Srbi na Kosmetu "ni na nebu ni na zemlji"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić ocenio je da je 2016. bila godina teške borbe za srpske interese u srpskoj južnoj pokrajini, poručivši da će ta borba biti nastavljena i u predstojećoj godini sa nadahnućem i svešću o vrednosti zajedničkog cilja.

Srbija 31.12.2016 | 07:39
Srbi na Kosmetu "ni na nebu ni na zemlji"
"To je borba koju vodimo sa nadahnućem, zato što znamo za šta se borimo i koliko je dostojan i vredan trud koji svi zajedno treba da ulažemo da bismo sačuvali ono što je naše, a od naše istrajnosti i volje u velikoj meri zavisi kakva će nam biti sudbina u budućnosti, zato ćemo nastaviti da se trudimo i borimo i u 2017. godini", rekao je Ðurić u novogodišnjem intervjuu za televiziju Most.

Ðurić je 2017. opisao kao godinu u kojoj će konačno početi formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO), istakavši da Srbe više ne zanima kako će se po tom pitanju postaviti albanska politička elita.

"Oni imaju jasan izbor. Ili će da poštuju ono što je dogovoreno, ili će to što je dogovoreno biti sprovedeno bez njih, i onda će srpski predstavnici uz pomoć države Srbije utvrditi i koje nadležnosti, koja vrsta poslova i koje institucije su neophodni da bi ta zajednica funkcionisala", objasnio je Ðurić.

"Tri pune godine Albanci, odnosno njihovi politički lideri, nisu prstom mrdnuli da ispune ono što su odgovorili vezano za formiranje ZSO. Strpljenju je došao kraj. Sada je trenutak da se ili ispune obaveze preuzete sporazumima, ili ćemo mi sami početi da formiramo institucije koje su nam neophodno da bismo mogli da opstanemo, živimo i postojimo na ovim prostorima", poručio je Ðurić.

Prema njegovim rečima, i u decenijama komunističke vladavine Srbi na Kosmetu su bili izloženi pritiscima, prisilnom iseljavanju, zabrani povratka. a u pokrajinu su dolazile i velike sume novca za otkup srpskih kuća, ali je položaj Srba danas gori nego ikada od Drugog svetskog rata.

Ističući da su u institucionalnom smislu Srbi na Kosmetu danas "ni na nebu ni na zemlji", Ðurić je konstatovao da starih institucija ili nema nedovoljno ili ne funkcionišu kako treba, a Priština kroz svoje privremene institucije srpskim predstavnicima pokušava da nametne sopstveno viđenje statusa Kosmeta.

"Mi znamo da je naša država Srbija i zato hoćemo da izgradimo ZSO koja će institucionalno i finansijski biti povezana i sa Beogradom, a ne zatvaramo vrata da bude povezana i sa prištinskim institucijama", kazao je Ðurić.

On je albanskim političarima u Prištini poručio da ne traže od izabranih srpskih predstavnika na Kosmetu da odlučuju o statusu južne srpske pokrajine, jer to nije njihov posao.

"Albanski političari su sve vreme hteli da na srpske političke predstavnike prebace odgovornost da oni implicitno daju nekakav legitimitet njihovom viđenju statusa. To nije njihov posao. Njihov posao je da rade ono što im je povereno u resoru, da rešavaju probleme građana i ispunjavaju elemente koalicionog sporazuma, kao što je formiranje novih opština sa srpskom većinom, stvaranje preduslova za ekonomski razvoj srpskih sredina, veće učešće u bezbednosnim, pravosudnim i političkim strukturama i u opštinama u kojima Srbi nisu većina na KiM", objasnio je Ðurić.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Rada.

31.12.2016 07:52

Da neko sa velilim islustvom i pedigre dlbrog politicara stoji ns celu ove onstituvije bilo bi bolje oni se uce a vreme ode. licno midlm da je na celu te i take institucije pil. Sla ko Mikic ili neko sl. njemu Srbima na KIM - u bi bilo bolje. Pozdrav, neka nam bude bolja ova 2017. god. Ziveli.

ODGOVORITE