"Disciplinovanje" poslanika u NS RS?!

Kodeks ponašanja narodnih tribuna jutros je trebalo da bude jedna od tačaka dnevnog reda Kolegijuma Narodne skupštine RS.

Republika Srpska 13.12.2016 | 22:55
"Disciplinovanje" poslanika u NS RS?!
Međutim, zbog nastavka zasjednja Parlamenta, Kolegijum još nije stigao da se izjasni o toj temi. Mi smo saznali neke od najzanimljivijih detalja koji se odnose na Kodeks ponašanja narodnih poslanika.

Skupštinsko zvono uskoro bi moglo da odzvoni i nedoličnom ponašanju narodnih poslanika. Sačinjena je po treći put radna verzija o skupštinskim pravilima i kodeksu ponašanja narodnih tribuna. Prema našim ifnormacijama, kodeks donosi lakše i teže povrede.

Omaložavanje, vrijeđenje, čitanje novina, korištenje telefona u toku zasjednja, napuštanje sjednica – sve će to biti kažnjeno ako i kada bude usvojen Kodeks ponašanja.

Kazne su u rasponu od pismene opomene, preko javne opomene, pa do novčane kazne.

Koverte poslanika ubuduće bi mogle biti tanje. Zbog neprijmjerenog ponašanja kažnjavanje po džepu bi trebalo da bude od 10 do 30 odsto od plate, odnosno, naknade.

Pojedini poslanici iz najveće stranke ne žele pred kameru BN televizije. Iza objektiva kažu da "takav kodeks neće podržati". 

Prema našim saznaninjam plan je da se forimra Etički odbor koji bi odlučivao o svim spornim situacijama. Sastav je dva člana opozcije, dva člana vlasti i predsjednik Parlamenta.

U Centrima civilnih inicijativa, koji vrše monitoring rada NS kažu za BN televiziju "da već nekoliko godina traže usvajanje kodeksa ponašanja".

Kažnjavanje poslanika već je postala praksa u parlamentima Srbije i Crne Gore. Većina poslanika u Parlamentu Srpske nema ništa protiv da se uvede red u sali, ali i van nje. Tako, barem, kažu jer je sve još u fazi radne verzije. Ne bi bilo prvi put da promjene mišljenje pred samo glasanje.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Gore od svega

13.12.2016 19:27

Gore od svega je to što je Čaviću zemljišno -knižna mafija prijetila da će ga dići u vazduh?Čovjek je to prijavio MUP-u ali ne treba previše očekivati,jer se zna od koga dolaze prijetnje

ODGOVORITE
Name

Niko kao ja

13.12.2016 20:16

A mogu li dobiti otkaz, tj.vratiti mandat? Neka budu ravnopravni sa radnicima u Srpskoj po tom pitanju.

ODGOVORITE