teže da se prođe prva faza. Ipak, sve što se dešava u fudbalu moramo da prihvatimo i da se prilagodimo - poručio je Radomir Antić.

Pobunili se klubovi

Evropska asocijacija klubova (ECA) smatra da su politički razlozi presudili da Međunarodna fudbalska federacija proširi Svetsko prvenstvo na 48 reprezentacija. „Ne vidimo suštinu zašto bi se menjao sadašnji format, kada je dokazano da je 32 učesnika savršena formula. Odluka je doneta iz političkih razloga i pod velikim političkim pristiskom, zbog čega žalimo. Na narednom sastanku videćemo o narednim koracima“, navodi se u saopštenju.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar