Vladina matematika i sindikalni proračun

Recept koji je izašao iz Vladine kuhinje težak 3,2 milijarde maraka i danas mnogi pokušavaju da odgonetnu. Sindikalci su cijeli dan zauzeti matematikom, ali i pojedini poslanici. Prvi nisu bili spremni pred kamere, jer nisu još detaljno proučili sve, drugi i bez proučavanju znaju Vladine namjere i ciljeve.

Republika Srpska 06.12.2016 | 20:55
Vladina matematika i sindikalni proračun
Zbog ukupnog budžetskog rezultata od 3 milijarde i 200 miliona maraka – olovke, papiri i digitroni su danima u rukama mnogih budžetskih korisnika. I ne samo njih. U Srpskoj cijelo poslijepodne se sabiralo i oduzimalo. Sindiklaci su na radnom sastanku vijećali šta je ko dobio, odnosno, izgubio. Mnogo toga se, kažu, ne slaže. Svoju računicu obećavaju predstaviće sutra. Sutra nisu čekali u Konfederaciji sindikata.

Poslodavci još proučavaju šta je to Vlada Republike Srpske pripremila za 2017. godinu. Privrednici su to već uradili. Bez obzira na to što je Vlada povećala iznos za podsticaje privredi, traže dodatna sredstva kao podršku za proizvodnju.

Svoje mišljenje o sabranom djelu sa Trga Republike daće i poslanici. Pojedini tvrde da su dobili informaciju da će se u petak na posebnoj sjednici raspravljati o 3,2 milijarde maraka. Rukovodstvo Parlamenta o tome nije upućeno, a potvrde nema ni iz Vlade. Opozicionari tvrde da je budžet bez konsultacija skrojen u uskom krugu u kojem je bilo mjesta samo za mišljenje MMF-a.

Zakon o budžetskom sistemu je jasan. Propisano je da je 15. novembra datum do kada je potrebno usvojiti Nacrt budzeta – a do 15. decembra Prijedlog. Prvi rok je uveliko probijen, do drugog nije ostalo mnogo vremena, a sve je još u formi Prednacrta.

Sankcija nije bilo ni do sada, a Zakon o budžetskom sistemu se krši već godinama unazad, jer se budžet i ekonomska politika uglavnom usvajaju pred kraj godine. Po svemu sudeći, tako će biti i sada, jer će se sve dešavati i rješavati pred praznike i na brzinu.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dragan

06.12.2016 23:14

Kako bi drugačije smuljali nego na frku i brzinu?

ODGOVORITE
Name

Bez racuna

11.12.2016 17:17

Kaze se: "seljak ne zna matematiku,dakle, ne zna da racuna ali zna svoju racunicu". Neki su gori od seljaka, znaju matematiku a nemaju nikakve racunice, svejedno sta da urade. Nas duhovno bogat narod je davno rekao,neki su isli dzabe u skolu a drugi besplatno.

ODGOVORITE