"Republika Srpska - djelo Božije"

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je u Banjaluci da je Republika Srpska srpsko nacionalno i duhovno biće i nije slučajno nastala, već je djelo Božije da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na ovim prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima.

Republika Srpska 08.01.2017 | 19:40
"Republika Srpska - djelo Božije"
Patrijarh Irinej istakao je da je to istorijska činjenica koju moramo poštovati i čuvati, i uvijek se sjećati onih koji su postradali samo zato što su bili Srbi, pravoslavci, što su se krstili sa tri prsta, jer drugog grijeha nisu imali.

"Bolje je biti i stradalnik, nego onaj koji izaziva stradanje. Mi smo religija krsta. Idemo za Hristom, nosimo njegov Krst, onaj koji je Gospod nosio na Golgoti. Ali, posle krsta postoji vaskrsenje čemu se nadamo", rekao je patrijarh Irinej, nakon što je u Hramu Svete Trojice služeno mnogoljetstvije patrijarhu.

Srpski patrijarh izrazio je radost što može da učestvuje u proslavi povodom 25 godina Republike Srpske, ali i Hristovog Rođenja - Božića sa srpskim narodom u Srpskoj.

"Hristos je osmislio naš život i postojanje na ovoj planeti i ukazao nam šta je smisao našeg života i življenja", rekao je patrijarh Irinej, obraćajući se okupljenim vjernicima.

Episkop banjalučki Jefrem rekao je da su politički protivnici srpskog naroda na različite načine pokušali da nasrću na srpsko duhovno biće, ospore mnogo šta, pa i slavu.

"Bez slave nema Srbina pravoslavca. Očigledno da su se preračunali, da nisu računali da postoji takav otpor i želja da produžimo, da budemo to što jesmo i ko jesmo i da slavimo svoju slavu. Slavićemo je i dalje", poručio je vladika Jefrem.

On je dodao da će slavlja biti, bez obzira na formalnosti, odnosno da li se zvao sekularni ili neki drugi praznik.

"Za nas je uvijek duhovni praznik Sveti arhiđakon Stefan, prvi Hristov mučenik i svjedok", rekao je vladika Jefrem.

On je zahvalio patrijarhu Irineju što je došao da svojim prisustvom uveliča ovaj praznik i pozvao ga da blagoslovi narod u Srpskoj, narod koji ga voli, poštuje i priznaje.

Patrijarha Irineja dočekao je i episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić.



Patrijarh Irinej služiće 9. januara u 9.00 časova u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci Svetu arhijerejsku liturgiju povodom praznika Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Izvor: SRNA

Komentari / 56

Ostavite komentar
Name

lijan

08.01.2017 18:53

Znamo to I bez tebe!Bozija volja I veliko stradanje VRS I obicnog naroda!!!

ODGOVORITE
Name

Zajebant

08.01.2017 19:47

I ovaj se dodvorava Dodiku.

Name

Mihailo Mikic

08.01.2017 21:33

Vasa Svetosti RS je najbolji dokaz velikog poraza SRBa u poslednjem ratu kojeg su SRBi prividno bilu dobili, da bi zatim sve SRBske pobjede sa Drine i Kajmackalana, Ravne Gore i Kozare koje su dobijene u mnogim ratovima hrabroscu i pozrtovanjem SRBskog Naroda i njegove slavom ovencane SRBske vojske rasrbljeni SRBi kao nekadasnji jugoslaveni i komunisticki "politicari" koji zbog svoje nesloge i borbe oko vlasti i privilegija koje svaka vlast sa sobom donosi svojim slebdenicima zrtvovali i izgubili sve u miru. Kako istorija uci i svedoci cjela BiH je oduvjek bila SRBska zemlja Svetog Save, a ne samo njezini 49 % koliko sada SRBske zemlje u BiH zauzima slavom proslavljena i krvlju SRBskom osvecena RS. O tome svedoci slavna proslost BiH, njezina krvava istorija i Svetosavska Himna u kojoj SRBi Svetosavci pjevaju Bogu i svom napacenom SRBskom Narodu da je "Bosna i Hercegovina Svetog Save djedovina". SRBi zato netrebaju da se odricu svoje Svete SRBske zemlje koje ima samo onoliko koliko je zemlje Bog SRBima poklinio. NASA je zato Sveta duznost i obaveze da SRBske zemlje Svetog Save koje smo nasledili od Sveti Predaka svojih neokrnjene sacuvamo i predamo svome novom SRBskom pokolenja dalje na cuvanje. Ako se SRBi uskoro nebebudu vratili svojim Svetim SRBskim korenima, Bogu i SRBstvu: Pravoslavlju i Svetosavlju kao vrhuncu hriscanske pravoslavne nacionalne ideoligije i SRBskom nacinu zivota, ako se SRBi nebudu ubrzo vratili na put Svetog Save koji SRBe vodi u zivot vjecni SRBima tada niko od ljudi nemoze pomoci, cak ni Papa iz Rima koji samo ceka zgodnu priliku da vidi SRBiju pokatolicenu i na koljenima. U tome slucaju SRBija ce biti manja od beogradskog Pasaluka, i SRBi ce NESTATI sa pravom sa zivotne pozornuce svojim pretapanjem u nove pokrajinske izmisljene narod. U nasim rukama je sada Istina i laz, noz i pogaca. ZATO SRBe ucimo putu Hristovom koji vodi na Golgotu, u stradanja i u smrt ali i slavno Vaskrsenje sa vjerom u Starog SRBskog Rodjaka Gospoda naseg Isusa Hrista. Kako budemo SRBe naucili da vole Hrista tako ce nam i biti ovog svjeta kao i onoga. Ucimo zato SRBe poput Svetog Save da oni zive u Istoni Hristovoj i Pravdi Bozijoj a ne lazi djavolskoj. Vasa Svetosti, ako budete isli putem Svetog Save imacete puno stradanja i patnji, ali tada Vas Trnov Vjenac Mucenistva od Gospida ceka!

Name

RE

09.01.2017 00:39

Med i zuc. Sta smo kod Boga zaradili, to smo i dobili.Imamo velikog Milorada i upropastenu Republiku Srpsku.Kod nas je prezaduzen domacin nula od covjeka.Nije gazda sam sebi.Tako je i sa drzavom.

Name

Pokojna Mileva

09.01.2017 05:01

Bog da mi oprosti kad sam slusala poslanicu Patrijarha za Bozic mislila sam da slusam Baju Malog Knindzu...'sveta zemlja Srbinova...'Kontate?

Name

Mi Sami

09.01.2017 05:05

Neka neko kaze Patrijarhu da su ovi sto se ljube s njima a i oni iz SDS-a u skupstini izglasali da se taj arhidjakon vise ne slavi kao krsna slava RS.Cisto da se covjek ne blamira.Ili cemo mi u glavama uvjek to imati da je to tako.Kao sto imamo da je Kosovo srpsko samo sto ne smije predsjednik Srbije uci na Kosovo.

Name

Bijeljina

08.01.2017 18:56

Amin.

ODGOVORITE
Name

Miloš

08.01.2017 19:11

Dao Bog pa sam to Bozije djelo napustio prije 3g. Dosta je meni bilo bjede a kad trebalo ginut za tu Boziju tvorevinu druge ste nam price pricali. Zato nas je svake godine sve manje u Bizijoj tvorevini a vise u Austriji, Njemackoj......

ODGOVORITE
Name

Re

08.01.2017 19:59

Istinu zboris. A oko njega sve se nesto zuti.

Name

Re

08.01.2017 23:02

Miloše molim te nikad se ne vracaj više. Ako hoćeš i pošvabi se. Lično ću se zauzeti za blagoslov kod patrijarha

Name

re re

09.01.2017 01:52

I sjaji

Name

Stav

08.01.2017 19:19

Djelo boraca,a ne Boga.

ODGOVORITE
Name

Mitar

08.01.2017 19:42

Prije bih rekao djelo nečastivog kad vidim ko nam danas vlada i koliko se omladine iseljava odavde..

ODGOVORITE
Name

Dragan

08.01.2017 20:35

Mujo! Tvoja državna zajednica BiH je djelo nečastivog! Uskoro je neće biti!

Name

@dragan

08.01.2017 21:35

Dodikov botu primi sendvič sa zahvalnošću i ne vrijeđaj ljude.

Name

Re Dragane

08.01.2017 21:39

Dragane, ako je ne bude nece ni tebe.

Name

re dragan

08.01.2017 22:09

Bice je i onda kad tebe prekrije davna trava zaborava ...Bih je izdrzala otomansko carstvo..austrougare..nijemce,,yugoslaviju...i gle cuda jos je tu...e moj papane

Name

džeko dijamant

08.01.2017 22:41

Kako znaš da je neće biti.čiji ti pasoš imaš.

Name

re

08.01.2017 23:43

Ajd ne petljaj, Bosna i Hercegovina su stare koliko i pravoslavlje na Balkanu. Istoriju pa uči.. Nemaš ti pojma ni o čemu...

Name

jeli ovaj politicar ili pop

08.01.2017 19:50

Dosao u crkvu da prica o miru a on o politici

ODGOVORITE
Name

Krele

08.01.2017 21:15

Dragane, balavče nešto si se previše digao...da ti nebi na nos trglo...

Name

boba

08.01.2017 19:54

Na režimskoj televiziji Dodik i njegova agresivnost da li narod ima mozga umislio čovjek da je sve njegovo mi u dvadeset prvom vjeku možemo do LAKTAŠA Irinej se moli za njega pozivaju narod da uveličaju prestavu mi smo toliko jadni sa njima a njima dobro podanici polomiše noge toliko smo mali da se svi odlično poznamo to je najveće zlo kamo sreće da se ne poznamo bilo bi nam lakše

ODGOVORITE
Name

ТЕШКИ- РЕПУБЛИКА СРБСКА

08.01.2017 20:46

Поможе Бог - Мир Божији и Христос се роди-Срећан Божић.А сад оно због чега сам се јавио за ,,коментар.. Бобо,ти немој увеличат ,,представу,,сутра ако не желиш,док ја оћу ал не ,,представу,него свечаност,и желим,и већ сам и заставу изнио да се вијори.А зашто?Па зато што слави Српска сутра,нажалост,нема званичне славе као прије,ал остаде некако Дан Републике,Не слави Додик,ни Говедарица,ни Босић,ни Патријарх,него Република Српска.Ја због ње славим сутра.Све док не будемо знали да славимо оно што су нам створили борци,неће нас нико ни поштоват.Мани Доде,он ће да оде,други ће да дође,и све у круг,а најаважније је да остане Дан Републике Српске и да се слава врати опет.Ето,од мене досста :) Живјела Република Српска и њен напаћени народ.

Name

@тешки

08.01.2017 21:38

Браво,а сутра по сендвич и сокић код кума Миле.

Name

boba

08.01.2017 20:01

DODIK JE U VELIKOM PROBLEMU SAMO POSMATRAJTE SVE SE VIDI SVE SE ZNA ČOVJEK NE ZNA ŠTA PRIČA NA REŽIMSKOJ TELEVIZIJI SAMO MU SE DIVE NE PISMENI I LOPOVI KOIMA OVO ODGOVARA NARODE OTVORITE OČI ŽIVI I ZDRAVI BILI

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

08.01.2017 21:24

Ti sa zastavicom kreni odmah,nemoj čekati sutra.Oni što su je stvarali žive u bijedi,a profiteri slave sa popovima

Name

Naca

09.02.2017 14:56

Bravo Bobo tako je sve sto si rekao!

Name

zumba

08.01.2017 20:03

A sta to pope nije djelo Bozje,na ovom dunjaluku?

ODGOVORITE
Name

KORNI

08.01.2017 21:19

Nije nista dijelo bozije.Nemoj biti naivan.

Name

Pravoslavni Srbin Republike Srpske PRORUS.

08.01.2017 20:14

Njegova Svetost Partrijarh Irinej Za svaku Pohvalu I njegovo Dostojanstvo Sigurno je Da je Republika Srpska Dar Od Boga

ODGOVORITE
Name

POLITIČAR

08.01.2017 20:27

Evo veliki vodja već sat i nešto na režimskoj tv.......... a meni slabe baterije na daljinskom

ODGOVORITE
Name

Cuvar Zatvora

08.01.2017 20:45

Bas me interesuje dali se neko od ovih Srbendi sjetio da Radovanu odnese pola kile prasetine i pivo za ove praznike.Bio bih red,on im je sve ovo omogucio.

ODGOVORITE
Name

ima raso

08.01.2017 22:13

Ne boj se

Name

Re

08.01.2017 22:29

Ni slucajno. Oni se njega sjete samo kad im zatreba za predizborne

Name

Bl

08.01.2017 21:04

E moj narode gde te dovedose zrtvu si podneo a sad nazasluzniji popovi lopovi profiteri

ODGOVORITE
Name

Bl

08.01.2017 21:04

E moj narode gde te dovedose zrtvu si podneo a sad nazasluzniji popovi lopovi profiteri

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

09.01.2017 20:51

BI, tome ste vi najvise krivi i takvi koji su poput Vas. Kada bi Vi bili malo posteniji prema sebi i drugima i hrabriji da kazete u lice svakom guzonji sta mislite o njemu a ne da pricate iza njegovi ledja ovaj svijet bi bio puno bolji a RS naprednija i uspjesnija!

Name

korni

08.01.2017 21:20

I toliki ljudi sto su poginuli i to je dijelo bozije?

ODGOVORITE
Name

boba

08.01.2017 21:47

NE MOGU VJEROVATI ŠTA DODIK KAŽE NA REŽIMSKOJ TELEVIZIJI KAD UPITAM NEŠTO SITUIRANOG ČOVJEKA ON U DEPRESIJI KAD UPITAM SIROMAŠNOG ON KAŽE SAMO TI NAMA ČUVAJ REP.SRPSKU NIJE VAŽNO ŠTO SAM BJEDA GLUPOG LI NARODA MI SE OZBILJNO MORAMOPOZABAVITISA STANOVNIŠTVOM REP. SRPSKE SVAKI DAN SVE VIŠE NAPREDUJEMO MOJ DOBRI NARODE KUKU NAMA SA OVAKVIM REŽIMOM PUŠTAJTE PERNARA SVAKU NOĆ DA NAROD OSVJESTI NE MA NAM DRUGE ŽIVI I ZDRAVI BILI

ODGOVORITE
Name

Nista nije sveto

08.01.2017 22:17

Bog.nek sacuva sve one kojima nista nije sveto pa ni Republika Srpska a sebi du dali za peabo i da Patrijarhu sude. Nemoze biti fobro jer hulimo na sve . Zasluzili smo sve sto nam se desava.

ODGOVORITE
Name

Jašta

09.01.2017 09:36

Vodi ga kući pa nek ti pala.udi.

Name

pope

08.01.2017 22:24

Ovaj je veći četnik od Draže, kakav pop i bakrači

ODGOVORITE
Name

Pfk

08.01.2017 22:29

Srbin sam a zaboli me za datumom ovim i onim dok zavadjaju narode oni hlade damu i hapaju sve redom al na ro naivna marvaaa

ODGOVORITE
Name

Lara

08.01.2017 22:41

Svaka cast sadasnjem patrijarhu ali nikad vise necemo imati patrijarha kao sto je bio umirovljeni nas patrijarh gospodin Pavle... Svaki put kad vidim njegovu sliku ili se nadjem u situaciji koja podsjeca na njega sjetim se topline u ocima i razboritosti uma kao dobrote, mudrosti i pameti koju je sirio oko sebe i uvijek se otme uzdah i kapne suza iz oka... Vjecna mu slava i hvala..mnogo je zaduzio srpski narod...

ODGOVORITE
Name

NapreDNO

08.01.2017 23:20

Jeste djelo Božije o koje si se ti dobro ovajdio. Ili nafatiro eurićima. Debelo si naplatio podršku zlotvoru iz SNSD-a.

ODGOVORITE
Name

Borac VRS

08.01.2017 23:28

Učesnik sam poslednjeg rata od prvog do poslednjeg dana. Izranjavan i pun gelera. Ali ovo nije proslava moje Republike Srpske. Ovaj lik nije moj predsjednik niti je ovaj vladika moj patrijarh. Ovo je poniženje i sprdačina sa Republikom Srpskom. Ratni profiteri, dezerteri i crveni popovi slave stvaranje naše Otadžbine dok oni koji su je stvorili umiru od gladi i u haškom kazamatu.

ODGOVORITE
Name

NEKA JE POSTOJANA I DUGOVEČNA: Aleksandar Vučić čestitao DAN REPUBLIKE SRPSKE!

09.01.2017 00:55

- Vama, Vladi i narodu RS želim da čestitam Dan Republike, u nadi da ćete Srpsku ponosno i ljubomorno čuvati i štititi, baš kao i mir i stabilnost u celoj Bosni i Hercegovini-poručio je Vučić u pismu koje je uputio Dodiku. - U Srbiji ćete uvek i zauvek, imati iskrenu podršku naroda i njene Vlade- ističe se u pismu. Vučić je u pismu naveo da je pred nama mnogo teškog i odgovornog posla, od izgradnje mostova do modernih puteva i železnica, ali, još važnije, ubrzanog unapređenja naših kulturnih i duhovnih veza. - Uvaženi gospodine predsedniče, želim Vam uspeh u radu, a Republici Srpskoj postojanost i dugovečnost- navodi se u pismu Vučića, saopštila je kancelarija za saradnju s medijima.

ODGOVORITE
Name

Trt

09.01.2017 09:37

I???

Name

ateista

09.01.2017 08:26

Hristos je osmislio nas zivot na planeti-laz to je uradio Bog u pocetku a ne Hristos.Bozije djelo sto tog djela nije bilo u Krajini i na Kosovu da ja luda nisam uzeo pusku i drugi moji prijatelji a svi smo bili i danas smo komunisti dakle i ne vjerujemo u Boga sipak bi Srpski narod imao nesto taj isti narod smo morali motkama tjerat na ratiste.

ODGOVORITE
Name

Патриот

09.01.2017 10:35

Па какав си ти то атеиста, ако верујеш да је Бог све створио? Зар је то неки нови атеизам, који признаје Бога а не признаје само Исуса Христа? Ако се већ мешаш у религијска питања, онда барем прво нешто прочитај о томе у Светом писму а немој да се брукаш и шепуриш својим незнањем. Јер је Исус Бог, то је једно а друго "Све је кроз њега и за њега створено." Он је Бог Створитељ и Спаситељ. Други пут мало прочитај нешто а немој да истину називаш да је лаж а покушаваш да лаж протуриш као истину. Као што је теби Капитал "света књига" као комунисти, ако уопште знаш шта у тој књизи пише, нама правим хришћанима је света књига Свето писмо. Ако хоћеш да нешто сазнаш о Богу Исусу Христу, Богу Оцу, и Богу Светом Духу, онда то прочитај у њему. Да ти само укратко објасним то нису три Бога, него је само један Бог али су три особе. Најлакше ћеш то схватити на примеру владе, влада има више министарстава али је влада ипак једна. Међутим Теологија је читава наука и не може се некоме објаснити у неколико речи, свако нека сам чита Свето писмо па нека проучава и упоређује са историјом па ће схватити уз молитву наравно очему се ради...

Name

kvazi patrioto

09.01.2017 11:03

Znaci Isus je od pocetka dobro onda je on i Bog i sveti duh jedno.To znaci da je Isus sam sebi otac jer je sam sebe stvorio spavajuci kao duh boziji sa svojom majkom i sam je sebi otac i sam je sebi sin.mi komunisti ne vjerujemo u bibliju jer je konfuzna knjiga napisana za nepismeni svet.U njoj pise u 21 polavlju da je to moj sin isus a onda u istom poglavlju pod 23 kaze Emanuel ni ime ne zna biblija koje mu je.Ako ti je sveto pismo vodilja onda ce ti ubrzo trebat slepacki stap i kuce da te kroz zivot vode.

Name

Патриот

09.01.2017 10:12

Просто је невероватно да човек његовог ранга и положаја у народу појма нема шта је дело Божје. Дело Божје није стварање држава и нација да би се спасавали људи и народи, јер онда Исус не би дошао на земљу да спасава, пошто би их државе спасавале. Бог не спасава нације и цркве, него појединце из свих нација и народа. Можда такве изјаве некима годе, али упркос томе остаје чињеница да су неистините, без обзира ко их изговори. Божја реч је истина, а људска није ако није у складу са њом. Он би требао много боље да зна шта је Божје дело а шта није...

ODGOVORITE
Name

Real-an

09.01.2017 10:59

Njegovo svestenstvo zbori sta mu je veliki vodja servirao.On je ipak iznad svih,tek da se zna ko je glavni Baja

Name

Borac RS

09.01.2017 12:33

PDOSAO DA PODRZI DODIKA A ZABORAVIO DA SU IZBORI 2O18

ODGOVORITE
Name

Tito

09.01.2017 14:01

Tito dragi, pravicemo te od blata...

ODGOVORITE
Name

Omg

09.01.2017 15:09

Je li ovo onaj portparol SNSD-a i Milokrada pred izbore? Je li ovo onaj sto sa Milokradom dijeli Srbe na izdajnike i podobne? Patrijarh Pavle se sigurno u grobu okrece sta mu rade sa crkvom. Ima li te Boze?

ODGOVORITE