Uvodi se registar pedofila u Srpskoj

Novi krivični zakonik Republike Srpske predviđa formiranje sudskog registra osoba koja su pravosnažno osuđena za krivična djela koja su učinjena na štetu polnog integriteta djeteta.

Republika Srpska 28.12.2016 | 16:30
Uvodi se registar pedofila u Srpskoj
Detalji o tome ko će imati pristup podacima iz ovog registra biće definisani posebnim zakonom.

"Obezbjedićemo sve da imamo evidenciju o licima koja su pravosnažno osuđena za ova krivična djela da bi smo omogućili uvidom u taj registar onima koji nam moraju obezbjediti da nam takve osobe ne dolaze u kontakt sa djecom, bilo da je riječ o vrtićima, školama, sportskim ili kulturno umjetničkim društvima, da spriječe da takve osobe dođu u kontakt sa djecom", rekao je Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske.

Naveo je da će pristup registru biti kontrolisan i neće moći biti zloupotrebljen, ali će biti, naprimjer, alat direktoru škole da kod raspisivanja konkursa ima uvid u registar i spriječi eventualno zapošljavanje takve osobe u školi.

Kasipović je na konferenciji za novinare, predstavljajući Nacrt krivičnog zakonika Republike Srpske koji je utvrdila Vlada, istakao da slijedi redovna parlamentarna procedura, te da očekuje da bi do polovine sljedeće godine mogla biti usvojena konačna varijanta krivičnog zakonika.

"Na ovaj način smo ponudili odgovor prije svega prema organizacijama FATF i MANIVAL, jer je postojala prijetnja da BiH dospije na crnu listu, jer smo našli rješenja i za inkriminaciju i za određenje krivičnih djela pranja novca, organizovanog kriminala, finansiranja terorizma", kazao je Kasipović.

Ivanka Marković, profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu u Banjaluci, istakla je da se ovim Nacrtom mijenja mnogo toga, da je radna grupa koja je u proteklih devet mjeseci radila na ovom tekstu, poštovala konvencije, ali i javno mnjenje.

Izbačena su rješenja koja nisu davala rezultate, te uvedena mnoga nova prilagođena današnjema vremenu

U oblasti krivičnih sankcija uvedena je zabrana upravljanja motornim vozilom.

"Mogućnost da se zatvorska kazna do šest mjeseci pretvori u novčanu kaznu smo izbacili jer smo postavili uslove za izricanje kazne zatvora do šest mjeseci i to je moguće samo onda kada je to neophodno", rekla je Marković.

Opšti minimum kazne zatvora je podignut sa 30 dana na tri mjeseca, a uvedena je mogućnost da se kazna zatvora do jedne godine mijenja kućnim zatvorom.

"Kada je u pitanju kućni zatvor, postavili smo ograničenja samo na kategoriju invalida, teških bolesnika i samohranih roditelja maloljetne djece", objasnila je ona.

Za uslovni otpust više neće biti dovoljno odsluženje polovine, nego dvije trećine zatvorske kazne. Uvodi se i zabrana brisanja iz evidencije osuda za krivična djela na štetu polnog integriteta, produženi su zastarni rokovi.

Kod krivičnih djela protiv polnog integriteta uvedeno je polno uznemiravanje, vraćeno djelo bludne radnje, te je izdvojeno djelo polna ucjena.

"Došlo je i do podizanja s 14 na 15 godina dobne granice do koje je obljuba apsolutno zabranjena, kažnjiva je dobrovoljna obljuba sa djetetom mlađim od 15 godina. Izmjenjeni su i kazneni okviri pa je za obljubu sa djetetom koja je izvršena upotrebom sile i prijetnje predviđena najmanja kazna od osam godina zatvora" istakla je Ivanka Marković.

Novim krivičnim zakonikom propisuju se i nova krivična djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti RS, te podrivanje odbrambene moći RS za šta su predviđene kazne od tri od 20 godina zatvora.

(Anadolija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Vesna

28.12.2016 18:48

Napokon nešto pametno u ovoj državi

ODGOVORITE
Name

Da Bar

28.12.2016 20:20

Onda bi trebali na taj,spisak staviti 90% političara i vladinih služnenika

ODGOVORITE