Podrška razvoju regije "Drina-Tara"

Stalna radna grupa za ruralni regionalni razvoj SVG, region „Drina-Tara“, u okviru projekta podrške razvoju poljopirivrede i sela, kao i privatnog preduzetništva, plasirala je ove godine značajna sredstva u 14 opština na tromeđi Srbije, Crne Gore i BiH, od kojih su Višegrad, Rudo, Bratunac, Srebrenica i Milići iz Republike Srpske.

Republika Srpska 14.12.2016 | 20:36
Podrška razvoju regije "Drina-Tara"
„U ovoj godini smo kroz male grantove u ovom regionu plasirali 130.000 evra, a projekti su bili sufinansirani od aplikanata, pa je ukupan iznos 200.000 evra“, rekao je koordinator „Drina-Tara“ regiona Aleksandar Damjanović na sastanku u Rudom.

Osim ovoga, SVG je obezbjedio i grantove podrške za nekoliko manifestacija privrednog karaktera za koje je izdvojeno 20.000 evra.

Jedan od projekata odnosio se i na pomoć u razvoju zadrugarstva u regionu. Ova sredstva iskoristila je Poljoprivredna zadruga „Uvac Rudo“ iz Uvca.

„Zadruga je nabavila automatsku sušaru za sušenje šljive požegače kapaciteta 1.000 kilograma za 24 sata, a u toku je realizacija nabavke uređaja za prebiranje i sortiranje roda maline“, rekao je predstavnik ove zadruge Nenad Ljubojević.

Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj planira da u narednoj godini pomogne i pruži punu podršku održavanju Sajma poljoprivrede u Rudom i „Pršutijade“ na Mačkatu na Zlatiboru.

Načelnik odjeljenja za privredu opštine Višegrad Ana Bogdanović je potvrdila da je delegacija ove opštine prisustvovala sastanku zainteresovanih strana SVG u Rudom, gdje su je interesovala iskustva u formiranju i radu Poljoprivredne zadruge u Uvcu.

„Plan je da i opština Višegrad formira sličnu zadrugu i izgradi hladnjaču većeg kapaciteta“, rekla je kratko Bogdanovićeva.



(BN televizija)
(Foto: BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar