Bijeljina: Paljenje badnjaka u 17:30

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Isusa Hrista - Božić. Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Republika Srpska 06.01.2017 | 16:49
Bijeljina: Paljenje badnjaka u 17:30
U hramu svetog Georgija u Bijeljini počelo je služenje povečerja. Nakon povečerja koje služi Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom litija će krenuti ulicama grada do Gradskog trga gdje je u 17.30 časova planirano osvećenje i paljenje badnjaka. 

Nakon paljenja badnjaka u porti manastira Sveti Vasilije Ostroški prijem za djecu i tradicionalno pijukanje.

U pravoslavne domove se večeras unosi badnjak, kome je Crkva dala poseban smisao. Na Badnji dan ujutro najstariji muški ukućanin usiječe hrastovo ili cerovo drvo - badnjak, koji treba odsjeći sa tri udarca tako da padne na istok. 

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. 

Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja. Dogorijevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi sa vjerom u Novorođenog Hrista.

Komentari / 0

Ostavite komentar