Snijeg zaštitio usjeve od izmrzavanja

Poljoprivrednici su odahnuli - snijeg im je zaštitio ozime usjeve od izmrzavanja, a ujedno je prekinuo i skoro dvomjesečnu sušu, kaže dr Dragan Zarić, iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

Republika Srpska 04.01.2017 | 15:20
Snijeg zaštitio usjeve od izmrzavanja
Prema njegovim riječima snijeg je dobar toplotni izolator, pa je zaštitio pšenicu, ječam, tritikale idruge ozime usjeve od niskih temperatura koje vladaju ovih dana.

- Pšenica može da podnese niske temperature i do minus petnaest stepeni, ali ako te hladnoće traju duže onda dolazi do izmrzavanja bilja, pa se zato kaže da je golomrazica pogubna za usjeve, kaže dr Zarić.

Mladi usjevi pod snijegom su posve zaštićeni od hladnoće koja se najavljuje da će biti ovih dana.

- Važno je koliko traje hladni talas, ali kada je usjev pod snijegom onda nema opasnosti od oštećenja mladih biljaka, napominje ovaj poznati poljoprivredi stručnjak. Ipak, ovaj snijeg nije donio dovoljne količine vlade u zemljištu koja je veoma neophodna, ali suša ne bi trebalo da značajnije utiče na sujeve, tim prije što je do proljeća, kada je ona neophodna ima još oko tri mjeseca.

(BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SEMBERAC

04.01.2017 17:11

Baksuz gdje njega nadjoste da daje savjete taj nezna bolan ni sebe da posavjetuje a kamoli nase poljoprivrednike. Jednom rjecju veliki BAKSUZ

ODGOVORITE