Jedina škola u kojoj đaci nose uniforme

Osnovna škola „Mladen Stojanović“ u Gornjim Podgracima kod Gradiške jedina je obrazovna ustanova u Republici Srpskoj u kojoj đaci nose školske uniforme.

Republika Srpska 19.12.2016 | 12:25
Jedina škola u kojoj đaci nose uniforme
Miladin Branković, direktor škole, kaže da su na inicijativu učenika, a u okviru projekta „Ja, građanin“, uveli uniforme u školske klupe.
 
"Proveli smo anketu među roditeljima, gde je 90 odsto njih bilo za uvođenje. Nakon toga smo raspisali tender o nabavci i ovo je treća školska godina otkako učenici nose plave, a učenice crvene uniforme- navodi Branković.

Dodaje da je na početku bilo malo otpora od nekolicine školaraca, ali da sada nema nikakvih problema.

"Svi naši đaci iz centralne i područnih škola, njih 392 od 1. do 9. razreda, uniformisano je i zadovoljni smo pozitivnim efektima koje smo postigli: od manje vidljivih socijalnih razlika do ušteda", pojašnjava Branković, te ističe da uniforme koštaju 20 KM i mogu da se nose dve godine.

Za uvođenje uniformi su i aktivi direktora osnovnih i srednjih škola, ali napominju da o svemu treba da odluče roditelji i đaci.

"Nedavno je rađeno anketiranje roditelja i učenika, koje je pokazalo oprečna mišljenja. U većini škola nismo imali dovoljan odziv za uvođenje uniformi, od 1. do 5. razreda su bili za tu inicijativu, dok su se stariji razredi uglavnom protivili", kaže Dušan Mišljenović, predsjednik aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije.

Ističe da bi ista odeća doprinijela kvalitetnijem ambijentu u učionici, te da bi pripreme za školu bile manje stresne.

Prema Mišljenovićevim rečima, novim Zakonom će biti propisan kodeks ponašanja i odevanja u školama, u kojem će verovatno postojati i inicijatava za uvođenjem školskih uniformi.

Kristina Mrđa, predsednica aktiva direktora srednjih škola regije Banjaluka, navodi da uvođenje iste odeće bilo odlično i kvalitetno rešenje za sve srednjoškolce.

"Uniforme su praktične, jednostavne, a i socijalne razlike ne bi bile vidljive. Pored toga, učenici bi izgledali pristojnije, jer je činjenica da se neki od njih neprimjereno oblače", navela je Mrđa, dodajući da kupovina uniformi ne bi dodatno opteretila roditelje, naprotiv.

Adriana Basara iz Banjaluke, majka četvoro djece, od kojih su dvoje školarci, podržava uniformisanost đaka.

"To se naročito odnosi na srednje škole, jer je u njima odavno izgubljen kodeks oblačenja. Djevojčice su obučene kao za izlaska, našminkane su, sa dugim veštačkim noktima. Uvođenje uniformi ima još jedan povoljan aspekt, a to je mogućnost pokretanja proizvodnje u lokalnim fabrikama tekstila", kaže Basara.

Dodaje da uniforme treba da budu moderne i da svaka škola ima svoj grb, po kojem bi bila prepoznatljiva.

Basara ističe da su i svi roditelji u Udruženju višečlanih porodica „4+“ , čiji je član, za uvođenje uniformi.


Foto: Biljana Regulić / RAS Srbija

U Ministartsvu prosvete i kulture Republike Srpske kažu da, s obzirom na to da Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju nije propisana obaveza nošenja školskih uniformi, eventualna odluka o njihovom uvođenju donosi se na nivou škole, u saradnji sa Savjetom učenika i Savjetom roditelja.

"Ukoliko uprava škole, u saradnji sa ostalim organima u školi, donese odluku da učenici nose uniforme, Ministarstvo će to podržati", kaže Branka Rogač, portparolka Ministarstva.

Ona pojašnjava da je, imajući u vidu specifičnosti svake škole i sredine, školama ostavljena mogućnost da same urede ovakva pitanja, donoseći akte kojima regulišu pitanje ponašanja i oblačenja učenika i radnika škole.

"Najvažnije je da odluka bude donesena u dogovoru sa roditeljima i učenicima, demokratski i prihvaćena od svih", kaže Rogačeva.

U resornom minisrtartsvu navode da su školske uniforme postojale ranije u svim školama, ali da danas, većina školskih ustanova nije zainteresovana za to.

"U okviru nastavnog predmeta 'Demokratija i ljudska prava', odnosno projekta 'Ja, građanin' učenici su evidentirali određene potrebe u svojoj školi. U skladu sa tim, imali smo nekoliko pitanja učenika o uvođenju uniformi i kao konačni rezultat takve inicijative, u jednu školu su one uvedene", pojašnjava Rogačeva.

Disciplina

Sociolog Ranka Perić- Romić kaže da bi se uvođenjem uniformi u škole postigla određena disciplina i ozbiljnost u radu, s obzirom na to da je u poslijeratnom periodu došlo do naglog pada sistema vrijednosti, a što se posebno odrazilo na škole.

"Uniformama bi se sankcionisalo nedolično odijevanje, ali i stvorila svest o novoj vrednosnoj dimenziji, koja se odnosi na disciplinovanje u obrazovanju", navela je Perić - Romićeva i dodala da se uniformama ne ukidaju klasne razlike, ali se doprinosi njihovom smanjivanju.

(EuroBlic)
(Foto: Biljana Regulić / RAS Srbija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Škola

19.12.2016 11:29

Svaka čast

ODGOVORITE
Name

audi

19.12.2016 11:46

Svaka cast.Jedino tako nema razlike medju djecom i oni koji imaju i oni koji nemaju svi su isti i samo su djaci.

ODGOVORITE
Name

Aska

19.12.2016 12:34

Ne pamtim da sam zadnjih godina procitala pametniji clanak!!!Za svaku pohvalu je ovo!Majka sam skolarca i jesam za uvodjenje uniforme u svim skolama!Licno mislim da bi nastavno osoblje trebalo da ima strogi kodeks odevanja,a ne da uciteljice dolaze u brotelama i helankama u skolu!!

ODGOVORITE
Name

Majka

19.12.2016 15:43

Svaki prosvjetni radnik treba da ima osnovnu kulturu a pri tome da oblačenje prilagodi vremenu i mjestu. Bretele i helanke svakako nisu za rad u obrazovnoj ustanovi. Svakako bi onda i roditelji trebali da povedu računa kako oblače djecu u školu a i kako se oni oblače kada dolaze na informacije. Viđala sam majke u pink helankama kako šetkaju po školi na šta sam zgrožena.

Name

realista objektivni

19.12.2016 18:47

Jedna lasta ne čini proljeće bitno je da se ministar prosvete tali u svim ugovorima i uzima novac gdje god stigne a sve zaglupljuje.

ODGOVORITE