Avanture Krajišnika u bijelom svijetu

Putovanja, protkana avanturama, način su života bicikliste, alpiniste, eko aktiviste i druge za mlade Banjalučane otvorenog duha, koji tvrde da za krstarenje svetom nije neophodan pun novčanik, ni zlatna viza kartica. Od novca je važnija radoznalost i spremnost na izazove.

Republika Srpska 02.01.2017 | 20:15
Avanture Krajišnika u bijelom svijetu
Alpinisti Miroslav Trivić i Miroslav Bundalo, skijašica i rafterka Mirna Vujanović, eko aktivistkinja Nataša Crnković, te biciklista, fotograf i dizjaner Boris Čikić, podelili su sa čitaocima „EuroBlica“ neke od svojih najzanimljivijih doživljaja sa dalekih putovanja.

Čokolada iz Fukušime i sarma na Aljasci

Miroslav Trivić i Miroslav Bundalo, rešeni da se popnu na sedam najviših vrhova sedam kontinenata, već su osvojili tri: afrički Kilimandžaro, evropski Elbrus, te američke vrhove Akonkagvu i Denali - MekKinli.


Foto: privatna arhiva
Japanac Jun Igarasi i Miroslav Trivić

Nakon uspona na Akonkagvu, 2014. su na 7.000 metara visine upoznali iscrpljenog japanskog kolegu Juna Igarašija. Pomogli su mu i tako je rođeno neobično prijateljstvo.

Iako niko od njih nije znao dovoljno dobro engleski, niti bilo koji drugi jezik na kome bi se mogli sporazumevati, Banjalučani i Japanac su zajedno prokrstarili Južnu Ameriku, spustivši se sve do Patagonije. Spavali su pod šatorima i delili hranu.

"Jun nam je poklonio čokoladu iz ozračene Fukušime, koju smo u slast pojeli" priča Trivić.

Na severu Amerike, na Aljasci, doživeli su sasvim drugačije gastro iskustvo. Tragajući za jeftinim ručkom, u jednoj italijanskoj piceriji upoznali su Ulbera Feratija, Makedonca koji odavno živi na Aljasci, ali nije zaboravio srpski jezik i Jugoslaviju.

"Odveo nas je kući, upoznao sa porodicom i počastio domaćom hranom. Bilo je i sarme" priča Miroslav.

Divlje reke i bujna priroda Kostarike

Mirna Vujanović, kajakašica, planinarka, trener skijanja i paraglajderka, zaposlena je u jednom banjalučkom pet šopu, ali uvek nađe vremena za putovanja i sport: od skijanja u austrijskim Alpima do pohoda na Karpate i rafting na rekama od Afrike do Južne Amerike.


Foto: Facebook

"Mnogo sam lepih trenutaka doživela, a najuzbudljivije je bilo u Kostarici, gde sam se takmičila na svetskom prvenstvu u raftingu. Očarala su me divlje reke, nacionalni parkovi i priroda, koju u u ovoj zemlji čuvaju kao najveće blago" kaže Mirna.

Manjača lepša od bajkovitih gradova Holandije

Boris Čikić je biciklista rekorder, koji je za jedan dan na biciklu prešao 400 kilometara od Banjaluke do Beograda. Ali, to nije sve.


Foto: privatna arhiva

Boris je sa drugarima Tihomirom i Miodragom Dakićem biciklom temeljito prokrstario Balkanom i upoznao skoro celu Evropu. Impresivna je bila njihova tura od Berlina do Amsterdama. Za 35 dana trojica biciklista prešli su oko 700 kilometara, upoznajući nemačke i holndske gradove i krajolike i odlično se zabavljajući, uz minimalne troškove. Boris kaže da je na toj turi potrošio samo 300 evra.

Ipak, naviše voli svoj zavičaj i krstarenja Vlašićem i Manjačom.

"Tužno je što hiljade Banjalučana prođe vek, a da ne odu ni u šumu, ni na planinu, ni na jezero, vodopad ili izvor reke. A sve to imamo na dohvat ruke, u krugu od 50 kilometara" kaže Boris.

Sa slomljenom nogom biciklom kroz San Francisko

Nakon što je sa Miroslavom Trivićem na juriš osvojio jednu od najsurovijih planina sveta, 6.194 visok Denali - MekKinli, bez ijedne ogrebotine, Miroslav Bundalo je u leto prošle godine slomio nogu u San Francisku. Nagazio je na veliku petardu na proslavi Dana nezavisnosti SAD, 4. jula, i eksplozija mu je smrvila petu.


Foto: privatna arhiva

"Ipak sam posetio Golden gejt. Drugar mi je iznajmio bicikl, pa sam vozeći jednom nogom obišao znamenitosti San Franciska" ispričao je Bundalo.

Leto u decembru i soba za tri marke

Nataša Crnković, mlada banjalučka eko liderka, nedavno se vratila sa juga Sumatre, gde je bila svetskom kongresu ekologa. Početkom decembra uživala je u indonežanskom suncu i pogledu na plaže pune kupača.

Zahvaljujući eko aktivizmu i međunarodnim razmenama studenata i mladih stručnjaka, Nataša je proputovala skoro celu Evropu. Kultnim Orijent ekspresom putovala je od Beograda do Istanbula i natrag za svega 50 evra, a preko međunarodne organizacije za razmjenu mladih IAESTE boravila je tri meseca u Indiji, posetila je čuveni Tadž Mahal i drevni grad Varanasi na Gangu, u koji hiljade Indusa dolaze da umru.


Foto: privatna arhiva

"Viđala sam praljave sirotinjske naseobine uz mirisne prebogate parkove i palate, divlju prirodu pored pitomih sela. Ipak, najfascinantnija je dobrota ljudi; spremni su da i poslednji teško zarađeni zalogaj podele sa nepoznatim prolaznikom" priča Nataša.

Posebna priča su indijski vozovi i hoteli, pretrpani, bučni i ne baš čisti, ali neverovatno jeftini.

"Karta od Delhija do Mumbaja, na relaciji od 1.150 kilometara, košta oko 15 maraka, a za tri do četiri marke u Indiji možete iznajmiti dvokrevetnu sobu. Naravno, ako ste spremni na izazove" kaže Nataša.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 0

Ostavite komentar