Haradinaj ostaje u pritvoru do izručenja

Francuski apelacioni sud odlučio je da će Ramuš Haradinaj ostati u pritvoru dok Srbija ne bude uputila zvaničan zahtev za izručenje, prenosi Rojters.

Region 05.01.2017 | 20:31
Haradinaj ostaje u pritvoru do izručenja
Bivši haški optuženik i lider Alijanse za budućnost Kosova Haradinaj uhapšen je u sredu na aerodromu kod Bazela, na osnovu poternice Srbije iz 2004.

Prištinski mediji javljaju da se Haradinaj u pratnji francuske policije pojavio pred tužiocem na sudu u Kolmaru, koji treba da odluči da li je zahtev Srbije za izručenjem validan.

U međuvremenu, kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj razgovarao je telefonom sa šefom francuske diplomatije Žan Mark Eroom kako bi tražio da Haradinaj bude oslobođen, prenosi "Koha ditore".

"Ja sam objasnio situaciju i apsurdnost tvrdnji Srbije što je za nas neprihvatljivo. Tražio sam da Haradinaj bude pušten što je pre moguće i verujem da će se to desiti", naveo je Hodžaj, prenosi taj prištinski portal.

Ministarstvo pravde Republike Srbije prosledilo je tokom popodneva francuskim pravosudnim organima sudsku dokumentaciju u vezi sa slučajem Ramuša Haradinaja, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Ministarstvo je dokumentaciju prosledilo sudu u Kolmaru, na istoku Francuske, nakon što ga je Interpol zvanično obavestio da je Ramuš Haradinaj lišen slobode na osnovu poternice Srbije.

Poslata dokumentacija tiče se rešenja o sprovođenju istrage i određivanju pritvora Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, na osnovu kojih je za Haradinajem raspisana poternica 2004. godine.

Haradinaj je u sredu uhapšen na aerodromu Bazel-Miluz na francuskoj strani.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.


Izvor: Tanjug

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Гаврило Принцип

05.01.2017 19:49

Дај боже да га изруче и осуде на доживотну робију .

ODGOVORITE
Name

ja bih da primetim

05.01.2017 21:49

Francuska postuje SVOJE i INTERNACIONALNO PRAVO. Francuska nije Deda-Mraz da ispunjava srpske zelje. Izdata poternica je obavezuje samo ako je obrazlozena, a da li je ili nije, ne znas ni ti ni ja. Nije to, samo ga traziti.

Name

Миливоје

05.01.2017 20:59

Па колико у ЕУ владавина права је свима јасно. Они ће на весеље свих Шиптара пустити Харадинаја а у Приштини ће бити свечани дочек. На жалост, нема више права ни правде а поготово код овакве ЕУ. Да је случајно Србин, добио бих он за своја злодјела доживотну робију.

ODGOVORITE
Name

pa eto... to je ovako...

05.01.2017 21:23

Srpsko pravo je da se trazi isporucenje, Francusko pravo je da provere ispravnost i razloge potraznje. Ako se trazi za ono zasto mu je vec negde sudjeno i oslobodjen, onda od toga nema nista. Slobodan je. P.s. EU nema sa ovim nista - vec Francuska.

Name

x

06.01.2017 20:51

Smijem se kladiti. Izrucenja nece biti. Zasto? Zato sto je i Francuska ucestvovala u otimanju Kosova. Zapad i Nato nikad ne priznaju gresku. Suludo je ocekivati da bilo koja zemlja ucesnica Nato -bombardovanja, izruci i jednoga albanskog zlocinca. Oni jednostavno polaze od toga da je Nato i UCK u pravu i kraj price.

ODGOVORITE