Isplata stare devizne štednje 2017. godine

Fond za nasljedstvo Slovenije najavio je da će više od 140 korisnika stare devizne štednje Ljubljanske banke u BiH dobiti odštetu do kraja godine, ali predsjednik Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić tvrdi da se isplate mogu očekivati tek početkom iduće godine.

Region 10.12.2016 | 10:30
Isplata stare devizne štednje 2017. godine
Omersoftićeva je navela da svi koji su primili informativni obračun novac mogu dobiti 61 dan po prijemu potvrde da je obračun uspješno obavljen.

"Slanje obračuna krenulo je 24. oktobra, stoga je mala vjerovatnoća da će bilo ko primiti bilo šta do kraja ove godine", rekla je Omersoftićeva, ističući da kod štediša u BiH postoji bojazan od spore dinamike isplata.

U slovenačkm Fondu navode da je budžetom Slovenije predviđeno 320 miliona evra koje će krajem ove i u 2017. godini isplatiti štedišama u BiH i Hrvatskoj, odnosno 465 miliona evra, koliko očekuju s kamatama.

Prema riječima Omersoftićeve, Slovenija nije obezbijedila sredstva u budžetu za sljedeću godinu.

"Oni u budžetu imaju predviđeno samo 68 miliona evra, i to za Hrvatsku i BiH", rekla je Omersoftićeva za sarajevski "Dnevni avaz", ističući da samo Hrvatska potražuje oko 100 miliona evra, a da za BiH Sloveniji nedostaje još oko 120 miliona.

Omersoftićeva je dodala da Slovenija aplikacije za isplatu štednje ne radi po redu, već prema nekom vlastitom kriterijumu određuje kome će poslati informativni obračun.

"Velikom broju štediša traže dopunske podatke", rekla je je Omersoftićeva i naglasila da Slovenija ne priznaje donatorske ugovore o štednji, što može dovesti do toga da se štednja pojedinih lica trajno izgubi, odnosno da ostane toj zemlji.

Izvor: Agencije/avaz.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

z

10.12.2016 09:47

Pljačka !

ODGOVORITE
Name

Dusan Susnica iz Drvara

26.09.2017 13:52

Mnogi nisu živi.

ODGOVORITE