Novogodišnji rituali širom svijeta...

Osim ljubljenja u ponoć, praktikujete li i vi neki novogodišnji običaj?

Svijet 31.12.2016 | 16:15
Novogodišnji rituali širom svijeta...
Nova godina je tradicionalno vrijeme okupljanja - porodičnog, sa prijateljima, na organizovanim proslavama, žurkama i to u svečanim haljinama i odijelima u dekorisanim enterijerima.

Svaka zemlja ima i poneku specifičnost, ali je suština ista. Zato, prošetajte globusom kroz tradicije dočeka nove godine.

Grcima se doček nove godine poklapa s proslavom svetog Vasilija, jednog od osnivača Grčke pravoslavne crkve. Tada se servira Vasilopita ili torta svetog Vasilija, u koju se ubacuje srebrni ili zlatni novčić. Ko pronađe novčić, biće posebno srećan tokom cijele predstojeće godine.

Danci u novogodišnju noć ulaze sa mnogo razbijenih tanjira ispred kućnog praga. Stari tanjiri se u ponoć bacaju pred ulazna vrata prijatelja i količina razbijenih tanjira simbolizuje društveno bogatstvo - broj prijatelja.

Čitavog decembra se u Japanu održavaju zabave pod nazivom Bonenkai. Te zabave se održavaju sa ciljem da ljudi loše stvari ostave za sobom i pripreme se za novi početak.

Zvona budističkih hramova zvone 108 puta kako bi otjerala 108 ljudskih slabosti, a nakon toga se svi smiju tjerajući smijehom zle duhove.

Kubanska tradicija nalaže da se u ponoć pojede 12 grejpfruta, koji simbolizuju mjesece godine, a poštovanje tog običaja treba da donese sreću.

Austrijanci na Novu godinu, kao dezert uz svečani ručak, pripremaju sladoled od mentola u obliku djeteline sa četiri lista, naravno, za sreću, a stari sicilijanski običaj kaže da će sreća doći onima koji na Novu godinu jedu lazanje.

Kad zakuca ponoć, Španci moraju da pojedu 12 zrna grožđa - po jedno za svaki mjesec.

Norvežani se časte pudingom od pirinča u kojem je skriveno jedno zrno badema, a osoba koja pronađe badem imaće sreće, dok Holanđanima sreću donose krofne u novogodišnjoj noći.

Cijela Latinska Amerika uoči Nove godine traži gaćice određene boje, u zavisnosti od zemlje do zemlje - crvene, roze ili žute.

U nekim zemljama običaji nalažu da se veš obuče naizvrat, dok je običaj u Brazilu da se u novogodišnjoj noći nosi bijela odjeća.

Italijani najbučnije proslavljaju Novu godinu jer buka tjera zlo iz kuće. Oni, takođe, bacaju sve stare, nepotrebne stvari, od namještaja do odjeće, i to kroz prozor. Kao što vidite, rituali se razlikuju, ali je poenta uvijek ista – Srećna Nova godina!

(opusteno.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar