Zove se Olja i obožava svoj posao

Olja Blagojević (24) iz Banjaluke već četiri godine bavi se čuvanjem djece. U razgovoru za MONDO ona kaže da obožava to što radi, dok "njena djeca" obožavaju nju!

Republika Srpska 02.01.2017 | 17:00
Zove se Olja i obožava svoj posao
Jedan od kritičnih momenata u svakoj porodici je trenutak kada roditelji moraju da se "odvoje" od svoje djece i angažuju dadilju.

Nije lako naći odgovarajuću osobu kojoj ćemo povjeriti svoje dijete, a i kada je pronađemo, u prvo vrijeme bićemo nepovjerljivi i "skenirati" svaki njen postupak. Ali, kada prođu naš "test", one najčešće postaju pridruženi i omiljeni članovi porodice, sa kojima, kasnije, rastanak veoma teško pada.

Dadilja, svakako, ima loših i dobrih, a ima ih i onih koje zaista vole to što rade. Takva je i naša sagovornica, Olja Blagojević iz Banjaluke. Ima 24 godine, studira Pedagoški fakultet, smjer Predškolsko vaspitanje, a dadiljanjem se bavi već četiri godine.

Brine o djeci uzrasta od šest mjeseci do tri godine, a trenutno čuva djevojčicu od 14 mjeseci. Pitali smo je šta joj se najviše dopada u ovom poslu.

"Posao dadilje nije posao. Posao dadilje je ljubav, jer ovaj posao možete raditi samo ako ga volite. A, ja ga obožavam!

U ovom poslu mi se najviše sviđa to što većinu vremena provodim u igri sa djecom, dobrom raspoloženju i učenju. Ali, najviše od svega volim njihov iskren osmijeh i bezuslovnu ljubav koju pružaju", priča nam Olja.

Kaže da je počela da radi putem preporuke, a sve ostalo je došlo samo po sebi. Često ide na razne seminare za usavršavanje, jer, kako kaže, to joj mnogo pomaže u radu sa djecom. Do sada nije imala priliku da sarađuje sa nekom od "bejbisiting" agencija, a na pitanje da li su dadilje dovoljno plaćene za svoj posao, Olja nam odgovara:

"Ovaj posao zahtjeva preveliku odgovornost i trebao bi biti dobro plaćen. Ja sam veoma zadovoljna platom koju trenutno imam i porodicom u kojoj trenutno radim. Sve to zavisi od dogovora sa roditeljima djece, radnog vremena, da li čuvate jedno dijete ili više, itd..."

Olja nam je navela događaj koji joj se naročito urezao u dosadašnjoj praksi čuvanja djece.

"Najteže mi padaju rastanci sa djecom, to sam upravo doživjela sa blizancima koje sam čuvala. Veoma teško mi je pao taj rastanak. Ali, viđamo se stalno, ili oni dođu kod mene, ili ja idem kod njih. Osjećam se kao dio njihove porodice i to je ono najbitnije. Imala sam neke teške situacije u životu i 'moja djeca' su mi pomogla da ih prevaziđem!

Najljepši momenti su kada dođem ujutru, a djeca me dočekaju sa osmjehom na licu! I moram da dodam još da imam najljepši nadimak na svijetu koji su mi dali blizanci koje sam čuvala. Ja sam njihova Njanja. Oni su moja prva ljubav", priča nam kroz osmijeh Olja.

Olja nam je otkrila i trik za uspavljivanje i smirivanje uplakane djece.

"Samo ću da kažem da morate imati veliko strpljenje da bi uspavali dijete koje ne voli da spava, ali velika ljubav prema njima sve to riješi. A, jedan iskren zagrljaj je dovoljan da zaustavi plakanje.

Ali, sve je to ljubav, ne prema poslu kao poslu, nego prema djeci. Ja sam najsrećnija Njanja na svijetu!"

Nema šta, zaista sjajno! Mi joj želimo puno uspjeha u poslu i mnoštvo dječijih osmijeha i u budućnosti!

Izvor: Mondo

Komentari / 0

Ostavite komentar