Zima: Civilna zaštita pozvala na oprez

S obzirom na najave meteorologa da će Republiku Srpsku narednih dana zahvatiti zahlađenje sa temperaturom nižom i od minus 20 stepeni Celzijusovih, Republička uprava Civilne zaštite pozvala je lokalne vlasti da obrate pažnju na odvijanje života u tim uslovima, posebno na ljude bez krova nad glavom.

Republika Srpska 05.01.2017 | 13:18
Zima: Civilna zaštita pozvala na oprez
"Nadležne službe za održavanje, naročito u zimskim uslovima, imaju značajnu ulogu u prognoziranim meteorološkim okolnostima", saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Meteorolozi danas poslijepodne predviđaju olujne nalete bure na jugu Republike Srpske, zbog čega iz Republičke uprave Civilne zaštite skreću pažnju javnim institucijama, privrednim kolektivima, građanima da obezbijede objekte koji bi mogli pretrpjeti štetu od olujnog vjetra.

Pozivajući se na prognozu Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske iz Republičke uprave Civilne zaštite podsjećaju da Srpsku u narednim danima očekuje hladno vrijeme, a da se najniža temperatura vazduha očekuje u noći između petka i subote, 6. i 7, te subote i nedjelje, 7. i 8. januara.

Hladno će biti u cijeloj Republici Srpskoj, a na Sokocu, Han Pijesku i Kalinoviku, očekuju se temperatura niža i od minus 20 stepeni Celzijusovih.

Prema najavi Republičkog hidrometerološkog zavoda, od ponedjeljka, 9. januara, se očekuje postepen rast temperature.

Narandžasto upozorenje zbog niskih temperatura i jakog vjetra

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog niske temperature vazduha i jakih do olujnih udara vjetra za vremenski period od 6. do 8. januara.

Upozorenje zbog niske temperature je za cijelu BiH, a zbog jakih do olujnih udara vjetra za Hercegovinu i zapad Bosne.

Minimalne temperature iznosiće od -19 do -11 °C, a na planinama i visoravnima mogu dostići i vrijednosti od -26 do -20 °C.

U naredna dva dana jaki do olujni udari vjetra, sjevernog i sjeveroistočnog smjera, biće u Hercegovini i na zapadu Bosne, dok će u ostalim područjima biti umjeren do pojačan vjetar, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar