Vlada i sindikalci nastavili pregovore

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, resorni ministri i predstavnici granskih sindikata budžetskih korisnika, nastavili su danas pregovore s ciljem približavanja stavova u vezi s predloženim budžetom Republike Srpske za 2017. godinu.

Republika Srpska 17.12.2016 | 18:47
Vlada i sindikalci nastavili pregovore
U narednim danima očekuje se nastavak pregovora predstavnika Vlade i sindikata, saopšeno je iz Vlade Srpske.

Iz sindikata Srpske radnika unutrašnjih poslova, uprave, pravosuđa i prosvjete su ranije najavili proteste na dan razmatranja predloženog budžeta u Narodnoj skupštini Republike Srpske, 22. decembra, jer će plate budžetskim korisnicima biti umanjene zbog novog manjeg koeficijenta minulog rada.

U predloženom budžetu planirana je manja stavka za plate, jer bi se minuli rad umjesto po koefijentu 0,5 odsto, obračunavao po novom manjem od 0,3, što su sindikalci odbili kao neprihvatljivo rješenje.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović je ranije potvrdila da je sindikatu ponuđeno da se minuli rad obračunava po koeficijentu od 0,3 za radnike koji imaju do 25 godina staža, a onima preko toga po koeficijentu 0,4.

Minuli rad je dodatak na osnovnu zaradu zaposlenog koji se isplaćuje na osnovu broja navršenih godina njegovog ukupnog radnog staža.

(Agencije)
(Foto: Arhiva)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ja tako mislim

17.12.2016 20:46

Mislim da su radnici kojima se troškovi prevoza obracunavaju po novom nacinu diskriminisani kao ljudi, kao drzavljani drzave u kojoj zive. Diskriminisani su u odnosu na ljude koji nemaju isplate za prevoz (ne idu kolima i drugim prevozom na posao, vec pjeske-blizu im je). Diskriminisani sada moraju da od sredstava koja su bila predviđena za hranu ili druge zivotne potrebe, odvajaju za prevoz, što je čista diskriminacija i nepovoljan polozaj u odnosu na one koji to nece trebati odvajati. Mislim da je ovdje sve jasno, pravac evropski sudovi za ljudska prava, pa neka oni utvrđuju sve ove zakone i pravilnike.

ODGOVORITE
Name

ili 0,3 ili 0,4

17.12.2016 21:17

A i ovaj prijedlog za neke 0,3 a za neke 0,4 je nesto slicno