Otvorena izložba "Srpski ikonopis"

U Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ u Banjaluci večeras je otvorena izložba "Srpski ikonopis od 16. do 18. vijeka iz crkava i manastira sa područja BiH" na kojoj su predstavljene 43 ikone neprocjenjive vrijednosti koje su dio kulturne i duhovne baštine srpskog naroda.

Republika Srpska 08.01.2017 | 20:10
Otvorena izložba "Srpski ikonopis"
Autor izložbe istoričar Ljiljana Ševo istakla je da postavka obuhvata ikone i carske dveri iz manastira Žitomislić, Dobrun, Lomnica, te ikone iz crkava i manastira u Foči, Čajniču, Visokom, Livnu, Sarajevu, Busovači, Trebinju, Gomionici i crkve brvnare iz sela Blaškog.

"Od nekoliko stotina izuzetno vrijednih ikona sa prostora cijele BiH ovdje su izložene ikone koje imaju srpsko-slavenske natpise, što indikuje da su njihovi autori bili srpski slikari", rekla je Ševo novinarima.

Ona je naglasila da su večeras izložene ikone najboljih ikonopisaca svoga vremena.

Autori izložbe su uz, Ljiljanu Ševo, i akademik Milivoje Unković, te direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Izložbu, koja će biti otvorena do 8. marta, prati i luksuzni katalog na srpskom, engleskom i ruskom jeziku koji ima 84 strane i fotografije svih izloženih ikona.

Planirano je da ikone budu postavljene i u Trebinju i Bijeljini, a Pedagoški zavod Srpske bi trebalo da uputi dopis školama da, u okviru svojih programa, organizovano posjete ovu izložbu.

Izložbu je, zahvaljujući razumijevanju institucija Republike Srpske, predstavnika Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i entuzijasta, priredila ANURS, u saradnji sa Muzejom SPC iz Beograda, Muzejom Republike Srpske i Republičkim sekreterijatom za vjere.

Otvaranju izložbe prisustvovao je predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, zvanice iz javnog i društvenog života Banjaluke i Srpske.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar